Kvalifikacije za EURO 2022 (Ž): Hrvatska u teškoj skupini s Francuskom, Češkom i Ukrajinom

523
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

U Beču su ždrijebom određene kvalifikacijske skupine EHF EURO 2022 za rukometašice koji zajednički oraniziraju Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Dvadeset i četiri reprezentacije bile su razvrstane u četiri pota ili šešira. Hrvatska se zahvaljujući sjajnom uspjehu na posljednjem Europskom prvenstvu u Danskoj kad je osvojena brončana medalja, nalazila u drugom potu ili šeširu zajedno s reprezentacijama Njemačke, Rumunjske, Srbije, Mađarske i Poljske. Drugim riječima, s tim reprezenacijama se Hrvatska nije mogla naći u istoj skupini.

Ždrijeb je na kraju odlučio da „Kraljice šoka“ put do obrane bronce iz 2020. godine, traže preko Francuske koja je bila srebrna na posljednjem natjecanju, Češke i Ukrajine.

Nenad Šoštarić, izbornik ženske seniorske reprezentacije:
„Najteža i najgora skupina koju smo mogli dobiti. O Francuskoj ne treba trošiti riječi. Češka je za tri klase iz tog treće pota ili šešira jača od svih i baš dođe nama. Igrale su jako dobro na Europskom prvenstvu u Danskoj i s jakim suparnicama gubile za pogodak ili dva. Imaju sjajne igračice, od Markete Jerabkove kao jednog od najboljih pucača na svijetu, Jane Knedlikove, Veronike Male, pa odličnih vratarki koje brane u Francuskoj. Ukrajina je nešto podmladila ekipu, ali tko zna kakav im je cilj, je li to početak stvaranja ekipe za Olimpijske igre u Parizu? Naš plan mora biti dvije pobjede s Ukrajinom, pa se potući s Češkom i Francuskom.“

Evo svih skupina:
SKUPINA 1: RUSIJA, POLJSKA, ŠVICARSKA, LITVA
SKUPINA 2: DANSKA, RUMUNJSKA, AUSTRIJA, POBJEDNIK SKUPINE 3 (Farski Otoci, Izrael, Finska)
SKUPINA 3: NIZOZEMSKA, NJEMAČKA, BJELORUSIJA, POBJEDNIK SKUPINE 2 (Grčka, Italija, Bosna i Hercegovina, Latvija)
SKUPINA 4: FRANCUSKA, HRVATSKA, ČEŠKA, UKRAJINA
SKUPINA 5: ŠPANJOLSKA, MAĐARSKA, SLOVAČKA, POBJEDNIK SKUPINE 1 (Portugal, Kosovo, Luxemburg, Cipar)
SKUPINA 6: ŠVEDSKA, SRBIJA, ISLAND, TURSKA

Dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest skupina proći će na Europsko prvenstvo. Norveška kao branielj naslova i tri zemlje domaćina: Slovenija, Sj. Makedonija i Crna Gora imaju direktan plasman na to natjecanje. Ove godine igrat će se dva kola. Prvo je na rasporedu 06./07. listopada, a drugo 09./10.listopada. Ostali susreti igrat će se u proljeće 2022. godine.

Europsko prvenstvo 2022. godine održava se od 04. – 22. studenog, a gradovi domaćini su Ljubljana, Celje, Skoplje i Podgorica. Finalni vikend igra se u ljubljanskim Stožicama.

Prethodni članakTitula najboljeg vratara Paket24 Premijer lige pripala je Ivanu Vekiću!
Sljedeći članakKup Hrvatske (Ž): Izvučeni parovi četvrtfinala