Croatia Cup 2022: Veliki test uoči Europskog prvenstva

946

Nakon pet dana priprema i uz ozbiljne poteškoće s korona virusom jer su dva najvažnija igrača reprezentacije, kapetan Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić pozitivni, hrvatska seniorska muška reprezentacija započinje Croatia Cup.

U tri dana, odigrat će dva susreta s reprezentacijama koje također nastupaju na Europskom prvenstvu. U četvrtak, 6. siječnja u 16 sati i 45 minuta s Bosnom i Hercegovinom, a dva dana kasnije, 8. siječnja u istom terminu protiv Rusije. U danu između, odnosno 7. siječnja u 16:45h, svoj će susret odigrati Bosna i Hercegovina i Rusija.

Obje te reprezentacije vode treneri koji sjajno poznaju Hrvatsku. Na klupi BiH je trener PPD Zagreba Ivica Obrvan, a Rusiju vodi Velimir Petković. Time je izazov koji stoji pred  oslabljenim sastavom Hrvoja Horvata još veći.

S obzirom da je prije dva dana izbornik Hrvoje Horvat morao umjesto ozlijeđenog Luke Šebetića pozvati Šimu Ivića, a zbog korone je ostao bez dva hrvatska zaštitna znaka, kapetana Domagoja Duvnjaka i Luke Cindrića, Hrvatska je jako oslabljena i ranjiva. Ali mnoge momčadi baš u takvoj situaciji izvuku iz sebe nešto što možda ni same nisu svjesne da imaju. Izbornik trenutačno na raspolaganju ima tri vratara i 13 igrača .

Bosna i Hercegovina također nije bez problema. Ivica Obrvan je ostao bez Marina Vegara i Dragana Pavlovića. Ali, bez obzira na to, BiH ima vrlo zanimljivu ekipu. Tu su odlični vratari Benjamin Burić (Flensburg) i Admir Ahmetašević (Wisla Plock) pa sjajni srednji vanjski Josip Perić (Eurofarm Pelister). A kada tome dodamo Ivana Karačića (Maccabi Richon LeZion), Vladimira Vranješa (Meshkov Brest) pa veterane Mirsada Terzića (Wisla Polck) i Nikolu Prcu (KH Besa Famgas), odnosno mlade snage PPD Zagreba Adina Faljića i Edina Klisa, dobijemo vrlo respektabilnu ekipu.

Bosna i Hercegovina je tek treći put na velikom natjecanju. U Kataru 2015. godine prvi put su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu i osvojili 20. mjesto. Pet godina poslije prvi put su bili na Europskom prvenstvu i završili su na 23. mjestu od 24. ekipe. Upravo te godine bili su naši gosti u Poreču na Croatia Cupu. Završilo je s pomalo iznenađujućih 33:33. Iz te ekipe u hrvatskim redovima, danas su samo David Madić, Marin Šipić i Marko Mamić.

Vrijeme je da imperija, čitajmo Hrvatska, premda oslabljena, odgovori na izazov. Četvrtak 6. siječnja, 16 sati i 45 minuta Hrvatska – Bosna i Hercegovina, RTL Televizija 1 ili uživo u Osijeku, budite s nama…

Prethodni članakCroatia Cup 2022: Posjet stožera reprezentacije Gradu Osijeku
Sljedeći članakIzbornik Hrvoje Horvat & legendarni Ivan Ćupić uoči ispita s BiH | Croatia Cup 2022