Juniorke: Reprezentacija otputovala na Svjetsko prvenstvo

603

Odlično raspoložena i spremna hrvatska ženska juniorska reprezentacija otputovala je u Sloveniju na Svjetsko prvenstvo koje će se u toj zemlji održati od 22. lipnja do 3. srpnja. Zbog COVIDA 19, juniorke to natjecanje nisu imale pune četiri godine. Sada su ponovno na sceni, ali ovog puta s 32 reprezentacije. Naslov svjetskih prvakinja brani Mađarska. Hrvatska je prije četiri godine bila deveta.    

Nakon dva ciklusa priprema i tri prijateljska susreta u kojima su bile pobjednice, naše mlade rukometašice prepune samopouzdanja s nestrpljenjem čekaju početak prvenstva. I vjeruju da mogu do odličnog rezultata kojim će obilježiti završetak svog juniorskog razdoblja i ulazak u seniorsku konkurenciju.

Izbornica Adrijana Prosenjak je sa svojim stručnim stožerom prvi dio priprema imala u Delnicama. Na njegovom kraju, Hrvatska je odigrala prijateljski susret protiv Slovenije i pobijedila 32:25. Drugi je odrađen u Ivanić Gradu s dva prijateljska susreta protiv Slovačke. I tu je Hrvatska bila bolja te slavila 27:23, odnosno 27:26.

Hrvatska je dobila dobru skupinu. Prvenstvo otvara sutra, 22. lipnja protiv Kazahstana u 14.30 sati u Laškom. Nakon dana predaha slijedi susret protiv Austrije u Celju u 18.3 , a zatim 25. lipnja naše mlade rukometašice igraju protiv Švicarske ponovno u 18.30 u Laškom. U drugi krug natjecanja prolaze dvije najbolje reprezentacije iz svake od osam skupina. Hrvatska se križa sa skupinom u kojoj su Mađarska, Poljska, Egipat i USA.

Adrijana Prosenjak, izbornica ženske juniorske reprezentacije:
„Mislim da smo odradili odlične pripreme i da spremni dočekujemo prvenstvo. Svih 16 igračica za koje smo se odlučili da ih vodimo u Sloveniju zdravo je i spremno za natjecanja. A to je iznimno važno. Skupina je dobra, izazovna, ali vjerujem da ju možemo proći. Uspjeli smo nabaviti i neke snimke Kazahstana s Azijskog prvenstva. S njima naime igramo prvi susret. Austriju vrlo dobro poznajemo od prošle godine s Europskog prvenstva, jer je to manje – više ista ekipa. Dio njih već je igrao i seniorsko Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj prošle godine, tako da će to biti vrlo zahtjevan susret. Švicarska je jedna reprezentacija koja raste iz godine u godinu, rekla bih poput Nizozemske. Iza njih je sustavan rad, i morat ćemo biti maksimalno spremne za taj ogled. Sreća je da ćemo ih do međusobnog susreta vidjeti dva puta u Sloveniji i dobro moći proučiti. Ja sam optimist i vjerujem u prolazak skupine, a dalje ćemo vidjeti. 

Našoj juniorskoj reprezentaciji to je 11. sudjelovanje na svjetskim prvenstvima, deveto zaredom, a time se može pohvaliti jako mali broj zemalja. Najveći uspjeh svakako je četvrto mjesto s prvenstva u Sj. Makedoniji 2003. godine.

Prijenos utakmica bit će na Sportklub televiziji, dok je livestream utakmica u državama gdje nije geoblokiran zbog televizijskog prijenosa na YouTube kanalu IHF – a.

Evo popisa igračica za SP 2022:

STRUČNO VODSTVO:

  1. ADRIJANA PROSENJAK, IZBORNICA
  2. GORAN BOBIĆ, TRENER
  3. ANA KRIŽANAC, TRENERICA VRATARKI
  4. RANKA JAPUNDŽA, STRUČNA SURADNICA
  5. SANDRO GULJA, KONDICIJSKI TRENER
  6. TINA KRMPOTIĆ, FIZIOTERAPEUT
Prethodni članakNenad Šoštarić & Lucija Bešen uoči odlaska rukometašica u Alžir | Mediteranske igre 2022
Sljedeći članakJuniori: Nastavak priprema za Europsko prvenstvo u Portugalu