EHF EURO 2022: Poraz od Danske i kraj sna o polufinalu

563
Marin ŠIPIC (53), Luka CINDRIC (33), Veron NACINOVIC (21), Sime IVIC (24), Mateo MARAŠ (20), Ante GADŽA (08), Jakov GOJUN (10), Marino MARIC (03) and Ivan CUPIC (27) during the handball match Denmark vs Croatia, Men’s EHF EURO 2022 Hungary, Slovakia, Budapest ,Hungary, 22.01.2021, Mandatory Credit © Jure Erzen / kolektiff

Hrvatska muška seniorska reprezentacija poražena je od Danske 25:27 u 2. kolu Glavne skupine Europskog prvenstva koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj. Tako je ostala i bez teoretske mogućnosti da se bori za polufinale, odnosno medalju. Bila je to potpuno drugačija Hrvatska u odnosu na susret od prije dva dana protiv Crne Gore.  

HRVATSKA: K. Pilipović 2/14, M. Alilović 6/21, M. Marić 8/9, A, Gadža -/-, J. Gojun -/-, M. Maraš 2/3,V. Načinović -/-, Š. Ivić -/-, I. Čupić 3/5, I. Slišković 0/1, L. Cindrić 2/4, I. Martinović 3/4, M. Šipić 0/1, F. Glavaš 1/2, M. Jelinić 2/2, izbornik: Hrvoje Horvat   

DANSKA: N. Landin Jacobsen 10/34, K. Moller -/-, N. Kirkelokke 0/1, M. Ladnin Jacobsen -/-, E. Jakobsen 6/6, R. Lauge Schmidt 4/7, M. Saugstrup 2/2, L. Svan 1/2, H. Molergaard -/-, M. Larsen Mesah -/-, M. Hansen 8/11, L. Anderssson -/-, H. A Mensing -/-, J. Holm -/-, M. Gidsel 5/6, S. Hald 1/1, izbornik: Nikolaj Jacobsen     

Ni uoči susreta sa svjetskim prvacima nije bilo mira u našoj reprezentaciji. Lovro Mihić je nakon negativnog nalaza u Zagrebu, dan poslije u Budimpešti ponovno bio pozitivan pa je naknadno pozvan Davor Ćavar. Ali budući da nije prošao sve PCR kontrole u Mađarskoj  nije mogao biti u sastavu. Tako je izborniku Hrvoju Horvatu od lijevih krila ostao samo Marin Jelinić. Zato je u sastavu imao tri desna vanjska. 

U sjajnoj atmosferi MVM Doma, pred više od četiri, možda čak i četiri i pol tisuće naših navijača, s pobjedama Nizozemske i Islanda nad Crnom Gorom i Francuskom, Hrvatskoj se otvorila nova mogućnost polufinala. Ali za to je trebalo za početak pobijediti svjetske prvake Dance. A dok nada postoji, vrijedilo se potruditi.  

Naša početna postava bila je: Kristian Pilipović na vratima, Marin Jelinić i Ivan Čupić na krilima, Marin Šipić na crti te na vanjskim pozicijama Tin Lučin, Luka Cindrić i Ivan Martinović. 

Počeli smo vrlo odlučno, bez respekta prema svjetskim prvacima. Marinu Jeliniću stradala je arkada već u prvom našem napadu. Nisu nas poremetila ni dva, Dancima poklonjena, isključenja španjolskih sudaca. Tin Lučin bio je vruć, silno raspucan, ali nije imao pomoć suigrača i Danska je nakon 17 minuta otišla na četiri razlike, 4:8. Izbornik je naravno  morao zvati minutu predaha jer nije želio dopustiti da se svjetski prvaci odvoje na veliku razliku. Onda ih je nemoguće stići.   

U međuvremenu je Kristiana Pilipovića na vratima zamijenio Mirko Alilović i vrlo brzo donio dvije obrane za podizanje samopouzdanja. U 20. smo prepolovili, a u 21., nakon minute predaha danskog izbornika, došli na minus jedan, 8:9. Sjajno je u tim trenucima igrao mladi Mateo Maraš. Dva njegova projektila ostavila su najboljeg vratara svijeta Niklasa Landina u čudu. Hrvatska je bila tu. Pet minuta prije predaha, stigla je do izjednačenja, 10:10. 

Nažalost, nismo uspjeli do kraja prvoga dijela održati tu ravnotežu. Da nismo propustili  realizirati sedmerac, ostvarili bismo i to, ali i minimalan zaostatak od 11:12 mogao je sve zadovoljiti. Bila je to ona Hrvatska kakvu želimo gledati; motivirana, čvrsta, agresivna, raspucana. Imali smo 55 posto realizacije. Danska je bila na 63.  

Svjetski prvaci bolje ulaze u nastavak. Brzo su pobjegli na plus tri. Trebalo je uložiti strahovito mnogo snage i umijeća u obrani da bi ih se ponovno stiglo. U tim trenucima, uz sve to, zaigrali su sedam na šest. I to je, čini se, bio ključ.  

U obrani su pak zaigrali 5-1, prije svega s idejom da zaustave Luku Cindrića i njegovu kreativnost. Nismo posustajali. Nadmudrivali smo se gol za gol. Kristian Pilipović je stao na vrata i sada nam je on dao vjetar u leđa s dvije obrane. Došli smo na pogodak zaostatka, 17:18.  

Skupo smo platili novo isključenje. Danska je zabila dva, a nije primila ni jedan pogodak i opet je bila na plus tri, 17:20. Srećom još je bilo puno vremena do kraja.  

Novo rješenje s naše klupe bila je igra sedam na šest. Nažalost, nismo imali previše koristi od toga. Jedna obrana danskog vratara, jedna tehnička pogreška i morali smo se vratiti igri šest na šest. Ali Danska je ljubomorno čuvala svoja tri pogotka prednosti. A naše snage bile su na izmaku snaga zbog objektivno sužene rotacije.  

Osam minuta prije kraja, izbornik uzima i svoj posljednji time-out. Nakon što smo došli na minus dva slijedi novo isključenje i kraj sna o pobjedi. Danska uspijeva postići dva i podići svoju prednost na plus četiri, 21:25. To je suviše iskusna reprezentacija da bi to ispustila u završnici.  

Ali Hrvatska se ni tada nije predala. Zabili smo dva u nizu i došli na 23:25 tri minute prije kraja. Nažalost, to je bilo sve. Danska je lukavo trošila vrijeme, radila prekršaje kada smo bili u napadu i na kraju slavila 25:27.  

S osam pogodaka, fenomenalan je u našoj ekipi bio Marino Marić. Kod Danaca, kao i mnogo puta do sada protiv Hrvatske, najbolji Mikkel Hansen također s osam pogodaka. Niklas Landin je skupio 10 obrana. Naši vratari zajedno osam (Mirko Alilović 6, Kristian Pilipović 2).  

Hrvatskoj do kraja drugog kruga ostaju još susret s Islandom (24.01.2022 u 15.30h) te Nizozemskom (26.01.2022 u 18.00h).  

EHF EURO 2022: GLAVNA SKUPINA, 2. KOLO  

HRVATSKA – DANSKA 25:27 

Prethodni članakEHF Europska liga (Ž): Minimalan poraz Lokomotive Zagreb
Sljedeći članakEHF EURO 2022: Može li Hrvatska zaustaviti čudesni Island?