EHF EURO 2022: Hrvatska nositelj u ždrijebu skupina

1162
Team Croatia during the IHF World Championship 2021 Egypt, Main Round, Croatia vs Bahrain, Cairo Stadium Hall 1, Cairo, Egypt, 21.01.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Nakon završetka kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2022. godine kojem su domaćini Slovačka i Mađarska, Europska rukometna federacija (EHF) objavila je sastav potova ili šešira za ždrijeb skupina koji će se održati u četvrtak 6. svibnja, u 17.00 sati u Budimpešti.

Hrvatska se kao finalist posljednjeg natjecanja nalazi u prvom potu, odnosno ima status nositelja. Zajedno s našom reprezentacijom, tu su još europski prvak Španjolska, zatim četiri pobjednika kvalifikacijskih skupina: Norveška, Slovenija, Njemačka i Portugal. To su reprezentacije protiv kojih Hrvatska ne može igrati u prvom krugu natjecanja.

Zbog slabijeg nastupa na prvenstvu 2020. godine, svjetski prvak Danska, raspoređena je u drugi pot ili šešir. A još je lošije prošla Francuska koja je u trećoj jakosnoj skupini za ždrijeb, jer je bila slaba na EP 2020. godine (14. mjesto) i druga u kvalifikacijama. Te dvije reprezentacije svakako bi bilo dobro izjeći u prvom krugu.

Budući da na Europskom prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije, ždrijebom će se odrediti šest skupina po četiri sastava. Po dva najbolja iz svake skupine proći će dalje s tim da se u drugom krugu spajaju skupine A, B, i C, odnosno D, E i F. Nakon toga, dvije najbolje reprezentacije idu u borbu za medalje, a trećeplasirane razigravaju za 5. i 6. mjesto.

Podsjetimo, Hrvatska će svoje susrete prvoga kruga igrati u skupini C u novoj dvorani u Szegedu. Slovenija će igrati u skupini A u Debrecenu, Mađarska će biti domaćin skupine B u Budimpešti. Uz te gradove domaćini su još Bratislava (2 skupine prednatjecanja) gdje će igrati Njemačka i Češka, te Košice u kojima će nastupati Slovačka. Drugi krug igrat će se u  Bratislavi i Budimpešti, gdje će se ujedno održati i završni vikend, s velikim finalom 30. siječnja 2022. godine.

Ždrijeb će se održati u četvrtak, 6. svibnja u 17:00 sati, a možete ga pratiti uživo na YouTube kanalu i Facebooku Europske rukometne federacije. Od hrvatskih reprezentativaca, gost ždrijeba bit će Luka Stepančić.

Evo potova ili šešira za ždrijeb:
POT 1: ŠPANJOLSKA, HRVATSKA, NORVEŠKA, SLOVENIJA, NJEMAČKA, PORTUGAL
POT 2: ŠVEDSKA, MAĐARSKA, RUSIJA, DANSKA, SRBIJA, AUSTRIJA
POT 3: SLOVAČKA, BJELORUSIJA, ISLAND, ČEŠKA, FRANCUSKA, SJ. MAKEDONIJA
POT 4: NIZOZEMSKA, C. GORA, UKRAJINA, POLJSKA, BOSNA i HERCEGOVINA, LITVA

Prethodni članakEHF Europski kup: Poraz Lokomotive koji ostavlja nadu
Sljedeći članakTutorial: Brzi antigen test