IHF SP 2023: Hrvatska u drugom šeširu, Slovenija i Nizozemska dobile pozivnicu

299
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Izvršni odbor Svjetske rukometne federacije odlučio je da će dvije pozivnice za Svjetsko prvenstvo rukometaša koje će se održati u Švedskoj i Poljskoj od 12. do 29. siječnja 2023. godine, dobiti Slovenija i Nizozemska. Tako je ovog trenutka poznato 26 sudionika tog natjecanja. Ždrijeb Svjetskog prvenstva održat će se 2. srpnja 2022. godine u Katowicama u 17.00 sati.

Kao što je poznato, Nizozemska i Slovenija su propustile priliku da se izravno kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo 2023. godine jer su poražene u doigravanju od Portugala i Srbije. Ipak, IHF je shodno velikom napretku koji je Nizozemska pokazala posljednjih godina i 10. mjestu na Europskom prvenstvu 2022. godine, odnosno jako vrijednim ostvarenjima Slovenije na velikim natjecanjima i snazi njezina rukometa, odlučio da će te dvije zemlje dobiti pozivnice. Tome u prilog išla je i činjenica iz Pravilnika o natjecanjima koja kaže, ukoliko se ni jedna od reprezentacija iz Oceanije na plasira među pet najboljih na Azijskim igrama, Oceanija ostaje bez predstavnika.

Preostalih šest sudionika Svjetskog prvenstva saznat ćemo nakon kvalifikacija Sjeverne Amerike i Kariba (1 predstavnik) koje su upravo u tijeku, odnosno nakon završetka Afričkog prvenstva koje se održava od 11. – 18. srpnja u Egiptu. S tog natjecanja, doći će nam 5 zemalja sudionica svjetske smotre 2023. godine.

IHF je istodobno odredio i četiri pota, odnosno šešira za ždrijeb koji će se održati u subotu, 2. srpnja u Katowicama. Hrvatska je izgubila status nositelja i nalazi se u  2. potu.

Evo svih potova:
POT 1: Danska, Švedska, Španjolska, Norveška, Island, Njemačka, Afrika 1
POT 2: Katar, Hrvatska, Belgija, Brazil, Portugal, Poljska, C. Gora, Sj. Makedonija
POT 3: Srbija, Mađarska, Argentina, Bahrein, S. Arabija, Afrika 2, Čile, Afrika 3
POT 4: Urugvaj, Afrika 4, Afrika 5, Iran, J. Koreja, Nizozemska, Slovenija

Prethodni članakKamp HRS – a: Zadar domaćin drugog turnusa mladim hrvatskim rukometašicama
Sljedeći članakIHF SP 2022: Poraz od Mađarske, drugi odlučuju o mogućem četvrtfinalu