EHF EURO 2022: Dobar ždrijeb za “Kraljice šoka“

814
Mandatory Credit © Uros Hocevar / kolektiff

U ljubljanskom Starom gradu, bivšoj tvrđavi smještenoj na brijegu usred glavnog grada Slovenije, održan je ždrijeb skupina Europskog rukometnog prvenstva koje će od 4. -20. studenog 2022. godine organizirati Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.  

Šesnaest reprezentacija koje su izborile pravo nastupa na tom natjecanju bilo je podijeljeno u četiri pota ili šešira. Hrvatska se nalazila u potu 3, zajedno s dva domaćina Slovenijom i Sjevernom Makedonijom te Njemačkom. Kako su domaćini već unaprijed odabrali da svoje susrete igraju u Celju, odnosno skupini B te u Skoplju, skupina C, ostalo je da se odredi u koju skupinu odnosno grad će Hrvatska i Njemačka. I taj dio ždrijeba obavljen je prvi.

Voljom ždrijeba, odnosno ruku slovenske reprezentativke Ane Gros i Božidara Đurkovića, predsjednika Natjecateljske komisije EHF-a, Hrvatska je dobila skupinu A, a to znači da će igrati u Ljubljani. To je bila tiha želja svih nas, jer Ljubljana je jako blizu i „Kraljice šoka“ bi mogle imate lijepu podršku. Njemačka je naravno nakon toga raspoređena u skupinu D, odnosno Podgoricu.

Nakon toga,  ždrijebane su dvije reprezentacije iz šešira broj četiri. Naime, i tu su dirigiranim ždrijebom unaprijed bile raspoređene dvije selekcije. Mađarska je dobila skupinu u Ljubljani, a Crna Gora naravno Podgoricu. Prva je izvučena Nizozemska i smještena je u skupinu C, odnosno grad Skoplje. Preostala reperezentacija iz toga šešira Švedska, automatski je dobila skupinu B, i igrat će u Celju.

Vrlo zanimljiv bio je dio ždrijeba iz 4. pota ili šešira. Tu su se nalazile reprezentacije Španjolske, Rumunjske, Srbije i Švicarske. Ždrijeb ih je rasporedio na sljedeći način. Švicarska koju su svi željeli došla je u našu skupinu u Ljubljani. Srbija je završila u skupini B zajedno s domaćinom Slovenijom i Švedskom, a Španjolska će put Podgorice.

Na kraju su ždrijebane najbolje reprezentacije po učinku u kvalifikacijama i rankingu. U skupinu A kao nositelj stigla je Norveška. Skupina B dobila je reprezentaciju Danske. U C skupinu otišla je Francuska, a skupina D pripala je reprezentaciji Poljske.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske reprezentacije:
„Zadovoljni smo što igramo u Ljubljani. Kao što je Szimoneta Planeta  predstavnica Mađarske poželjela da Stožice budu u njihovim bojama, tako se i mi nadamo, jer Ljubljana je bliže Hrvatskoj nego Mađarskoj, da će mnogi prijatelji rukometa doći i podržati naše rukometašice. Što se tiče skupine, mogu reći da je Norveška apsolutni favorit. One su europske prvakinje i jedna od najboljih reprezentacija svijeta u ovom trenutku. Doživjet će neke male promjene, ali one imaju sustav i ne treba sumnjati da će biti u top izdanju.
Mađarska je promijenila izbornika prije izvjesnog vremena. U kvalifikacijama su bile suverene. Pobijedile su u oba susreta Španjolsku. Vodi ih Vladimir Golovin koji je s većinom tih igračica bio svjetski i europski juniorski prvak. To je „otvorena“ priča. I mi imamo svoje adute u toj utakmici, tim prije jer tamo igraju Tea Pijević i Katarina Ježić. U toj utakmici posebno važan bit će taj tzv. „osmi igrač“, odnosno podrška s tribina.
Švicarska je realno najslabija u ovoj skupini. Prošla je na Europsko prvenstvo onog trenutka kad je izbačena Rusija. Imaju svoju akademiju i napreduju iz godine u godinu. Znam ih jer smo s njima igrali u kvalifikacijama za EP 2018. godine. Pobijedili smo u oba susreta, ali u Zagrebu je bilo dosta gusto u jednom trenutku. 
I za kraj, jako je bitno tko će doći iz skupine B, ako prođemo dalje, a mi se tome nadamo. Tamo su dvije skandinavske i dvije reprezentacije s prostora bivše države. Svaka utakmica tu će biti na nož , a svaki osvojeni bod zlata vrijedan“.

EHF EURO 2022: SKUPINE
SKUPINA A:
LJUBLJANA – NORVEŠKA, MAĐARSKA, HRVATSKA, ŠVICARSKA
SKUPINA B: CELJE – DANSKA,ŠVEDSKA, SLOVENIJA , SRBIJA
SKUPINA C: SKOPLJE – FRANCUSKA, NIZOZEMSKA, SJ. MAKEDONIJA, RUMUNJSKA
SKUPINA D: PODGORICA – POLJSKA, CRNA GORA, NJEMAČKA, ŠPANJOLSKA

Prethodni članakNEVJEROJATNE ASISTENCIJE Igora Karačića za Marina Marića! | CRO vs FIN | Kvalifikacije za SP 2023
Sljedeći članak1. HRL – Žene: Korak bliže konačnom raspletu ili?