Rukomet na pijesku: Hrvatske pjeskašice osigurale Europsko prvenstvo sljedeće godine

272
Mandatory Credit © Uros Hocevar / kolektiff

Nakon velikih postignuća hrvatskih reprezentativaca u rukometu na pijesku, srpanj je donio još uzbuđenja na pješčanim terenima. Tako su hrvatska ženska i muška kadetska reprezentacija sudjelovale na YAC Europskom prvenstvu, dok je ženska seniorska reprezentacija sudjelovala na kvalifikacijskom turniru za Europsko prvenstvo sljedeće godine i uspješno ga završila izborivši svoje mjesto na europskoj smotri. Grad domaćin navedenih natjecanja bio je Prag od 7. do 10. srpnja 2022. godine.

Mladi hrvatski pjeskaši osvojili su visoko četvrto mjesto u konkurenciji od 14 momčadi. U grupnoj fazi natjecanja slavili su protiv Bugarske (2:0), Ukrajine (2:1) i Francuske (2:0), dok su upisali jedan poraz od Nizozemske (0:2). S pobjedom protiv Češke 2:0 u četvrtfinalu, Hrvatska je osigurala polufinale u kojem je Španjolska ipak bila bolja s 2:0 u setovima. U borbi za brončano odličje, bolji od naših mladića nakon raspucavanja, bili su reprezentativci Njemačke s 2:1 u setovima.

U ženskoj kadetskoj konkurenciji na Europskom prvenstvu, Hrvatska je zauzela 14. mjesto. U prvom dijelu natjecanja, naše djevojke poražene su od Litve (0:2), Češke (1:2), Ukrajine (1:2) i Mađarske (0:2). U prvoj utakmici razigravanja, kadetkinje su slavile protiv Bugarske s 2:0 te ujedno upisale i prvu pobjedu na natjecanju. Zatim je uslijedio poraz od Rumunjske s 2:0 za konačno 14. mjesto.

U sklopu kvalifikacijskog turnira za Europsko prvenstvo 2023. godine, hrvatske seniorke zabilježile su sljedeći učinak: pobjede protiv Turske (2:0), Slovačke (2:1) i Rumunjske (2:0) te poraze od Poljske (0:2) i Mađarske (0:2). U sudaru s Francuskom za treće mjesto, slavile su naše pjeskašice te osigurale nastup na Europskom prvenstvu 2023. godine u Portugalu što je još jedan veliki uspjeh u rukometu na pijesku.

Čestitamo pjeskašicama i pjeskašima na novim uspjesima!

Prethodni članakM20 EHF EURO 2022: Poraz juniora od Švedske, slijedi borba za poredak od 9.-16. mjesta
Sljedeći članakKadeti: Drugi krug priprema za Europsko prvenstvo