SP 2021: Hrvatska protiv južnoameričkih zemalja na svjetskim prvenstvima

442

Možda će zvučati čudno, ali je istinito, Hrvatska je protiv reprezentacija iz južnoameričkog dijela svijeta imala dosta problema. U šest susreta, a na svjetskim prvenstvima nastupale su samo četiri reprezentacije iz Južne Amerike (Argentina, Brazil, Čile i Urugvaj) izborili smo četiri pobjede, ali i doživjeli dva poraza, od kojih je svaki na svoj način ostavio traga.

Prvi susret s nekom reprezentacijom iz tog dijela svijeta bio je sada već legendarni protiv Argentine 2003. godine u portugalskom gradu Funchalu na Madeiri. U prvom kolu, najtrofejnija hrvatska rukometna generacija doživjela je šokantan poraz 30:29. Na kraju je postala svjetski prvak.

Dvije godine poslije u Tunisu, Argentinu smo uzeli jako ozbiljno i razbili je 36:23. Opet je to bio susret prvoga kola. Briljirali su Blaženko Lacković i Mirza Džomba s po sedam pogodaka, Ivano Balić je dao šest.

Vrlo sičnu priču ponovili smo i u Švedskoj 2011. godine. Tada je to bio prvi susret  drugog kruga. I završilo je s plus 18 za Hrvatsku. Po sedam pogodaka dali su Vedran Zrnić i Denis Buntić.

U Kataru 2015., suparnik nam je bio Brazil. Bila je to najava dolaska još jedne jako dobre reprezentacije u svjetski rukomet. Dobili smo ih 26:25. Bilo je jako gusto. Marko Kopljar s pet pogodaka bio je najbolji hrvatski strijelac. Iz te ekipe dana su u Kairu sedmorica – Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat, Igor Kračaić, Manuel Štrlek, Ivan Čupić, Željko Musa i Ilija Brozović.

Prije četiri godine upoznali smo i Čile na Svjetskom prvenstvu. S njima nije bilo problema. Hrvatska je s plus 15 riješila društvo koje je s trenerske klupe vodio, a to radi i danas  Španjolac Mateo Garralda. Lovro Mihić s osam pogodaka bio je najefikasniji hrvatski igrač.

I konačno u Njemačkoj na posljednjem Svjetskom prvenstvu pali smo do Brazila. Cijelu knjigu mogli bismo napisati o susretu koji nam je potrošio tone živaca, na početku drugog kruga. Izgubili smo 29:26. Haniel Langaro zabio nam je devet komada. Naš najbolji igrač u tom susretu bio je Domagoj Duvnjak sa šest pogodaka. Podsjećanja radi, dan kasnije stigao je poraz od Njemačke i Hrvatska je ispala iz borbe za medalju.

Dakle, kad se tako pogledaju susreti s reprezentacijama iz Južne Amerike, postaje jasno da smo u pola njih bili u problemima. Zato Argentinu treba shvatiti jako, jako ozbiljno da se za nekoliko godina ne bismo tugom prisjećali Egipta i Kaira.

Evo pregleda svih susreta:
2003: Hrvatska  – Argentina 29:30
2005: Hrvatska – Argentina 36:23
2011: Hrvatska – Argentina 36:18
2015: Hrvatska – Brazil 26:25
2017: Hrvatska – Čile 37:22
2019: Hrvatska – Brazil 26:29

UKUPNO            6 SUSRETA         4 POBJEDE       0 REMIJA           2 PORAZA

Prethodni članak#4 Marin Šego I #CROffee podcast powered by HEP
Sljedeći članakSP 2021: Luka Cindrić se zbog ozljede ne vraća u Egipat