#CRolumna no.3 by Ivan Čupić: “Hrvatsku nikada ne treba otpisati“

245

“Kao što se moglo i očekivati dobili smo Maroko i prenijeli dva boda u Malmo. Nije idealno jer smo očekivali i vjerovali da možemo više. Ali, u sportu nikad nema pobjednika unaprijed. Tako gledam i na susret/te koji nam slijede. Hrvatsku nikada ne smijete podcijeniti i otpisati. Tada je obično najopasnija.

S Marokom smo se mučili na početku susreta, posebno s tom njihovom „divljom“ obranom 3-3. Malo nam je trebalo da se priberemo, a tko zna možda je to i dobro da su nas malo tresnuli po glavi pa da se razbudimo i počnemo igrati kako znamo. Na kraju smo ih efektno riješili i potvrdili da je dio samopouzdanja vraćen, ali da možemo i moramo puno bolje, to je svima jasno.

U sva tri susreta, naime, imali smo slaba otvaranja. Protiv Egipta se nismo uspjeli vratiti, SAD i Maroko nisu ta kvalitetna razina pa smo to relativno lako prošli. Zato bi bilo jako poželjno da protiv Danske uđemo mirno u utakmicu, s jasnim planom igre, a ne da ga moramo mijenjati nakon desetak minuta i juriti zaostatak. Tada će, uvjeren sam, do izražaja doći naša kvaliteta, lucidnost i pojedinačna vrijednost.

Obrana 5-1 je u nekim dijelovima sjajno funkcionirala, ali je povremeno bilo i nekih ispadanja. Srećom, imali smo sjajnog Luku Cindrića i Igora Karačića koji su to majstorski rješavali. Prva dva susreta odličan je bio Karačić, ovaj posljednji riješio je Cindra. To je lijepo saznanje jer imamo odlične srednjake koji se mogu nadopunjavati, uskakati, ako nekome od njih ne krene po planu. A tu je i Dule. I zato sam optimist.

Ono pravo tek sada dolazi. Prva je na redu Danska. Tu ne treba previše trošiti riječi. Oni su dvostruki svjetski prvaci u posljednje četiri godine, igraju praktički na domaćem terenu. Ali nisu nepobjedivi. Hrvatska mora odigrati savršenu utakmicu da bi ih dobila.

Ono što sam vidio je da Mikkel Hansen igra srednjeg, u odsustvu Rasmusa Laugea pa i pravog doprinosa Mensaha Larsena. Ono na što posebno treba obratiti pozornost je uloga Mathiasa Gidsela, koji sjajno igra u Berlinu, a ovdje se prometnuo u svojevrsnog lidera. On ne samo da zabija, nego i asistira, na određeni način usmjerava igru Danaca, i stoga će naš half u obrani na toj strani imati težak zadatak i veliku ulogu.

Siguran sam da su naši igrači svjesni uloga tog susreta. I da će dati 300 posto sebe da ostvare dobar rezultat. Isto tako, znam koliko je stručni stožer analitičan i studiozan i da će igrače jako dobro pripremiti na sve zamke protiv svjetskog prvaka. Osobno jako vjerujem u taj naš „extra dišpet“, posebno kada igramo protiv velikih. S nadom u sretan rasplet, pozdravlja vas“,

Vaš Ivan Čupić

 

 

 

 

 

Prethodni članakSP 2023: Poznati raspored i satnica drugog kruga
Sljedeći članakJuniori: Zahtjevna skupina na Svjetskom prvenstvu 2023.