SP 2023: Maroko za kraj prvog kruga Svjetskog prvenstva

714
Croatia vs USA, IHF 2023 Men's World Championship - POLAND, SWEDEN, Gotheneburg, 15.01.2023., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Pobjedom protiv SAD-a, hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija praktički je osigurala prolazak u drugi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu 2023. godine koje zajednički organiziraju Švedska i Poljska. Našoj reprezentaciji ostaje još da odigra jedan susret u Jonkopingu, i to protiv Maroka. Premda bod ili bodovi iz tog susreta neće bitnije promijeniti naše mjesto na ljestvici jer Hrvatska će, uvjereni smo, biti druga, nova pobjeda još će malo popraviti raspoloženje, ali i ponuditi mogućnost izborniku da pripremi momčad za ono što slijedi u Malmöu. A tamo je čekaju dvije ekipe sličnog načina igre i ponašanja na terenu, plus Danska. Stoga je jako važno kako će se Hrvatska predstaviti protiv Maroka.

Ta je reprezentacija osmi put na svjetskim prvenstvima. Najbolji rezultat ostvarili su 1999. godine u Egiptu kada su osvojili 17. mjesto. Ovoga trenutka oni su službeno treća reprezentacija Afrike jer su u borbi za broncu prošloga ljeta pobijedili Tunis 28:24. Zlato je pripalo Egiptu, srebro Zelenortskoj Republici. Inače, Maroko je prije 2 godine na Svjetskom prvenstvu u Egiptu priliku za drugi krug propustio porazom od Alžira 24:23, nakon što su vodili 7 razlike u prvom dijelu. Na kraju su završili na 29. mjestu.

Na ovom prvenstvu u Jonkopingu poraženi su u 1. kolu od SAD-a 28:27, a onda i od Egipta 30:19 u 2. kolu. Zbog toga će ponovno morati u President kup, odnosno razigravanje od 24. do 32. mjesta.

Maroko već godinama ima tradiciju dobrih vratara. Na prvenstvu Afrike 2022. godine Alae Laaroussi bio je najbolji vratar natjecanja. Prije njega, u Egiptu na Svjetskom prvenstvu  2021. godine, Yassine Idrissi je imao 70 obrana i bio drugi vratar turnira po učinku. U Jonkopingu u 1. kolu, na vratima je bio Jamal Ouaali i protiv Amerikanaca skupio 11 obrana. S Egiptom je na vratima bio Alea Laaroussi i skinuo 13 lopti.

Igrom Maroka dirigira Amine Mohamed Bentaleb (31 godina, Association Des Far, MAR). Protiv SAD-a je dobio izravni crveni karton. Lijevi vanjski, Amine Harchaoui (32 godine, Al – Wehda, S. ARA) je njegova zamjena ako nešto ne funkcionira po željama marokanskog izbornika. Sa 7 pogodaka drugi je strijelac ekipe.

Od ostalih igrača treba skrenuti pozornost na lijevo krilo Ryada Lekbia (23 godine, Caen Handball, FRA), 9/13 realizacija u dva susreta. On je trenutačno prvi strijelac reprezentacije na ovom natjecanju. Tu su i dva visoka i snažna kružna napadače Saida El Malkija (25 godine, 194 cm/100kg, Association Montada El Fida Handball, MAR), 6/11 i Nabila Slassia (27 godina, 194cm/120 kg, Caen Handball, FRA) 3/3 učinak do sada. I mogli bismo tu još dodati dva, Mohameda Zahera i Ezzinea. Prvi je racionalan, 3 od 4 realizacija, drugi veliki potrošač lopti, 4 pogotka iz 10 pokušaja.

U dva susreta Maroko je imao 49 posto realizacije. Usporedbe radi, Hrvatska je na 68 posto. Najviše pogodaka postigli su iz ukradenih lopti, 9, te s 9 metara odakle su postigli 8 pogodaka. Jako su skloni tehničkim pogreškama i za sada su ih skupili čak 24.

Hrvatska i Maroko su do sada igrali čak četiri puta na svjetskim prvenstvima. I sve ih je dobila Hrvatska. Na Islandu 1995. godine, 33:21. Dvije godine poslije u japanskom Kumamotu, 26:17, zatim deset godina poslije, 2007. godine u Njemačkoj, 35:32. Neka se taj lijepi niz nastavi i u Švedskoj 2023. godine.

Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Hrvatski rukometni savez. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta, dopušteno je isključivo uz navođenje HRS – a kao izvora, uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj www.hrs.hr te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja.

Prethodni članakHorvat, Mihić & Slavić uoči utakmice Hrvatske & Maroka | SP 2023
Sljedeći članak#CROlumna no.2 by Ivan Čupić: “Ne vrijedi se vraćati u prošlost, to ionako više ne možemo promijeniti“