EHF EURO Cup: Nastavljen pobjednički niz

1334
EHF Euro Cup 2022 handball match , Slovakia vs Croatia, Arena Varazdin, Varazdin, Croatia, 28.04.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Nakon Mađarske i Španjolske, hrvatska muška seniorska reprezentacija pobijedila je i Slovačku u zaostalom susretu EHF EURO Cupa 32:24, i nastavila pobjednički niz. U tri nastupa tog natjecanja Hrvatska je upisala tri pobjede. Sutra nas u Varaždinu čeka još jedan susret s tom reprezentacijom.

SLOVAČKA: T. Paul  4/12  , M. Žernovič 7/31    , P. Hruščak   -/-  , T. Rečičar  -/-   , M. Briatka 1/2   , J. Prokop 3/6   ,T. Urban 6/7   ,L. Duriš  2/4   , L. Pechy 1/4   , M. Kovačech  1/3   , T. Bornar 1/1   ,L. Urban 2/2    ,D. Kalafut 4/6   ,M. Slaninka  2/2  , M. Jakub 1/4        Izbornik: Peter Kukučka

 

HRVATSKA: I. Pešić 8/38  , M. Mandić 2/8    , L. Mihić 5/5    , A, Gadža  4/4   ,V. Načinović   -/-   , T. Kušan 2/2   , I. Čupić 2/4    ,L. Šebetić 4/5    ,V. Matanović 1/2    , D. Mandić 5/6    ,N. Grahovac 1/1     ,T. Lučin 2/6    , M. Maraš  4/6    , L. Šušnja 1/2   ,F. Grubišić  1/2   ,D. Pavlović  1/2     Izbornik : Hrvoje Horvat

Od 18 igrača koje ima na raspolaganju, izbornik Hrvoje Horvat je odlučio na tribine poslati Karla Godeca i Frana Miletu. Nova izrazito mlada Hrvatska, sa čak sedam debitanata, bez cijelog niza svojih velikana, počela je susret sa Slovačkom u sastavu  I.Pešić na vratima, D. Mandić na lijevom, I. Čupić kao kapetan na desnom krilu. Na crti je krenuo L. Šušnja, a na vanjskim pozicijama Domagoj Pavlović, Tin Lučin i Luka Šebetić.  

Obje reprezentacije krenule su s obranama 6 – 0. S tim da Hrvatska nije radila promjenu obrana – napad, za razliku od Slovačke koja je Marina Slaninku specijalistu za obranu, u napadačkom dijelu mijenjao Patrik Hruščak. Naša obrana je sjajno reagirala u otvaranju susreta. Ukrali su tri lopte Slovacima i za manje od pet minuta otišli na 5:1. Lijepom početku uskoro se priključio i naš vratar Ivan Pešić s nekoliko obrana, pa je drugi put plus četiri Hrvatska je ostvarila u 13. minuti kad je bilo 7:3.

Slovačku je od potpunog potopa u tom razdoblju čuvao odlični Marian Žernovič koji je u 15. minuta skupio šest obrana. Mijenjali su Slovaci i obranu. Njihovih 5- 1 izgledalo je vrlo dobro i na ulasku u posljednjih deset minuta stigli su do izjednačenja 7:7. Hrvatski je izbornik puno rotirao u prvom dijelu. S obzirom na ogroman broj igrača koji se prvi put zajedno našao na terenu, igra očekivano nije bila tečna i lijepa. Ipak, Slovacima nismo dopustili da preuzmu vodstvo niti jednog trenutka. Dapače, u završnici prvog poluvremena nanizali smo seriju 6:0  i ostavili Slovake osam minuta bez pogotka, te mirno otišli na predah sa šest pogodaka razlike (16:10).

Za prvi pogodak u nastavku trebale su nam pune tri minute. Doduše Slovacima još i više.  Naša se mreža zatresla 11 put nakon četiri i pol minute igre. Vrlo pokretljiva i agresivna bila je naša obrana, pa je slovački izbornik već nakon sedam minuta igre morao tražiti minutu predaha, za dogovor sa svojim igračima  jer je Hrvatska već bila ne devet pogodaka razlike (20 :11). Najveća prednost Hrvatske bila je plus 11. Debitantske pogotke zabili su Kušan, Maraš, Grubišić, Lučin. Prve obrane upisao je Matej Mandić. Sve u svemu bila je to lijepa večer u varaždinskoj Areni.

Naši najbolji strijelac bili su David Mandić i Lovro Mihić sa po pet pogodaka. Kod Slovačke prvo ime Tomaš Urban sa šest pogodaka.

Tonske izjave izbornika Hrvoja Horvata te reprezentativaca Davida Mandića, Lovre Mihića i Matea Maraša su dostupne ovdje.

Prethodni članakKup Hrvatske (Ž): Izvučeni parovi polufinala
Sljedeći članakHrvatski rukometaši savladali Slovačku! I EHF EURO Cup