Kvalifikacije za OI: Hrvatska na olimpijskim kvalifikacijama

1117

Hrvatska je od svoje samostalnosti do danas nastupila na pet Olimpijskih igara. Dvaput je naša reprezentacije bila zlatna (1996., 2004.), jedanput brončana (2012.), jedanput je osvojila četvrto (2008.), a jedanput peto mjesto (2016.). Drugim riječima, Hrvatska je do sada propustila nastup samo na jednim Olimpijskim igrama. Bilo je to u Sydneyu 2000. godine.

Za Olimpijske igre 1996. godine Hrvatska se izborila srebrnom medaljom sa Svjetskog prvenstva godinu dana ranije na Islandu.

Olimpijske igre u Australiji propustili su hrvatski rukometaši jer su u odlučujućem susretu na Europskom prvenstvu, kojem je naša zemlja bila domaćin, izgubili utakmicu za 5. mjesto od Slovenije 24:25

Igre u Ateni, Hrvatska je osigurala osvajanjem zlata na Svjetskom prvenstvu Portugalu 2003. godine. A onda je krenuo niz kad smo do Igara morali preko kvalifikacija.
Da bi stigla do Pekinga Hrvatska je prvi put morala igrati kvalifikacije. Imala je sreće jer je dobila mogućnost da bude domaćin jednog od tri kvalifikacijska turnira. On je održan u Zadru od 30. svibnja do 01. lipnja 2008. godine. Sudjelovali su Hrvatska, Rusija, Japan i Alžir. Hrvatska je dakako dobila sva tri susreta: Japan 37:22, Rusiju 26:24 , i Alžir 37:26.
Četiri godine kasnije Hrvatska je ponovno bila domaćin olimpijskih kvalifikacija. Ovoga puta u Varaždinu uz našu reprezentaciju igrali su  Japan, Čile i Island. I opet je Hrvatska bila sto postotna. Protiv Japana glatka i uvjerljiva pobjeda 36:22, Čilea 35:15, te na kraju Islanda 31:28.

Za Olimpijske igre u Rio de Janeiru morali smo igrati u Danskoj. Svima dobro znani Herning bio je domaćin. A sudionici uz Dansku i Hrvatsku još Norveška i Bahrein. Hrvatska je turnir otvorila porazom od Danske 28:24. Naši su zatim lako dobili Bahrein 33:22, i onda u rapsodiji briljantnih obrana Ivana Stevanovića srušili Norvešku 27:21 te osigurali put u Brazil.

Dakle, Hrvatska je do sada triput igrala olimpijske kvalifikacije. I svaki put prošla dalje. Od devet utakmica izgubili smo samo jednu_, a dobili osam. Neka se taj sjajni niz nastavi i u Montpellieru.

Prethodni članakKup Hrvatske (M): Prijenos ždrijeba osmine finala uživo!
Sljedeći članakKvalifikacije za OI: Odabran sastav za prvi susret s Francuskom