SP 2021: Oslabljena Hrvatska poražena od Japana

638

Rukometašice Hrvatske poražene su od Japana 26:28 u 3. kolu skupine G 25. Svjetskog prvenstva i u drugi krug idu bez bodova. Bez Ćamile Mičijević, Dore Krsnik i Ivane Dežić koje je zahvatila korona, Hrvatska nije mogla do uspjeha koji bi joj produžio nadu za prolazak u četvrt završnicu. 

HRVATSKA: L. Bešen 1/10, I. Kapitanović -/-, T. Pijević 4/22, P. Posavec 3/5, S. Posavec 3/6, L. Kalaus 6/11, K. Ježić 4/5, L. Burić -/-, A. Šimara -/-, A. Debelić 4/5, A. Turk 5/9, J. Mamić -/-, V. Blažević 1/3, izbornik: Nenad Šoštarić    

JAPAN: S. Kametani 9/32, A. Baba -/-, M. Nagata 1/1, A. Fujita -/-, C.F. Gray 0/1, M. Ohyama 1/4, N. Aizawa 3/3, H.Matsumoto 0/1, I. Iwabuchi -/-, M. Kondo 2/2, K. Nakayama 9/14, M. Yamamoto -/-, Y. Kitahara 4/5, N. Sahara 2/2, S. Hattori 6/8, Y. Yoshidome 0/1, izbornik: Shigeo Kaumoto  

Pred neočekivanom i teškom zadaćom našla se hrvatska ženska seniorska reprezentacija nakon saznanja da su čak tri igračice pozitivne na COVID-19. Bez Ćamile Mičijević, Dore Krsnik i Ivan Dežić, izborniku su na raspolaganju ostale tri vratarke i 10 igračica, a čekao ga je Japan, odnosno susret koji vrijedi dva boda u drugom krugu. 

Početna postava Hrvatske stoga je bila – Tea Pijević na vratima, Paula Posavec i Ana Turk na krilima, Ana Debelić na crti te na vanjskim pozicijama Larissa Kalus, Valentina Blažević i Stela Posavec. 

Kako smo ostali bez važnih visokih vanjskih igračica, Japan nas je na početku čekao na devet metara. A to je tražilo od naših igračica puno kretanja. Odlično se na početku u takvoj igri snalazila Stela Posavec jer je poput čigre prolazila kroz japanske redove. Nakon dva početna vodstva naše reperezentacije, Japan je prvi put poveo u šestoj minuti. Tri minute poslije, imale su Japanke plus dva (4:6). Ali brzo smo to stigli.  

Nažalost, nekoliko uzastopnih pogrešaka i jedno isključenje otvorili su novu priliku za Japan pa su u 19. minuti ponovno pobjegle na dva razlike (8:10). Ipak, pogrešna promjena igračice uz još jedno isključenje na japanskoj strani, otvorili su nam put do poravnanja. A nešto kasnije, minimalna, ali i psihološka prednost ponovno je na našoj strani. Ipak, na predah se otišlo s 14:14 jer su naše suparnice iskoristile svoj posljednji napad.  

Dobro su naše rukometašice otvorile drugo poluvrijeme. Za manje od četiri minute otišle su na plus dva i kupile mogućnost nešto mirnije igre u napadu. Imali smo priliku otići na tri razlike i uvesti susret u puno mirnije vode, ali nismo to iskoristili. Dapače, uporne Japanke sve su vratile na početak u 40. minuti.

Rizik japanskog izbornika da zaigra 7:6 donio nam je tri pogotka za redom pa je Hrvatska prvi put u 44. mogla odahnuti pri rezultatu 22:19. Još kada je Lucija Bešen skinula sedmerac Clari Francis Gray na prvi pogled otvorila su se vrata do pobjede.  

Ali za to se trebalo još dosta namučiti. Umor se jasno vidio na licima naših rukometašica. Osim vratarke, Nenad Šoštarić je na klupi imao samo tri krila. Nije imao koga poslati da zamijeni iscrpljene vanjske igračice. A Japanke su letjele terenom. I stigle do izjednačenja 23:23, a zatim u 53. i vodstva. Četiri japanska poklona, odnosno svoja napada, Hrvatska nakon toga nije uspjela iskoristiti i rukometašice iz zemlje izlazećeg Sunca uzele su ponuđeno. Četiri minute prije kraja povele su 24:26 i rutinski privele susret kraju. 

Sa šest pogodaka, Larissa Kalus bila je naša najefikasnija igračica. Pet je dala Ana Turk. Kod Japanki najbolja je bila Kaho Nakayama s devet pogodaka.  

Hrvatska tako u drugi krug Svjetskog prvenstva u Terevijeu odlazi bez bodova. Suparnici su redom, 8. prosinca Argentina, dva dana kasnije Španjolska, a zatim 12. prosinca Austrija. Točna satnica biti će poznata tijekom noći.

SP 2021: SKUPINA G, 3. KOLO
HRVATSKA – JAPAN 26:28

Prethodni članakSP 2021: Japan može biti ozbiljna prijetnja
Sljedeći članakNenad Šoštarić, Ana Debelić i Keti Ježić nakon poraza oslabljene Hrvatske protiv Japana | SP 2021