SEHA – Gazprom liga: Tko će slaviti u jubilarnoj desetoj sezoni?

136
Mandatory Credit © Anze Malovrh / kolektiff

U korona turbulentnoj godini, SEHA – Gazprom liga ipak je preživjela i stigla do same završnice. To je 10. jubilarna sezona tog natjecanja, koje je steklo izniman ugled u svijetu rukometa, i čija se završnica čeka s mnogo nestrpljenja. Četiri sudionika ovogodišnjeg izdanja su branitelj naslova Telekom Veszprem, Meshkov Brest, Motor Zaporozhye i PPD Zagreb koji je zamijenio Vardar 1961 nakon što je u sastavu iz Skoplja otvrivena korona. Kao i prošle godine, Final 4 SEHA – Gazprom lige održava se u Zadru.

Po prvi put u desetogodišnjoj povijesti, na završnom turniru nema rukometaša Vardara 1961, peterostrukog pobjednika tog natjecanja. Ali, zato su tu trostruki osvajač Telekom Veszprem i PPD Zagreb koji je bio pobjednik 2013. godine.

Sva četiri kluba koja ćemo sljedećih dana gledati u Zadru, sudionici su Lige prvaka i ove sezone. A to cijelom natjecanju daje posebnu težinu. Meshkov Brest i PPD Zagreb su u jednoj, a Telekom Veszprem i Motor u drugoj skupini. I baš takav je i raspored polufinala SEHA – Gazprom lige u Zadru.

Final 4 2021. godine u zadarskom Višnjiku otvorit će u petak, 3. rujna u 18:00 sati Meshkov Brest i PPD Zagreb. Oba kluba imaju stopostotni učinak kad je nastup na završnom turniru u pitanju. Zagreb je jedini u povijesti koji ima svih deset sudjelovanja  na Final 4 turnirima, a Bjelorusi jedan nastup manje, ali samo zato jer prve sezone nisu uopće sudjelovali u natjecanju.

PPD Zagreb je osim naslova pobjednika 2013., dvaput poražen u finalu, i čak četiri puta je bio treći te prošle godine četvrti. U Zadar stižu praktički s gotovo novom močadi, u kojoj je mnogo iskusnih, provjerenih igrača. U četvrtfinalu su ispali od Vardara 1961, ali su kao lucky loseri upali nakon što je u redovima skopskog sastava otkrivena korona. U Zadar dolaze sa samo jednim treningom nakon četvrtfinalnog okršaja pa će analizu suparnika morati odraditi u hodu. Dodatni problem je ozljeda Mateja Hrstića.

Meshkov Brest također ima novog trenera. Ponovno je to španjolski stručnjak, ovog puta Daniel Gordo. Lako su riješili Eurofarm Pelister u četvrt završnici. Tu je nekoliko novih,  sjajnih igrača. Dolaze bez našeg Ivana Pešića i Pawela Paczkowskog koji su ozlijeđeni. U prednosti su nad ostalima jer je bjelorusko prvenstvo već počelo pa su u boljem natjecateljskom ritmu od ostalih.

Drugi polufinalni par čine Telekom Veszprem i Motor. Oni će na teren Višnjika u petak, 3. rujna u 20:30 sati. Mađari brane naslov pobjednika iz Zadra prošle godine. A imaju još dva trofeja iz 2015. i 2016. godine. I oni su jako promijenili momčad. Tu je novi trener Momir Ilić koji će sve napraviti da novu karijeru započne trofejem.

Motor Zaporozhye prvi put sudjeluje na Final 4. Premda su neke od klupskih legendi otišle u mirovinu poput Maxima Babicheva i Pavla Gurkovskog, a dio potražio druge sredine, klub je doveo sjajna pojačanja za novu sezonu. Čak trojica su stigla iz Francuske. Među njima i naš Luka Šebetić. Tu su još i Jonas Truchanovicius i Denis Vasilev. Dio ih je doduše ozlijeđen i neće biti u Zadru. Oni su u četvrtfinalu bili bolji od Tatran Prešova.

Drugim uzastopnim Final 4 SEHA – Gazprom lige,  grad Zadar se pridružuje  Skoplju i Brestu koji su jedini do sada, dvaput bili domaćini završnog turnira. Po jedanput tu čast imali su Zagreb, Novi Sad, Veszprem i Varaždin.

I za kraj još malo zanimljivosti. Najveća pobjeda u finalu bila je ona Telekom Veszprema protiv Meshkov Bresta 2015. godine 32:21 (+11). Najmanja razlika u finalu bila je 2013. godine kad je PPD Zagreb (tada pod imenom Croatia Osiguranje Zagreb) nakon produžetaka pobijedio Vardar PRO 25:24.

Evo svih pobjednika SEHA – Gazprom lige:
2012.: VARDAR
2013.: PPD ZAGREB
2014.: VARDAR
2015.: TELEKOM VESZPREM
2016.: TELEKOM VESZPREM
2017.: VARDAR
2018.: VARDAR
2019.:  VARDAR
2020.:  TELEKOM VESZPREM

Prethodni članakSEHA – Gazprom liga: PPD Zagreb sudionik Final 4
Sljedeći članakSEHA – Gazprom liga: Drama sedmeraca pripala PPD Zagrebu koji je četvrti put u finalu