Croatia Cup 2022: Dvostruki program s Rusijom

2398
Mandatory Credit © Uros Hocevar / kolektiff

Korona virus je promijenio mnoga toga u našim životima. I još uvijek mijenja, praktički iz sata u sat, dana u dan. Tako je hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija umjesto susreta s Bosnom i Hercegovinom na otvaranju Croatia Cupa, sasvim neočekivano dobila uvjetno rečeno, slobodan dan. Naime, kako je tijekom antigen testiranja otkrivena korona u redovima te reprezentacije, jedina normalna odluka bila je da se taj susret otkaže.

Kako je već ranije bio dogovoren nastup Rusije na tom turniru, Hrvatsku rukometni savez brzo je reagirao i tijekom večeri dogovorio dva prijateljska susreta s tom selekcijom. Prvi će se igrati u petak, 7. siječnja u 16 sati i 45 minuta, a drugi u subotu 8. siječnja, u isto vrijeme.

Nema sumnje da će to za oba izbornika biti odlična prilika da provjere sve raspoložive snage i testiraju spremnost svojih igrača nakon pet dana priprema u ovoj trećoj fazi.

Premda smo sigurni da znate, vrijedi podsjetiti da je Hrvatska nakon dolaska u Osijek na završne pripreme najprije zbog ozljede ostala bez Luke Šebetića. Umjesto njega, izbornik je pozvao Šimu Ivića. Odmah nakon toga, PCR testiranje otkrilo je da su kapetan Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić pozitivni i morali su u izolaciju. S obzirom da osjeća posljedice lakše ozljede mišića nadlaktice desne ruke, iz preventivnih razloga dvoboje Croatia Cupa morat će propustiti i Marko Mamić. Stoga, izbornik je uputio naknadni poziv Tinu Lučinu. I on je od sinoć s ekipom u hotelu Osijek.

Otkazivanje susreta s BiH bio je novi šok. Ali, podatak da ih čekaju dva prijateljska susreta s Rusijom, jer igrači su silno željni lopte i prave igre, te jutrošnje antigen testiranje koje je pokazalo da su svi igrači i članovi stožera negativni, ali i današnji rođendan Ivana Martinovića, bitno su popravili raspoloženje u ekipi.

Rusija je nekada bila svjetska rukometna sila. U posljednjih 30-tak godina od raspada Sovjetskog Saveza osvojila je osam medalja s velikih natjecanja. Posljednja je doduše bila davno, u Ateni na Olimpijskim igrama kad su bili brončani.

Na klupi joj sjedi bivši igrač i trener banjalučkog Borca Velimir Petković. On je sjajnu trenersku karijeru izgradio u Njemačkoj, gdje je između ostalih trenirao Wetzlar,  Goppingen, Fuchse Berlin. Rusija u Osijek dolazi s ekipom koja je kombinacija mladosti i iskustva. Predvode je Daniil Shishkarev (Chehovski Medvedi) i Dmitrii Zhitnikov (Wisla Plock). Ali tu su još silno talentirani Dmitrii Santalov (Meshkov Brest)  Dmitrii Kiseleev (CSKA), Mikhail Vinogradov, Viacheslav Kastakin, itd, itd…

Rusija se nalazi u vrlo zanimljivoj skupini na Europskom prvenstvu, zajedno s Norveškom, Litvom i jednim od dva domaćina, Slovačkom. Susrete prvog kruga igra u Košicama. I nada se prolasku u drugi krug. S kakvim adutima, provjerit ćemo tijekom sljedeća dva dana u Osijeku.

Prethodni članakCroatia Cup 2022: Povrat novca za susret Hrvatske i BiH, ali i dva susreta s Rusijom
Sljedeći članakMate Šunjić & Lovro Mihić uoči dvostrukog programa s Rusijom | Croatia Cup 2022