Juniorke – W19 EHF EURO: Sjajna Hrvatska otvorila EURO s pobjedom protiv Austrije!

1467

Hrvatska ženska juniorska reprezentacija fantastično je otvorila Europsko prvenstvo koje se održava u Celju. U prvoj utakmici, u dvorani Zlatorog, naše juniorke upisale su 24:23 (13:12) pobjedu nad Austrijom.

Izbornica Adrijana Prosenjak za otvaranje Europskog prvenstva odabrala je sljedećih sedam igračica: Lucija Cvitanović, Mia Brkić, Klara Birtić, Bruna Zrnić, Margarita Škarić, Lucija Blašković na vratima i kapetanica Ana Buljan.

Naše predstavnice su igrale bez izmjena obrana – napad. Prvi pogodak za Hrvatsku na ovoj europskoj smotri, postigla je Mia Brkić. U drugoj minuti, Lucija Blašković brani sedmerac austrijskoj igračici, ali njezine suigračice na drugoj strani ne uspijevaju obranjeni sedmerac pretvoriti u vodstvo. Upravo su čvrste obrane na obje strane, obilježile ovaj dvoboj na samom početku.

Prvo isključenje bilježimo na hrvatskoj strani kad je na “hlađenje“ poslana Klara Birtić. Bilo je to u 11. minuti kod rezultata 3:3. U 16. minuti, drugi sedmerac na utakmici zaustavlja naša Lucija Blašković i sprječava da Austrijanke odu na +2. Već u sljedećem napadu, Bruna Zrnić poravnava rezultat na 5:5. Nakon toga, ono što nije dobra vijest u hrvatskim redovima je drugo isključenje Klare Birtić, a odmah za njom, dvije minute je dobila i Mia Brkić. U tim trenucima, Austrija prvi put bježi na +2, bilo je 7:5. Ali, naše djevojke su uporne i ne dopuštaju Austriji da se odvoji više od +2. Nakon toga, fantastičnom serijom u samom završetku prvog dijela, dolaze do izjednačenja, a zatim i minimalnog vodstva s kojim Hrvatska odlazi na predah, 12:13.

U nastavku, čvrste obrane i jak tempo su se nastavili. U uvodnim minutama, Mia Brkić je zaradila drugo isključenje, a Austrija to iskoristila za izjednačenje, 13:13. Međutim, naše juniorke čudesnom energijom odlaze na +2, 14:16 te je austrijski izbornik primoran tražiti minutu predaha. Austrija zatim dolazi na -1, ali raspoložena Hrvatska i dalje uvjerljivo drži +2. Bilo je tako sve do 50. minute, a onda nekoliko promašenih udaraca na našoj strani Austrija kažnjava i stiže do izjednačenja, 18:18. Taj udar se nastavlja i u 53. minuti prednost od +2 seli na stranu Austrije, 21:19. U tim trenucima, Hrvatska je bila nesigurna i u obrani i u napadu, što je Austrija iskoristila za +3. Nadalje, Iva Brkljačić koja je na našem golu zamijenila Luciju Blašković brani Austrijankama, a Petra Frančić brzo zabija za -1, 21:22.

U 57. minuti i napetoj završnici, za 22:22 pogađa Klara Birtić. Na ulasku u 59. minutu, ponovno je +1 za Austriju, 23:22. Na drugoj strani, uzvraća kapetanica Ana Buljan, na semaforu svijetli 23:23. Udarac Austrijankama brani Brkljačić, ali brzopletpost i velika želja u našim redovima dovodi to toga da ne iskorištavamo novi napad, odnosno gubimo loptu. Austrija zove time-out, a udarac s krila briljantno brani Brkljačić, baca daleku loptu koju sigurno hvata Mia Brkić i zabija pobjednički pogodak za 23:24 i veliko slavlje naših juniorki.

Bruna Zrnić je nosila Hrvatsku s 8 postignutih pogodaka i proglašena je igračicom utakmice na našoj strani. S druge strana, fantastična je bila Kristina Dramac s 9 zgoditaka.

Sljedeća utakmica naših rukometašica na rasporedu je već sutra, 9. srpnja, u 13:00 sati protiv Francuske. Uživo možete gledati na ehftv.com.

Prethodni članakJuniorke – W19 EHF EURO: Želja je napokon proći skupinu
Sljedeći članakJuniorke – W19 EHF EURO: Odluka Disciplinske komisije W19 EHF EURA za utakmicu Austrije i Hrvatske