SP 2021: Još uvijek ima nade za četvrtfinale!

2326
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Nakon poraza od Argentine, hrvatska rukometna reprezentacija pred teškim je izazovom. U posljednjem susretu Skupine 2, treba pobjedu protiv Danske, ali i pomoć Katara. Naime, samo ako Katar pobijedi Argentinu, a Hrvatska svjetske prvake naša reprezentacija proći će u četvrtfinale 27. Svjetskog prvenstva.  Mnogima se takav scenarij čini nemogućim, ali nada umire posljednja.

Danska je neokrznuta prošla dosadašnji dio natjecanja u Egiptu. Ostvarila je pet čistih pobjeda: Bahrein 34:20 (+14), Kongo 39:19 (+20), Argentina 31:20 (+12), Katar 32:23 (+9) i Japan 34:27 (+7). U svakom susretu postigla je više od 30 pogodaka, a prosječno je primala 21,8 pogodaka. Već te brojke pokazuju koliko će biti izazovna i teška misija Hrvatske na putu do eventualnog četvrtfinala.

Danska je na ovo Prvenstvo došla bez nekoliko jako važnih igrača, Rasmusa Laugea, Caspera Mortensena, Henrika Toft Hansena i Lase Mollera, ali se to na njihovoj igri za sada nije osjetilo. Udarne snage još uvijek su tu i u sjajnoj formi: Mikkel Hansen (19/23), Lasse Svan (16/20), Magnus Landin (12/14) pa njegov brat na vratima Niklas Landin (25/92), itd,itd… Od mladih snaga briljira Mathias Gidsel, 21-godišnji igrač GOG Gudmea, danska verzija našeg Ivana Martinovića. On je ovog trenutka prvi danski strijelac sa sjajnim učinkom za tako mladog igrača, 28 pogodaka iz 35 udaraca. Tu je samo malo stariji Emil Jakobsen, lijevo krilo iz istoga kluba koje ima samo dva promašaja u dva nastupa (12/14). I mogli bismo tako redati unedogled. Ali nema potrebe. Danska je sjajna i po mnogima prvi favorit za zlato. Ne samo zbog kvalitete sastava već i ždrijeba koji ju je pomazio, tako de se momčad koju tako uspješno vodi Nikolaj Jakobsen nije pošteno do sada ni oznojila.

Dugačka je povijest međusobnih susreta Hrvatske i Danske. Za ovu priliku zadržat ćemo se samo na utakmicama koje su igrane na svjetskim prvenstvima. Bila su četiri. Prva dva pripala su našoj reprezentaciji, posljednja dva dobili su Danci.

U Portugalu 2003. godine na trijumfalnom putu do svjetskog zlata Hrvatska je slavila 33:27. Bio je to susret drugog kruga. Četiri godine kasnije, u Njemačkoj Hrvatska dobila 28:26. Ponovno je to bio susret drugog kruga u kojemu je briljirao Ivano Balić s devet pogodaka. U Švedskoj pred prepunom Malmo Arenom danskih navijača, 2011. godine Hrvatska je poražena 34:29. Uništili su nas tada Kasper Sondegaard s 10 i Mikkel Hansen koji je postigao 9 pogodaka. Još teži poraz doživjeli smo 2013. godine u polufinalu. Nakon niza od sedam pobjeda za redom, Danska je pregazila Hrvatsku s plus 14 (34:20) i otišla u veliko finale. Mi smo se na kraju utješili broncom, pobjedom protiv Slovenije, i to je naša posljednja medalja sa svjetskih prvenstava.

Koliko god situacija bila komplicirana Hrvatska još može do četvrtfinala. I mora vjerovati u to. Ne zaboravimo da nam na tom putu može pomoći Katar koji  ima jaki motiv jer pobjedom nad Argentinom i eventualnim hrvatskim porazom i on može u četvrtzavršnicu. Hrvatska pak, protiv svjetskih prvaka koji su već osigurali prolazak dalje mora biti na svom najvišem nivou i možda joj se ipak otvore vrata rukometnog raja u Kairu.

Hrvoje Horvat, pomoćnik izbornika Line Červara:
“Sigurno da nije bilo lagano ući u novi dan, ali trebamo ići dalje, još uvijek smo u igri, na turniru. Naravno da je ovo teži put, ali puno puta smo pokazali da se znamo izvući iz neugodnih situacija. Ekipa je sigurno svjesna da nismo na najvišoj mogućoj razini, ali trebamo skupiti glave, mobilizirati se i uzdignute glave ući u utakmicu s Danskom. Čeka nas jedna od najboljih momčadi prvenstva. Prije svega, morat ćemo se napadački poboljšati. Ne smijemo primati lagane golove, mora biti jedno fanatično vraćanje u obranu, napad mora biti hrabriji i s više samopouzdanja.“

Marino Marić, reprezentativac Hrvatske:
“S Argentinom je problem bio naš napad, naša neučinkovitost kad te stisne rezultat, nismo isti igrači kao i kad vodimo, sigurno je stvar u nekoj psihologiji. Volio bih da sutra krenemo dobro u utakmicu, da početak bude dobar i onda je sve moguće. Što se tiče Danaca, to su sve profesionalci, vrhunski igrači. Moramo se pripremiti i ići na glavu, ne možemo drugačije, za nas će to biti rat. Ključ je u nama, razmišljamo sami o sebi.“

SP 2021: SKUPINA 2, 3. KOLO
15:30 JAPAN – BAHREIN
18:00 KATAR – ARGENTINA
20:30 HRVATSKA – DANSKA

 

Prethodni članakPaket24 Premijer liga: Poreč bolji od Varaždina
Sljedeći članak#6 Venio Losert I #CROffee podcast powered by HEP