EHF EURO 2022: Dečki oprez, Crna Gora je već srušila dva favorita

865
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Nakon Francuske i Srbije odnosno Ukrajine, pred hrvatskom seniorskom muškom reprezentacijom su novi izazovi u Budimpešti. Čekaju je najmanje četiri nova suparnika u drugom krugu Europskog prvenstva koje zajednički organiziraju Mađarska i Slovačka. Prva reprezentacija s kojom igramo jedno je od najugodnijih iznenađenja natjecanja. Riječ je dakako o Crnoj Gori. Nakon toga slijede Danska, Island i na kraju Nizozemska.

Vjerojatno ne postoji reprezentacija koja je imala više problema u pripremnom razdoblju od Crne Gore. Čak i više od Hrvatske, a to je dosta teško nadmašiti. Gotovo da nije bilo igrača i člana stručnog stožera koji nije bio zahvaćen COVIDOM 19.

Pa ipak, uspjeli su sve to preživjeti i pored  Danske, Sjeverne Makedonije i Slovenije proći među12 najboljih reprezentacija Europe. Pri tome su prva dva susreta bili bez izbornika Zorana Roganovića na klupi. Tu je zadaću odradio njegov bivši suigrač, a sada pomoćnik Draško Mrvaljević.

Desetkovana koronom, Crna Gora je na startu prvenstva poražena od svjetskih prvaka Danaca 30:21. Ali je zatim dobila Sj. Makedoniju 28:24, te na kraju šokirala Sloveniju s 33:32 i poslala je kući. Ukupno 16 igrača koristila je u ta tri susreta. Neke od najvećih zvijezda još su pod korona mjerama, ali nije isključeno da se netko u posljednji trenutak ne priključi baš u susretu protiv Hrvatske.

Svi oni koji barem malo prate njemačku Bundesligu znaju koliko je dobar vratar Nebojša Simić. U tri nastupa do sada skupio je 22 obrane, što je za jednu obranu više od oba naša čuvara mreže Ivana Pešića i Mate Šunjića kojeg smo uz sve to, jučer izgubili zbog pozitivnog nalaza.

Najbolji crnogorski strijelci nakon prvoga kruga su dva VujovićaBranko, desni vanjski (Lomza Vive Kielce, od sljedeće sezone na posudbi u Hannover-Burgdorfu kao zamjena za našeg Ivana Martinovića koji odlazi u Melsungen), je dao 20 pogodaka iz 30 pokušaja, što je 67 posto, a Miloš lijevo krilo (Fuchse Berlin) je s istom realizacijom postigao 14/21 pogodaka. To je više od trećine svih postignutih pogodaka (82) reprezentacije.

Crnogorskom igrom dirigiraju dva iskusna srednjaka, Vasko Ševaljević (Saran Loiret Handball) (6/14) i Božo Anđelić (Ferencvaroš TC) (12/16). Tu je još i mladi, jako talentirani Radojica Čepić (19 godina). Još jedan igrač iznimno je bitan za tu reprezentaciju. Riječ je o kružnom napadaču Nemanji Grboviću (CSA Steaua), 12/21 u tri susreta.

Uspiju li se oporaviti Stefan Vujović, Miloš Božović i Stefan Ćavor, Crna Gora bi mogla biti težak zalogaj za sve u drugom krugu. Sve su to redom igrači koji nastupaju za europske velikane. Imaju dosta iskustva, i odličnog trenera.

Zato naši dečki moraju biti vrlo oprezni. Tu ekipu drži euforija, puna je samopouzdanja, nakon prave COVID 19 kalvarije koju je prošla i živi svoje najljepše dane na velikoj sceni. Takvi su vrlo opasni, za svakog protivnika, ali i za sebe.

Ovo im je peti nastup na europskim prvenstvima. S dvije pobjede iz Debrecena dostigli su ukupni učinak iz 18 susreta prije toga. S tom reprezentacijom smo tri puta igrali do sada na europskim smotrama. Uvijek u prvom krugu. U Norveškoj 2008. godine pobijedili smo 34:26 (Vori 9, Kapisoda 7). Šest godina poslije u Danskoj 27:22 za Hrvatsku (Čupić 6, Ševaljević 9). I konačno prije dvije godine u Austriji bilo je 27:21 (Cindrić 6, Grbović 6).

Neka se taj lijepi niz nastavi u Mađarskoj.

Prethodni članakEHF EURO 2022: Satnica nastupa hrvatske reprezentacije
Sljedeći članakEHF EURO 2022: Poredak reprezentacije koje su završile natjecanje