SP 2021: Kataru vratiti dugove za Olimpijske igre

268

Nakon Japana i Angole, hrvatsku rukometnu reprezentaciju u Aleksandriji na 27. Svjetskom prvenstvu čeka Katar, vodeći sastav skupine C nakon dva kola. Pobjeda Hrvatskoj donosi prvo mjesto i nešto lakši raspored igranja u drugom krugu.

Katar je u prvom kolu pobijedio Angolu 30:25. U drugom je bio bolji od Japana 31:29. Pokazali su puno, ali nisu ni savršeni ni kompletni. Njima je ovo osmo Svjetsko prvenstvo. A daleko najveći uspjeh ostvarili su kao domaćini 2015. godine kad su osvojili srebro. Već osam godina na njihovoj klupi sjedi karizmatični Španjolac Valero Rivera. Mnogi će reći, da je on i najveća zvijezda te reprezentacije koju uglavnom čine naturalizirani stranci. Ali bilo bi to nepravedno prema jednom Danijelu Šariću koji je godinama jedan od najboljih svjetskih vratara, ili Frankisu Marzu (Cuba), trenutačno drugom strijelcu turnira u Egiptu, Hassanu Mabrouku (Egipat) od kojeg strahuju svi napadači svijeta. Ozljeda je spriječila još jednog velikana Rafaela Capotea.

Valero Rivera je od katarske reprezentacije zapravo napravio klub. On bira igrače, određuje kalendar nacionalnog prvenstva, okuplja reprezentaciju kada i koliko puta želi godišnje, i ima praktički neograničen budžet. Od 2014. godine nedodirljivi su na azijskim prvenstvima s četiri naslova prvaka. Jedina ozbiljna pogreška dogodila im se prošle godine kad su u finalu azijskih olimpijskih kvalifikacija izgubili od Bahreina i ostali bez Tokija.

Okosnica reprezentacije već je dugo na okupu. Sve su to super iskusni igrači. Najmlađi je 24-godišnji Crnogorac Jovo Damjanović, nekadašnji igrač PSG, sada u Al Rayyanu. Danijel Šarić recimo ima 43 godine, Hassan Mabrouk 38, Yassine Sami 35, Houssem Romane 33, itd,itd. Nakon dva kola osim vratara koji su imali ukupno 28 obrana (naši 16) najviše su pokazali Frankis Marzo sjajni lijevi vanjski koji je postigao 18 pogodaka iz 30 udaraca, te krila Ahmad Madadi lijevo (14/15) i Allaedine Berached desno (10/12 ). Oni su zabili dvije trećine pogodaka te reprezentacije.

Katar je tjelesno izuzetno moćna ekipa. Time nadoknađuju neke tehničke nedostatke. U taktičkom smislu jako su napredovali, što i nije čudo s obzirom na znanje i vojnički sustav rada kakav ima Španjolac. U njihovoj igri puno je automatizma, i upadnete li im u mlin lako će vas samljeti, kao što se to Hrvatskoj dogodilo na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. Tada su nas pobijedili s 30:23 i srušili samopouzdanje, od kojeg se nismo oporavili do kraja turnira.

Zato Katar treba uzeti jako ozbiljno. I treba ga pobijediti, jer to Hrvatskoj donosi bolji raspored igranja u drugom krugu. Naime, bude li pobjednik skupine Hrvatska će najprije igrati s trećeplasiranim iz skupine D, a to će vjerojatno biti Bahrein. Zatim slijedi Argentina pa tek onda Danska. Osvoji li pak drugo mjesto Hrvatska odmah ide na Dansku u drugom dijelu natjecanja. Mnogima se čini da je to suviše rano za sudar velikana svjetskog rukometa.

Marko Mamić, reprezentativac Hrvatske:
“Nadam se da će nakon prve pobjede, svaka sljedeća utakmica biti bolja i da ćemo dalje nastaviti kao jučer u drugom poluvremenu protiv Angole. Svjesni smo da još uvijek imamo nekih stvari koje moramo poboljšati, pogotovo u obrani. Ali turnir je dug, nije lako igrati s ovakvim brzim i pod navodnike divljim ekipama kao Japan i Angola, ali vidjet ćemo sad protiv Katra kako će izgledati. Bit će to jedan dobar ispit za nas, sigurno su dobra ekipa i znaju igrati rukomet. Moramo primiti što manje golova, večeras ćemo ih još detaljno analizirati i razviti te taktičke zamisli, moramo se koncentrirati na nas.“

Halil Jaganjac, reprezentativac Hrvatske:
“Jako mi je drago i presretan sam što sam dobio priliku jučer. Zna se kakvi igrači igraju na mojoj poziciji, to su sve veliki dečki koji igraju u respektabilnim klubovima. Pričao sam s Jankom Kevićem puno puta, i njemu jako puno ovo sve znači, rekao je da nikad nije kasno i njemu je ovo sigurno ispunjenje sna. Što se tiče sutra, Katar je jedna ekipa s kojom smo se već susretali, igraju ozbiljan rukomet s europskim dodirom. Jako su kvalitetni na svim pozicijama, imaju veterana na golu Šarića koji zna spustiti roletu, imaju i dobre šutere. Bit će taktički drugačija utakmica, Katar ima Španjolca za trenera, on je taj svoj sistem prenio na svoju ekipu. Tako da moramo biti maksimalno fokusirani i koncentrirani, motivirani smo i nadamo se najboljem.“

Prethodni članakSP 2021: Pobjeda protiv Angole izborena u drugom poluvremenu
Sljedeći članakDojmovi nakon prve pobjede rukometaša na Svjetskom prvenstvu! I SP 2021