Predsjednička konferencija & Kongres EHF – a: Potpisan Master plan EHF – a i HRS – a

445
Michael WIEDERER (EHF president), Lidija BOJIC-CACIC (delegate) and Tomislav GRAHOVAC during the Conference of presidents at the 16th EHF Conference of president and the 15th Extraordinary EHF congress in Luxembourg, 24.09.2022, Mandatory Credit © Uros Hocevar / kolektiff

Luxemburg je ovog vikenda centar europskog rukometa jer upravo ovdje, uz nekoliko aktivnosti, održala se i Konferencija Predsjednika i Kongres EHF – a pod službenim nazivom 16th Conference of Presidents and 15th Extraordinary EHF Congress. Hrvatski rukometni savez predstavljali su predsjednik Tomislav Grahovac, dr. sc. Lidija Bojić – Ćaćić i Tomislav Lukić. Jedna od najvažnijih vijesti za hrvatski rukomet je potpisan Master plan Europske rukometne federacije i Hrvatskog rukometnog saveza. No, krenimo redom.

U petak je Izvršni odbor EHF – a donio neke od odluka za sljedeću, 2023./2024. sezonu, za sljedeća natjecanja:

1. EHF EUROPSKA LIGA (muška konkurencija):

  • Od sezone 2023./24., utakmice u skupinama EHF Europske lige za muškarce igrat će se s 32 momčadi umjesto s 24. Nadalje, prije utakmica u skupini, igrat će se samo jedno kvalifikacijsko kolo.
  • U novom sustavu 16 momčadi ima fiksno mjesto u grupnoj fazi, još 16 pridružit će se nakon prve i jedine kvalifikacijske runde koja se igra u formatu domaći i gosti 16 na 16 momčadi odmah na početku sezone.
  • Iz susreta po skupinama, prvoplasirane i drugoplasirane momčadi prolaze u glavni krug natjecanja koji se igra s četiri skupine po četiri momčadi. Rezultati utakmica po skupinama se prenose. Prvoplasirane ekipe na kraju glavnog kruga kvalificiraju se izravno u četvrtfinale. Drugoplasirane i trećeplasirane momčadi igraju utakmice doigravanja kod kuće i u gostima za mjesto u četvrtfinalu.
    2. ODVOJENI POREDAK ZA EHF LIGU PRVAKA I EHF EUROPSKU LIGU:
  • Odluka je Izvršnog odbora EHF – a da podijeli poredak u klupskim natjecanjima i odvoji dijelove za EHF Ligu prvaka, kao i za EHF Europsku ligu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Poredak za EHF Europski kup već je odvojen i ostat će takav. Sve ljestvice za EHF klupska natjecanja u sezoni 2023./24. te pregled promjena bit će objavljen početkom sljedećeg tjedna.3. ODOBRENE PREKOGRANIČNE LIGE:
  • SEHA liga s osam muških klubova Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Mađarska i Slovačka
  • Baltička liga s 12 muških klubova iz Litve, Estonije i Latvije
  • Liga BENE s 12 muških klubova iz Belgije i Nizozemske
  • MOL liga s 12 ženskih klubova iz Češke i Slovačke

Među ostalim temama i odlukama, važno je spomenuti da će se sva natjecanja EHF – a za mlađe dobne skupini igrati u formatu od 24 ekipe. Prezentirana su i izvješća s natjecanja mlađih dobnih skupina, razgovaralo se o rukometu u kolicima, kalendaru EHF – a te je najavljen ždrijeb za Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku sljedeće godine.

Prihvaćena su dva Master plana što je za Hrvatsku posebna i iznimno važna vijest jer tu se nalazi i projekt Hrvatskog rukometnog saveza. “To nam puno znači jer ovo je prvi put da je jedna federacija potpisala ovakav sporazum s Europskom rukometnom federacijom. Svjesni smo činjenice da se djecu treba što ranije uključiti u sport. Zahvaljujući ovom programu, sad ćemo početi raditi s djecom vrtićke dobi i od 1. – 4. razreda osnovne škole što je iznimno važno da uhvatimo korak s ostalim sportovima i da se djeca počnu baviti s rukometom što ranije“, istaknuo je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, Tomislav Grahovac.

Navedene projekte pri Hrvatskom rukometnom savezu vodi dr. sc. Lidija Bojić – Ćaćić. “Hrvatski rukometni savez po prvi puta je dobio jedan tako vrijedan ugovor s EHF – om na tri godine. S ovim projektom ulazimo u jednu novu sferu razvoja rukometa u Hrvatskoj gdje je cilj razviti rukomet od samih početaka dječje dobi, odnosno od vrtića. Za početak će biti uključeno šest gradova u ovaj projekt koji je podržan i od EHF – a i od HRS – a, a svake naredne godine, uključit ćemo po još šest vrtića, što je zapravo 18 vrtića, odnosno gradova tijekom nadolazeće tri godine. Što se tiče gradova, još uvijek smo u pregovorima koji će to biti. Želimo motivirati djecu i provoditi sadržaje prilagođene njihovoj dobi, ali uz to naravno, bit će i prilagođeni golovi, lopta u spužvastom obliku te posebno educirani treneri. Još jedan cilj nam je educirati trenere putem naših Seminara trenera te ih uputiti na “Circle of a handball life“ da mogu raditi sa svim dobnim skupinama. Drugi projekt je mini rukomet u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, i tu će nas također podržati EHF u vidu golova i lopti za 10 škola godišnje koje se odluče prijaviti za natjecanja u mini rukometu. Svjesni smo toga da nam se djeca malo bave rukometom, a mi smo prvi Savez koji pokušava ući u dječje vrtiće, odnosno u tu najraniju dječju dob. Nadamo se da će ovi projekti zaživjeti te potaknuti rukometne klubove u Hrvatskoj da se i sami organiziraju i predstave djeci rukomet“, zaključila je dr.sc. Lidija Bojić – Ćaćić.

Martin HAUSLEITNER (EHF secretary general), Michael WIEDERER (EHF president), Tomislav GRAHOVAC and Lidija BOJIC-CACIC (delegate) during the Conference of presidents at the 16th EHF Conference of president and the 15th Extraordinary EHF congress in Luxembourg, 24.09.2022, Mandatory Credit © Uros Hocevar / kolektiff

 

Prethodni članakPaket24 Premijer liga: Zamet, Trogir i Osijek traže prve bodove
Sljedeći članakEHF Liga prvakinja: Skupo plaćena pogreška Lokomotive u zadnjoj minuti