Juniorke – W19 EHF EURO: Želja je napokon proći skupinu

1051

Hrvatska ženska juniorska reprezentacija otputovala je u Sloveniju na Europsko prvenstvo koje se od 8. – 18.srpnja održava u Celju. Izbornica Adrijana Prosenjak je nakon gotovo mjesec dana priprema i kraćih predaha odbarala 16 djevojaka koje će nas predstavljati na 13. europskoj smotri.

Od na 12 dosadašnjih europskih prvenstava, a prvo je održano 1996. godine, Hrvatska je  sudjelovala na njih osam. Daleko najveći uspjeh bila je bronca 2000. godine u Francuskoj.  Na posljednjih pet prvenstava, naše su rukometašice uglavnom bile skromne. Osim sedmog mjesta prije deset godina, imali smo stalni pad – 2013./13. mjesto, 2015./ 11. mjesto, 2017./ 12. mjesto i 2019./ 10. mjesto.

Celje i dvorana Zlatorog nisu im nepoznati jer tu su kao mlađe kadetkinje prije dvije godine, također nastupale na Europskom prvenstvu. Tad su osvojile 14. mjesto. Sad su dvije godine iskusnije, s puno više utakmica u nogama. Poneke čak i s nastupima u Ligi prvakinja.

Hrvatska je u skupini s Austrijom, Francuskom i Crnom Gorom. Tim redoslijedom će se i igrati. 8. srpnja u 15:00 sati protiv Austrije, dan poslije u 13:00 sati Francuske te 11. srpnja s Crnom Gorom ponovno u 15:00 sati. Dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupine idu u borbu za medalje. Pri tome se spajaju skupine A i B , odnosno C i D,  a ostale reprezentacije po istom principu spajanja skupina razigravaju za poredak od 9.-16. mjesta.

Adrijana Prosenjak, izbornica ženske juniorske reprezentacije:
„ Sve što smo u trenažnom procesu planirali uspjeli smo i odraditi. Pri tome smo jako vodili računa da sve cure koje su imale obveze prema maturi ili školi, također dobiju dovoljno vremena za pripremu. Sreća nas je služila i kad su ozljede u pitanju. Zdravi smo i raspoloženi, te s velikim optimizmom idemo u Celje. Igrali smo i jedan susret sa Slovenijom. Šteta je što ih nije bilo više, ali takva su vremena. Mislim da smo kroz ove dvije godine napredovali i kolektivno i pojedinačno. Plan i želja su proći prvi krug. Francuska je u našoj skupini sigurno favorit. Analizirali smo neke njihove utakmice s turnira koji su igrali. Crnu Goru ćemo vidjeti dvaput do našeg međusobnog susreta.  Što se Austrije tiče, s kojom igramo prvi susret, znamo da ih nose sestre Ana i Katarina Pandža i još neke igračice čiji su roditelji s ovih prostora, ali mislim da možemo s njima igrati. Uglavnom, ja sam optimist.“ 

Evo popisa rukometašica za Europsko prevnstvo u Celju:

 1. LUCIJA BLAŠKOVIĆ – ŽRK UMAG
 2. IVA BRKLJAČIĆ – RK LOKOMOTIVA
 3. MARGARITA ŠKARIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
 4. PETRA FRANČIĆ – ŽRK OSIJEK
 5. BRUNA ZRNIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
 6. LARA BURIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA
 7. MIA BRKIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA
 8. LARA FUREŠ – RK LOKOMOTIVA
 9. KLARA BIRTIĆ – ŽRK SPLIT 2010
 10. MAJA BILANDŽIĆ – RK LOKOMOTIVA
 11. HANNAH VULJAK – ŽRK ZRINSKI
 12. ANA BULJAN – RK PODRAVKA VEGETA
 13. ANA PEHAR – RK SESVETE – AGROPROTEINKA
 14. ANJA MACAN – ŽRK SPLIT 2010
 15. LUCIJA CVITANOVIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA
 16. JOSIPA ORŠULIĆ – RK DALMATINKA

STRUČNO VODSTVO:

 1. ADRIJANA PROSENJAK, IZBORNICA
 2. GORAN BOBIĆ, TRENER
 3. ANA KRIŽANEC, TRENERICA VRATARKI
 4. TINA KRMPOTIĆ, FIZIOTERAPEUT
 5. DEAN VUČIĆ, TEHNIKO
Prethodni članakObavijest za dodjelu mjesta u studentskim domovima studentima – kategoriziranim sportašima
Sljedeći članakJuniorke – W19 EHF EURO: Sjajna Hrvatska otvorila EURO s pobjedom protiv Austrije!