Paket24 Premijer liga: Vežite se, krećemo u novu sezonu

640

Vrijeme predaha i priprema je završeno. Počinje nova sezona Paket24 Premijer lige. To je 31. po redu. Sustav natjecanja ostao je isti. Šesnaest klubova  podijeljeno je u dvije Lige: A i B. Nakon 14. kola, Lige se dijele na Paket24 Premijer ligu – Ligu za prvaka i Paket24 Premijer ligu – Ligu za ostanak. Po tri najbolja sastava iz Liga A i B idu u Ligu za prvaka i ne prenose bodove. Dvije najbolje ekipe Lige za prvaka nastavljaju utrku kroz doigravanje, odnosno do trenutka dok netko ne skupi šest bodova, s tim da se bodovi iz Lige za prvaka računaju. Treće i četvrtoplasirana ekipa pak, igraju za poredak, odnosno euro kupove.

U Paket24 Premijer ligi – Ligi za ostanak pak, dvije najslabije ekipe napuštaju natjecanje, a klubovi na 7. i 8. mjestu igraju za ostanak s drugoplasiranim klubovima Prve lige Sjever i Jug.

Ono što nas sve posebno veseli je da se rukomet vraća na male ekrane. S prvim izravnim prijenosom na Sportskoj televiziji, krećemo već u nedjelju u 16.00 sati  kad će nam se u novoj sezoni i s novim snagama predstaviti Dubrava i Zamet. Ipak, Paket 24 Premijer ligu kao što to i priliči, otvara prvak PPD Zagreb i to sutra, 9. rujna u 16.30 sati protiv KTC-a.

Ljeto je za većinu naših klubova bilo jako uzbudljivo. U PPD Zagrebu, našem jedinom prvaku do sada, koji susretom protiv novog prvoligaša KTC otvara sezonu, bilo je jako mnogo promjena. Otišli su Filip Ivić, Sandro Obranović, Filip Vistorop, Valentino Ravnić, David Mandić, Marin Šipić, a došli Aljaž Panjtar, Gabriel Buvinić, Timur Dibirov, Stefan Dodić, Marko Milić, Tin Tomljanović. Pred trenerom Ivicom Obrvanom dosta je posla da sve to uštima i dovede u red. Zagreb je po mnogima i dlaje favorit broj jedan za novi naslov.

Nexe je imalo znatno manje promjena. Otišli su im zaštitni znak Halil Jaganjac, uz njega Ivan Vida, prestao je s igranjem Saša Barišić Jaman. Došli su Marko Račić i Ivan Sršen. Ono što je za Našičane puno važnije je saznanje da su se potpuno opravili Moreno Car, Fran Mileta pa i Janko Kević koji je doživio ozljedu na kraju sezone. Premda na SEHA Final 4 nisu bili na nekom osobitom nivou, ne treba sumnjati da će Branko Tamše dovesti igru Nexea do visoke razine i ove sezone. Jedan trofej i dalje ostaje njihov glavni cilj.

Sesvete i Gorica koji će nas uz PPD Zagreb i Nexe predstavljati u Europi ove sezone, također su doživjeli promjene. Iz Gorice su otišla dva jako važna igrača za momačd koju već nekoliko sezona uspješno vodi Andrija Nikolić. To su Ivan Laljek i Lucian Bura. Prvi je završio u Sloveniji, drugi u Mađarskoj. Trebao bi doći mladi Tin Tomljanović iz PPD Zagreb, kluba s kojim Gorica ima jako dobru suradnju.

Sesvete su napustili Krešimir Krešić (Trimo Trebnje), Danijel Papić (Kaštela), Leon Strbad (Pastela Maksimir). Od novih igrača tu su Leon Lukačec, Mario Zakić te braća Jakov i Nikola Jelovčić koji su vraćeni s posudbe u Pasteli. Kostur ekipe ostao je okupu i ne sumnjamo da će momčad na čijem čelu je iskusni Silivijo Ivandija i ove sezone igrati važnu ulogu u Paket24 Premijer ligi.

Dubrava je također mijenjala sastav za novu sezonu. Stigli su Nedjeljko Jurković, juniorski reprezentativac iz Dubrovnika i Antonio Dizdar iz Umaga, Sven Majdak (Pastela), Lovro Jaman (Pula). Klub su napustili Adam Šalić (Gorica) i Nikola Kaštelan koji se vratio u svoja Kaštela.

Ni Poreč nije bez promjena. U Velom Joži više ne stanuju Erik Krbavčić, Luka Vučić, Sandi Đukanović, Karlo Moslavac, Kristijan Popović, a Tim Thoss je zaključio karijeru. Nova lica su Marko Bajan, Petar Krupić, Matija Car, Bruno Ćopić, a vratio se i Filip Perić. Najveća vijest i Porečanima najdraža, svakako je povratak na teren neuništivog Vedrana Mataije.

Zamet je za sada doveo tri nova igrača. To su Danijel Deželjin (Kozala), Dario Pešić (Buzet) i Franko Krstić (Valpovka). Otišli su im Marin Sorić (Moslavina) i Tomislav Kvastek (Mađarska).

Moslavina je dobila jakog aduta u Marinu Soriću nakon odlaska Mateja Mudrinjaka s vrata. Članovi kluba nisu više ni Filip Vučelić, Karlo Kligl, Lovro Crnojević, Matija Mrkalj, Ivan Masnec. Ali tu su nove snage u vidu Filipa Turčića (Dubrava), Brune Negrana (Karlovac) i Lovre Maleca (Ivanić).

Bjelovar je malo mijenjao. Otišli su Matej Vuleta, Jovan Miličević, Matej Živković, a stigli su Miran Valinčić, Amon Vidović i Mislav Trninić.

Rudar je praktički ostao kompletan na okupu. Ali ono što ih posebno veseli je povratak onih koji su bili ozlijeđeni. Iz Ruda će i ove sezone biti jako teško odnijeti bodove.

I Trogir je uglavnom sačuvao okosnicu momačadi iz prošle sezone. A uz sve to vratio se dio onih koji su bili ozlijeđeni. Došli su Toma Lučin, Filip Gajić i Marino VulićHrvoje JakeljićBerislav Tokić, a iz Poljske se vratio Roko Trivković. Mema sumnje da trener sada ima puno veći izbor.

Svaki od četiri nova premijerligaša ima svoje planove i ideje za novu sezonu. Veselimo se njihovim nastupima i znamo da svaki od njih može donijeti nešto novo u našu rukometnu stvarnost.

PAKET24 PREMIJER LIGA – LIGA A: 1.  KOLO
10.09.2022.
19.00   VARAŽDIN 1930 –  RUDAR
19.00   GORICA -RIBOLA KAŠTELA
19.00   NEXE – METKOVIĆ – MEHANIKA

11.09.2022.
16.00   DUBRAVA – ZAMET

PAKET24 PREMIJER LIGA – LIGA B: 1. KOLO
09.09.2022.
16.30    PPD ZAGREB – KTC

10.09.2022.
19.00    POREČ – MOSLAVINA
19.14    BJELOVAR – TROGIR

11.09.2022.
19.00    SESVETE – OSIJEK

Prethodni članakSastanak Klubova Paket24 Premijer lige | sezona 2022./2023.
Sljedeći članakPaket24 Premijer liga – Liga A: Već na startu veliki izazovi za nove premijerligaše