EHF EURO Cup: Hrvatska mladost namučila Mađarsku

583
Dominik MATHE (23), Tin LUCIN (41), Tomislav KUSAN (25) during the EHF Euro Cup 2022 handball match , Hungary vs Croatia, Veszprem Arena, Veszprem, Hungary, 01.05.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija prvi put je poražena u EHF EURO Cupu. U susretu 6. kola u Veszpremu, naša je silno pomlađena ekipa izgubila od Mađarske 26:22. Šteta jer bila je jako blizu velikog ostvarenja. Trebao joj je naime poraz manji od četiri pogotka razlike da bi osvojila EHF EURO Cup. Ovako je to postao  budući sudomaćin Europskog prvenstva. Hrvatska će bez obzira na ishod posljednjeg susreta sa Španjolskom biti druga.

MAĐARSKA: D. Bosz 3/9    , R. Mikler 6/22   ,A. Sipos -/-   ,P.Topić 4/4  ,Cs. Leimeter 3/4    , E. Hanusz 1/1   ,P. Kovacsics 1/2   ,P. Ligetvari -/-    ,B. Boka1/3    ,M. Rošta -/-  ,D. Mathe 5/8   , P. A. Rodriguez5/5  ,B. Banhidi 3/4   ,Z. Szita1/3    ,R. Bodo 2/5    , M. Lekai     Izbornik: Istvan Gulyas

HRVATSKA: I.Pešić 11/37  ,M. Mandić -/-  ,L. Mihić  0/1  ,K. Godec -/-   ,F. Mileta -/-    ,V. Načinović 2/3   , T. Kušan 3/3   ,I. Čupić 5/5   ,L. Šebetić 3/7    ,V. Matanović -/-   , D. Mandić 2/4    ,N. Grahovac -/-  ,T. Lučin 3/7   ,M. Maraš -/-   ,F. Grubišić -/-   ,D.Pavlović 3/7   , Izbornik: Hrvoje Horvat

Nakon ozljeda Ante Gadže i Leona Šušnje izborniku Hrvoju Horvatu ostalo je na raspolaganju točno 16 igrača s kojima je mogao popuniti zapisnik. U odnosu na sastav koji je početkom studenog dobio Mađarsku u Osijeku 31:27, u ovom su se našli samo Ivan Čupić (3/4), Domagoj Pavlović(3/4) i Fran Mileta koji je ostao bez pogotka.

S Pešićem na vratima, krilima Mandićem i Čupićem, Kušanom na crti te Pavlovićem, Lučinom i Šebetićem na vanjskim pozicijama, dakle bez promjena obrana – napad  sjajno smo otvorili susret. Posebno u obrani. Nakon početnih mađarskih 3:1, brzo smo odgovorili i u desetoj minuti poveli 4:5. U 14. smo čak imali plus tri (5:8). Šokirali smo Mađare s Lovrom Mihićem na vanjskoj poziciji u trenucima kada je predah trebao Tin Lučin.

Nakon nepunih 18. minuta izbornički dvojac naših suparnika morao je tražiti minutu predaha jer puno toga nije funkcioniralo u njihovoj igri. U tom razdoblju, Mađarska je promijenila praktički sve što je imala na klupi. Strpljivo i uporno tražila je idealnu šestorku. I onda je čini se uspjela, jer je serijom od tri pogotka zaredom, u 23. stigla do izjednačenja 8:8.

Osam minuta krize u našoj igri kada smo bili bez pogotka, konačno je prekinuo Veron Načinović s crte. Onda je izbornik hvatao Mađare nespremne u igri sedam na šest tako da smo sve do poluvremena uspjeli održati našu minimalnu prednost. Na predahu je bilo 9:10. Zahvaljujući našoj sjajnoj obrani i Ivanu Pešiću koji je imao osam obrana, Mađari su prvo poluvrijeme završili s realizacijom od samo 36 posto. Hrvatska je pak bila na solidnih 53 posto.

Odlično je Hrvatska miksala branu 6-0, i 5-1 ne dopuštajući Mađarima niti jednog trenutka da se priviknu i prilagode na jedan tip obrane. Čak i igračem manje naši su uspijevali držati minimalnu prednost. Nakon osam minuta igre konačno smo otišli na plus tri (12:15), što je u ovakvom susretu s malo pogodaka zapravo velika prednost. Mađarska se ipak vraća u susret i u 43. smo ponovno na početku (16:16). Pad u igri Hrvatske sve je očitiji jer umor čini svoje, a naša rotacija nije baš prevelika. Zato je izbornik ponovno izvukao asa iz rukava  igrom sedam na šest.

Na ulasku u posljednju četvrtinu susreta Mađarska preuzima vodstvo. Ali Hrvatska se na predaje. Dapače. Lavovski se bori i ne dopušta domaću da se odlijepi. Nažalost, u 52. ipak odlaze na plus dva (21:19). Izbornik je naravno pozvao minutu predaha da malo pokuša ohrabriti momčad i udijeliti im još poneki savjet. Pet minuta prije kraja Mađarska ide na plus četiri što im otvara put do konačnog slavlja u EHF EURO Cupu. Na 23:20 Ivan Pešić brani sedmerac i donosi još malo nade i optimizma u naše redove. Nažalost, nakon toga ne uspijevamo realizirati dva napada za redom i Mađarska nepune dvije minute prije kraja odlazi na plus pet (26:21). Ipak, Hrvatska uspijeva postići pogodak 40 sekundi prije isteka 60. minute i kupiti malu mogućnost da se obrani i eventualno zabije još jedan pogodak. I uspijeva dobiti priliku, ali ne i postići pogodak da do kraja šokira domaćina. Šteta.

Po pet pogodaka kod domaćina postigli su Dominik Mathe i Pedro Alavrez Rodriguez. Najbolji strijelac Hrvatske Ivan Čupić s također pet pogodaka.

EHF EURO CUP: 6. KOLO
MAĐARSKA – HRVATSKA 26:22

 

Prethodni članakOdlična reakcija mladog kružnog napadača Verona Načinovića! I Hrvatska vs Slovačka I EHF EURO Cup
Sljedeći članakNačinović & Pešić uoči utakmice s Mađarskom! I EHF EURO Cup