Festival rukometa: Središnji seminar rukometnih trenera Hrvatske

829

Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom korona virusa, Poreč je ponovno domaćin Središnjeg seminara za trenere Hrvatskog rukometnog saveza. Ovo je njegovo 44. izdanje. Takvom tradicijom ne može se pohvaliti niti jedan rukometni Savez, ni seminar u svijetu.

U tri dana, 550 trenera i gostiju u dvorani Žatika, uz poštivanje svih epidemioloških mjera,  imat će priliku čuti osam predavanja i deset vrhunskih rukometnih, ali i stručnjaka iz mnogih drugih područja koja mogu pomoći u približavanju i razumijevanju rukometa i rukometne igre. Seminar je inspirativinim govorom otvorio Predsjednik Udruge trenera  naš velikan Lino Červar. Nakon prvog predavanja profesorice Silvie Juratovac koja je govorila o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji u ekipi, podijeljene su nagrade zaslužnim trenerima za posljednje dvije godine.

Upravni odbor Udruge trenera donio je odluku da se za dprinos razvoju rukometa u Republici Hrvatskoj dodijeli priznanje dugogodišnjim rukometnim djelatnicima Zvonku Kalebu i Milivoju Šarku. Također, priznanja su dobili i treneri, odnosno izbornici za postignuća u 2019./2020. godini:

  • Lino Červar, izbornik 2. mjesto EHF EURO 2020 za muškarce
  • Hrvoje Horvat, trener 2. mjesto EHF EURO 2020 za muškarce
  • Nenad Šoštarić, izbornik 3. mjesto EHF EURO 2020 za žene
  • Snježana Petika, trenerica 3. mjesto EHF EURO 2020 za žene
  • Davor Dominiković, izbornik 2. mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu 2019.
  • Dinko Đanković, trener, 2 mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu 2019.
  • Nino Marković, izbornik 1. mjesto na EYOF-u 2019.
  • Krešimir Ivanković, trener 1. mjesto na EYOF-u 2019.
  • Matej Mišković, izbornik 3. mjesto na Mediteranskim igrama za kadete 2019.
  • Marko Gotal, trener 3. mjesto na Mediteranskim igrama za kadete 2019.

Priznanje je dobio i hrvatski trener Dubravko Prelčec koji je prošle sezone sa svojom ekipom ušao u 1.Bundesligu s klubom Handball-Luchse Buchholz 08-Rosengarten.

Kontinuirano kretanje u fazi napada: izbor vježbi za poticanje i poboljšanje kretanja igrača tema je s kojom je na Seminaru nastupio izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije Nenad Šoštarić. Ne treba posebno ponavljati su njegove kolege treneri s velikom pozornošću pratili to izlaganje.

Do nedjelje 20. lipnja, kad završava 44. Središnji seminar trenera još ćemo imati priliku vidjeti i čuti: Roberta Papića i Krešimira Pažina s temom: Poučavanje taktike u mlađim dobnim skupinama indirektnim metodama, Nikolu Foretića  koji  će predstaviti kondicijski trening  u rukometu – načela rada s mladima. Subota je pak, rezervirana za izbornika hrvatske muške rukometne reprezentacije Hrvoja Horvata i Matka Zrilića koji će predstaviti metodiku poučavanja napadanja na prostor i proaktivnu obranu. Nakon toga, slijedi nastup Nenada Rogulja s konceptima i tehničko – taktičke pogreške branjenja vrata i trening vratara za igru 7:6.

I na kraju Seminara, još jedanput će na pozornicu izbornik seniora Hrvoje Horvat s Matkom Zrilićem i temom razvoj modernog rukometaša – brzo odlučivanje. Za kraj trodnevnog druženja najboljih hrvatskih rukometnih trenera, ostali su Vlado Šola i Nikola Foretić s predavanjem – Brzi rukomet kao koncept igre.

Ne sumnjamo da će svatko od 550 trenera, ali i široka rukometna javnost, jer seminar se može izravno pratiti na YouTube kanalu HRS-a imati što vidjeti i naučiti.

Prethodni članakAdrijana Prosenjak, Klara Birtić & Mia Brkić o pripremama za EURO I Juniorke EP 2021
Sljedeći članakLino Červar & Nenad Šoštarić na 44. Seminaru trenera HRS-a | Festival rukometa 2021