SEHA Final 4: U dramatičnom raspletu Telekom Veszprem osvojio peti naslov pobjednika

143
Manuel STRLEK during the Bronze medal match, Nexe vs Eurofarm Pelister, SEHA Final 4 - Zadar 2022, Seha Gazprom league, Zadar, Croatia 04.09.2022, Mandatory Credit © Axel Heimken / kolektiff

Rukometaši Telekom Veszprema pobjednici su 11. sezone SEHA – Gazprom lige. U finalnom susretu, oni su slavili protiv PPD Zagreba 30:32 i tako stigli do svog petog naslova pobjednika, trećeg u Zadru zaredom. Bilo je to sjajno finale u kojem je hrvatski prvak vodio 58. minuta i na kraju ostao bez trofeja. Šteta, jer Zagreb je zaslužio slavlje nakon briljantne predstave.

PPD ZAGREB: D. Slavić 3/12, A. Panjtar 11/33, D. Ćavar -/-, A. Faljić -/-, L.L. Klarica 4/6, J. Gojun -/-, Z. Srna 6/9, E. Klis 3/6, Ž. Musa 3/6, K. Sirotić -/-, V. Matanović -/-, I. Čupić 8/10, T. Dibirov 4/4, S. Dodić -/-, C. Leimeter 1/2, N. Grahovac 1/2
Trener: Ivica Obrvan

TELEKOM VESZPREM: V. Cupara 1/27, R. Corrales 0/11, O. Yahia 7/12, P. Nenadić 3/7, P. Ligetvari -/- , M. Štrlek 5/8, P. Lukacs -/- , B. Blagotinšek -/-, K. Mahe 5/6, Y . Elderaa -/-, Z. Ilić 0/1, D. Pechmalbec 2/3, M. Vailupau 4/6, A. Sipos -/-
Trener: Momir Ilić

U odličnoj atmosferi jako lijepo popunjene dvorane Krešimira Ćosića, vidjeli smo sjajno finale 11. sezone SEHA lige. Obje momčadi nastupile su u istim postavama kao i dan ranije u polufinalu. Za početak kod PPD-a na vratima Aljaž Panjtar, Telekom Veszprema Rodrigo Corrales. Zagrebaši su bolje i mirnije otvorili susret. Brzo su poveli 2:0. U dvije minute, njihov je vratar upisao dvije obrane i dao dodatnu sigurnost obrani.

U napadu su se sjajno nadopunjavali vanjsku igrači Zvonimir Srna (3), Luka Lovre Klarica (2) i Edin Klis (1). Svih 6 pogodaka PPD-a u prvih 10. minuta bili su njihovo djelo. Kako Zagreb nije napadački popuštao, mađarski sastav se odlučio za još jednu razinu više  pojačati agresivnost u obrani. Bilo je to na granici grubosti.

Plinari su prvi put otišli na plus tri u 14. minuti, 8:5. A kako je Aljaž Panjtar bio u sjajnom ritmu (6 obrana u 16 i pol minuta), Zagrebaši su nakon vodstva 10:6, natjerali Momira Ilića da pozove prvu minutu predaha. Mađarski velikan je od šest pogodaka u tom razdoblju tri dao sa sedam metara.

Obrana PPD-a izgledala je fantastično. Nervoza je bila sve vidljivija kod igrača i na klupi Veszprema. Zagreb nije spuštao gard ni ritam ni jednog  trenutka i u 22. minuti imao je velikih, pomalo nestvarnih pet razlike (13:8). Mijenjali su Mađari obranu. Na vrata je stao Vladimir Cupara, a Dragan Pechmalbec duboko izlazio na srednjeg igrača hrvatskog prvaka. Ivica Obrvan je odgovorio igrom sedam na šest i natjerao ih sa se vrate na crtu. PPD je mega skupoj momčadi, prepunoj zvijezda u prvom dijelu dao 19 pogodaka. Na predah je odnio šest razlike (19:13). I zaslužio naklon do poda.

Već na startu drugog dijela, bilo je jasno da je u Veszpremovoj svlačionici bilo burno poluvrijeme. Znatno odlučnije ušli su u nastavak. I nizom 1:4 brzo prepolovili prednost Zagrebaša. Napad hrvatskog prvaka teško je dolazio do čiste prilike za udarac. U deset minuta dali su samo dva pogotka.

Sredinom poluvremena Zagreb je ipak uhvatio ritam i dugačkim napadima nastojao držati Veszprem na udaljenosti od tri pogotka. Ali umor je bio sve očitiji na njihovim licima, a mogućnost rotacije minimalna. Zato je svako isključenje bilo jako skupo.

Na isteku 48. minute Veszprem je dostigao Zagreb i prvi put izjednačio rezultat 25:25. Ali Zagrebaši nisu bili spremni na predaju. Dapače. Još punih deset minuta nisu dopustili mađarskom sastavu da povede. U posljednje dvije minute ostali su s igračem manje zbog isključenja Zvonimira Srne i Veszprem je to iskoristio te 120 sekundi prije kraja prvi put poveo 30:31. Točku na i stavio je Rasmus Lauge deset sekundi prije kraja za konačnih 30:32.

Šteta jer PPD Zagreb je zaslužio više u ovom finalu. S osam pogodaka Ivan Čupić bio je najbolji strijelac Zagreba. Šest je dao Zvonimir Srna. Alajž Panjtar je skupio 11, a Dino Slavić tri obrane. Kod Veszprema sjajan Omar Yahia sa sedam pogodaka. Po pet puta strijelci su bili Manuel Štrlek, Rasmus Lauge i Kentin Mahe. 

Telekom Veszprem je tako treći put zaredom slavio naslov pobjednika SEHA lige u Zadru. Ukupno im je to četvrti naslov pobjednika. PPD Zagreb je pak, ostao na jednom trofeju osvojenom 2013. godine, i četiri poraza u finalu.

SEHA FINAL 4: FINALE
PPD ZAGREB – TELEKOM VESZPREM 30:32

 

 

Prethodni članak1. HRL Žene: Braniteljice naslova bez problema na otvaranju sezone
Sljedeći članakSEHA Final 4: Četiri Zagrebaša u idealnoj postavi