SP 2023: Pobjeda nad Bahreinom i osvojeno deveto mjesto

858
Mandatory Credit © Anze Malovrh / kolektiff

Hrvatska muška seniorska reprezentacija pobijedila je Bahrein 43:32 u 3. kolu Glavne skupine 4 Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj i tako osvojila 9.mjesto. To bi joj trebalo donijeti mjesto u olimpijskim kvalifikacijama za Igre u Parizu 2024. godine. Dva potpuno različita poluvremena odigrala je naša reprezentacija. Prvo slabo, drugo jako dobro.

HRVATSKA: M. Šunjić 2/9, D. Kuzmanović 8/33, D. Duvnjak 0/1, J. Gojun -/-, P. Kraljević -/-, J. Šarac 1/1, I. Karačić 3/3, Ž. Musa 0/1, L. Šebetić -/-, L. Cindrić 8/9, N. Grahovac 1/1, I. Martinović 11/11, L. Šušnja -/-, M. Šipić 1/1, F. Glavaš 11/13, M. Jelinić 7/9, izbornik: Hrvoje Horvat

BAHREIN: H. Isa 2/22, M. Ali 1/22, A. Eid 2/3, J. Alsalatina -/-, H.Alsamahiji -/-, A. Ali -/-, Q. Qambar 7/9, M. Abdulredha -/-, A. Fahdul 1/1, M. Ali 1/3, M. Alzaimoor -/-, K. Mahfoodh 4/6, A. Ali Merza 4/6, M. Mohamed 1/1, M. Mohamed 6/7, H. Alsayad 6/12, izbornik: Aron Kristjansson (Island)

Susret protiv Bahreina mogao je Hrvatskoj u jako sretnom raspletu donijeti plasman u četvrtfinale. Ali za to je našoj reprezentaciji trebala visoka pobjeda i da Danska izgubi od Egipta. Hrvatska je u susret ušla s +17 gol razlikom, a Danska +39. Pravo čudo trebalo se dakle dogoditi u Malmo Areni da bi se hrvatska reprezentacija našla među osam najboljih. Pobjedom je pak imala zajamčeno 9. mjesto i osigurane olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. godine.

Inače, jednu promjenu napravio je izbornik Hrvoje Horvat za susret protiv Bahreina. U sastav je uvrstio Nikolu Grahovca, a na tribini je zbog ozljede završio Lovro Mihić. Naša početna postava stoga je bila: Mate Šunjić na vratima, Marin Jelinić i Filip Glavaš na krilima. Crta je pripala, kao i obično na početku, Željku Musi. Na vanjskim pozicijama našli su se Josip šarac, Luka Cindrić i Ivan Martinović.

Plan je bio odmah krenuti agresivno s obranom 5-1 u kojoj će naravno, središnju ulogu imati naš kapetan. Bahrein je to lako rješavao igrom jedan na jedan i vodio prvih šest minuta. Pri tome je izborio čak tri sedmerca, a realizirao dva. Hrvatska je prvi put povela kod rezultata 5:4.

Uspavanost naše obrane potrajala je na žalost još jako dugo. Tek s prvim isključenjem bahreinskog igrača došli su naši malo do zraka. Izbornik je ubrzo mijenjao vratara. Trebao  je njegovu podršku jer je bilo jasno da Bahrein lako čita našu obranu i prolazi kroz nju kako hoće. Djelomično smo to dobili, i u 20. minuti prvi put poveli s dva razlike, 13:11.

Bahrein je i to stigao, ali srećom nakon toga napravio tri tehničke pogreške. Jedan je napad zaustavio Dominik Kuzmanović pa je Hrvatska došla do plus tri (17:14). Ali nije to zadržala do predaha jer je Bahrein s dva pogotka u posljednjoj minuti stigao na minus jedan (17:16). Hrvatska je imala čak 85 posto realizacije, ali i 6 izgubljenih lopti i jednu tehničku pogrešku. Naši su vratari imali 7, bahreinski samo jednu obranu.

Dobro je naša reprezentacija reagirala na početku drugog dijela. S dva brza pogotka otišla je opet na plus tri, 19:16. Nažalost, upali su nakon toga jednim dijelom u zamku „prljave“ igre i poticanja nervoze suparnika, i tako nepotrebno trošili snagu.

Srećom, uspjeli su se brzo smiriti. Pomogao je i Dominik Kuzmanović svojim obranama pa je Hrvatska prvi put u 40. minuti bila na 5 pogotka viška, 24:19. I čini se, napokon prodisala punim plućima te proigrala kako zna i umije.

Sredinom nastavka naša prednost narasla je na osam pogodaka i straha oko konačnog ishoda nije bilo. Ostalo je samo da vidimo kolika će razlika biti na kraju jer je već odavno bilo jasno da od velike prednosti neće biti ništa, a to znači i dodatnog pritiska na Dansku, odnosno da Hrvatska neće vidjeti četvrtfinale.

Završilo je 43:32. Po 11 pogodaka dali su Ivan Martinović bez promašaja, i Filip Glavaš uz dva slaba udarca. Luka Cindrić je dodao 8. Dominik Kuzmanović skupio je 8 obrana. Među Bahreincima najbolji Qasim Qambar sa 7 pogodaka.

SP 2023: GLAVNA SKUPINA 4, 3. KOLO

HRVATSKA – BAHREIN 43:32

Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Hrvatski rukometni savez. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta, dopušteno je isključivo uz navođenje HRS – a kao izvora, uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj www.hrs.hr te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja.

Prethodni članak1. HRL Žene: Vrijedna pobjeda ŽARK Splita  
Sljedeći članakHorvat, Duvnjak, Martinović & Glavaš nakon hrvatske pobjede protiv Bahreina | SP 2023