EHF EURO 2022: Težak ždrijeb za Hrvatsku

1113
Team Croatia players during the EHF Euro Cup 2022 handball match , Slovakia vs Croatia, Arena Varazdin, Varazdin, Croatia, 28.04.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

U Budimpešti je održan ždrijeb Europskog prvenstva 2022. godine koje će zajednički organizirati Mađarska i Slovačka od 13. – 30. siječnja. Hrvatska nije imala sreće i našla se u vrlo teškoj skupini s Francuskom, Srbijom i Ukrajinom.

Kao osvajač srebrne medalje s posljednjeg Europskog prvenstva 2020.godine, Hrvatska je bila u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba zajedno sa Španjolskom, Norveškom, Portugalom , Njemačkom i Slovenijom. Budući su Danska i Francuska bili u drugoj, odnosno trećoj jakosnoj skupini ždrijeba postojala je velika opasnost da s tim reprezentacijama možda nađemo već u prvom krugu. I to se nažalost upravo dogodilo. Danska je otšla na sudar sa Slovenijom, a Hrvatska čeka Francusku.

Inače, dvadeset i četiri reprezentacije ždrijebom su raspoređene u šest skupina po četiri ekipe. Dvije najbolje reprezentacije iz svake od tih skupina prolaze u drugi krug. Pri tome se spajaju skupine A,B, i C , odnosno D, E i F. dakle , Hrvatsku bi u drugom dijelu natjecanja mogli dočekati svjetski prvak danska, domaćin Mađarska ,pa Portugal, Slovenija, li Nizozemska koja dolazi na velika vrata u muški rukomet.

Gradovi domaćini natjecanja su Bratislava koja će imati dvije skupine prvoga kruga i Košice u Slovačkoj, odnosno Debrecen, Szeged i Budimpešta u kojoj će se igrati u prvom i drugom krugu, a tu će biti i završni dio natjecanja.

Već je poznato da će Hrvatska susrete prvoga kruga igrati u novoj dvorani u Szegedu. I već na startu, 13. siječnja čeka nas Francuska. Nakon toga 15. siječnja slijedi Srbija, a dva dana kasnije, 17. siječnja na redu je Ukrajina.

Slovenija će pa put u Debrecena. Mađarska je domaćin u Budimpešti, Njemačka i Češka igraju u Bratislavi,a Slovačka će nastupati u Košicama. Evo svih skupina:

SKUPINA A: (Debrecen) SLOVENIJA,DANSKA,SJ.MAKEDONIJA,C. GORA
SKUPINA B:(Budimpešta) PORTUGAL,MAĐARSKA,ISLAND,NIZOZEMSKA
SKUPINA C: (Szeged) HRVATSKA, SRBIJA, FRANCUSKA,UKRAJINA
SKUPINA D: (Bratislava) NJEMČAK,AUSTRIJA,BJELORUSIJA,POLJSKA
SKUPINA E: (Bratislava) ŠPANJOLSKA,ŠVEDSKA,ČEŠKA,BiH
SKUPINA F: (Košice) NORVEŠKA,RUSIJA,SLOVAČKA,LITVA

Domagoj Duvnjak, kapetan muške seniorske reprezentacije:
“Jedna jako zanimljiva grupa je pred nama. Kao i uvijek, ono što ponavljamo je da se nadamo da ćemo biti zdravi i spremni. Vidjeli smo već puno puta dosad na Europskom prvenstvu nema slabog protivnika tako da će svaka utakmica biti zanimljiva i teška. Naravno, mi moramo misliti samo na nas, moramo se dobro pripremati i ne smijemo biti opušteni u niti jednom trenutku. Kao i uvijek, ić ćemo iz utakmice u utakmicu i dat ćemo sve od sebe.“

Marin Šipić, reprezentativac Hrvatske:
“Naravno da sam gledao ždrijeb. Za mene je to jako dobra skupina. O Francuskoj ne treba trošiti riječi jer svi znamo koliko je jaka. Srbija na papiru ima odlične igrače, a s novim izbornikom, vidjeli smo u kvalifikacijama, da su postali i ozbiljna reprezentacija. Ukrajina samo na prvi pogled izgleda najlakša, ali ne zaboravimo da je Motor iz kojeg dolazi najveći dio igrača praktički stalni sudionik Lige prvaka. Jedva čekam da počne prvenstvo i nadam se uz navijače!“

Tonske izjave izbornika Hrvoja Horvata i reprezentativca Luke Stepančića su dostupne ovdje.

Prethodni članakHRS: Počela cijepljenja rukometašica, rukometaša, sudaca, delegata
Sljedeći članakZavršnica U16: Gusto u skupini A, Podravka jedina bez poraza