SP 2021: Japan može biti ozbiljna prijetnja

1263
Izvor fotografije: IHF

Nakon poraza od Brazila i uvjerljive pobjede protiv Paragvaja, pred hrvatskom ženskom seniorskom rukometnom reprezentacijom je iznimno važan susret s Japanom. Mnogi će reći, tu ne bi smjelo biti problema. Ali oprez. Japan je vrlo neugodna ekipa koja je Brazil dobila prvo poluvrijeme 15:12, a pala je tek u nastavku, zahvaljujući boljoj klupi Brazila.

Hrvatska je s tom reprezentacijom igrala samo jedanput na svjetskim prvenstvima, i to 2005. godine u Rusiji. I silno se namučila da dođe do minimalne pobjede 31:30. S deset pogodaka naša najbolja igračica bila je Dijana (Golubić) Jovetić. Sedam pogodaka dala je Miranada (Tatari) Šimunović.

Hrvatska je od tada do Španjolske bila na samo dva svjetska prvenstva, a Japan na svih osam. Reći će mnogi, nisu ništa značajno napravile sve do prvenstva kojem su bili domaćini prije dvije godine kad su osvojile 10. mjesto što je njihov najbolji rezultat u posljednjih 30-tak godina.

Japan je bio domaćin i drugog velikog rukometnog natjecanja u posljednje dvije godine.  Riječ je naravno o Olimpijskim igrama ovog ljeta kada su osvojile su 12. mjesto, što je zapravo realnost s obzirom na konkurenciju. Ali čelništvo Japanskog rukometnog saveza to nije zadovoljilo, i kao što to obično biva kod takvih zemalja, promijenili su izbornika Ulrika Kirkelya (Dan) i gotovo kompletnu ekipu. Sada s domaćim stručnjakom koji ima gotovo 30 godina iskustva Shigeom Kasumotom, spremaju novu ekipu u olimpijskom ciklusu za Pariz 2024. godine.

Bacite li pogled na njihov sastav na ovom Svjetskom prvenstvu, lako je uočiti nekoliko stvari. Izuzetno su neiskusne kad je u pitanju igranje na velikoj sceni. Čak osam igračica debitiralo je u reprezentaciji u prvom susretu protiv Paragvaja. Njihova igra je šablonska, i uhvate li vas u svoj mlin, bit ćete u velikim problemima. Također, jako su brze. Ponekad i brzoplete. Plan njihovog izbornika je da svaka igračica u perspektivi može igrati barem na dva mjesta. Sjajna ideja, ali teško ostvariva s obzirom na tehničko-taktičko znanje i mladost sastava. Paragvaj su lako riješile s plus 23. A Brazil su pošteno namučile. I zato oprez. Japan može biti jako opasan za Hrvatsku, koja još nije pokazala da je igrački na razini Europskog prvenstva od prije godinu dana.

Uostalom, sjetimo se muke koju su imali naši rukometaši na otvaranju Svjetskog prvenstva u Egiptu u siječnju ove godine. U posljednji trenutak iščupali smo bod i spasili se teške blamaže.

Ključna igračica Japana u Španjolskoj je Natsuki Aizawa. S deset pogodaka u dva susreta ona je njihov prvi strijelac. Inače je najmlađa članica ekipe sa samo 22 godine. Organizator igre. Članica je kluba Honkkoku bank koji ima ukupno šest igračica u ovoj reprezentaciji, pa se na neki način može govoriti o klubu/reprezentaciji. Japan ima i dva odlična krila. Desno je Hatori Saki koja je postigla devet pogodaka. I to bez promašaja. Lijevo je pak Yuko Yoshidome s realizacijom 9 od 15. Nije loša ni desna vanjska Kaho Nakayama, ali je dosta veliki potrošač lopti pa bi je bilo dobro navući na takvu igru.

Od dvije vratarke bolja je Sakura Kameni s 19 obrana u dva susreta ili 39 posto, što  je sjajno. Inače je najiskusnija igračica reprezentacije sa 62 nastupa, a članica je francuskog  ESBF Besancona.

I mogli bismo tako nabrajati još dugo. Ali nema potrebe. Ono što su Japanke pokazale u dva susreta ovdje, znači samo jedno. Hrvatska mora biti na svom maksimumu ukoliko želi pobjedu i dva boda u drugom krugu.

Prethodni članakKadeti: Zadnje okupljanje ove godine
Sljedeći članakSP 2021: Oslabljena Hrvatska poražena od Japana