Seniorke: Slovačka kao ispit jednog naraštaja

1588
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Odbrojavanje je završeno. Pred hrvatskom ženskom seniorskom reprezentacijom dva su susreta koja mogu odrediti sudbinu i snove jedne generacije koja nam je ne tako davno, donijela prvu i za sada jedinu medalju s velikih natjecanja. Pobjeda protiv Slovačke u doigravanju za Svjetsko prvenstvo koje će se potkraj godine održati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, koje je ujedno i kvalifikacijsko za mogući nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, jedna je od onih za koju možemo reći da „život znači“. Život i snove jednog naraštaja koji nam je priuštio toliko radosti na Europskom prvenstvu u Danskoj 2020. godine da ga i danas pamtimo i koji je upravo tada počeo sanjati svoje olimpijske snove. Bilo bi divno da im se ostvare.

Slovačka je jedna od onih reprezentacija koja nema velikih ostvarenja u svojoj povijesti i za koju će površni poznavatelji rukometa reći da ne bi smjela predstavljati ozbiljan problem za Hrvatsku. Ali, to nije baš tako. Prije svega, naša je reprezentacija jako oslabljena u ova dva susreta izostankom Ivane Kapitanović, Ane Debelić i Ćamile Mićijević. Prva je pouzdana vratarka naše izabrane vrste posljednjih desetak godina. Druge dvije su stupovi  obrane na pozicijama, ali i napada čiji je doprinos ekipi nemjerljiv.

Ipak, izbornik Nenad Šoštarić nije očajavao. On već nekoliko godina gradi sustav u kojem svatko ima i zna svoje mjesto. I kada ostane bez igračica takvog kalibra kao što su Kapi, Anči ili Ćami, on ima rješenje koje malo tko očekuje. Ali, u njegovoj glavi sve je to već odavno posloženo. On, ali i njegove „Kraljice šoka“ su spremne.

Slovačka je reprezentacija koja je do sada nastupila na samo četiri velika natjecanja. Dva europska (1994./12.mjesto, 2014./12. mjesto) i dva svjetska prvenstva (1995./12. mjesto, 2021./26. mjesto). I tu treba stati i podvući crtu. Jer kada netko nakon takvih ostvarenja angažira i jako skupo plati trenera koji je sa španjolskom reprezentacijom osvojio četiri velike medalje, znači da ima nekog aduta u svom rukavu. A adut su mlade slovačke rukometašice koje ovoga trenutka igraju u vrlo ozbiljnim europskim klubovima.

Najbolja od njih je svakako Barbora Lancz (20. god., 172 cm, Mosonmagyarovari KC). Rođena je baš u Šali u kojoj se igra utakmica. Tri godine je kao veliki talent bila u Gyoru Audi ETO KC (2016. – 2019.). Kako nije dočekala svoju priliku, preselila se malo sjevernije.  Ove sezone u EHF Europskoj ligi zabila je 40 pogodaka i jedan je od najboljih strijelaca mađarske lige.

Na pozicijama srednje vanjske mijenjaju čak tri igračice. Vladimira Bajčiova (23. god., Joma PDO Salerno ASD/Tal) je klasični playmaker koja puno surađuje s kružnim napadačima i krilima. Uz nju su još Erika Rajhnova (24. god., HC DAC Dunajska streda) koja je dugo igrala u Španjolskoj i razumije filozofiju igre Jorgea Duenasa te Adriana Holejova (OGC Nice Cote d Azur).

Krilne pozicije drže: lijevo Reka Bizikova (22. god, HC DAC Dunajska streda) i desno Bibiana Štefanikova (24. god., Iuventa Michalovce KC SE). Slovačka igra s izrazito brzom loptom u napadu, gdje se najveći prostori otvaraju baš za kružne napadače i krila.

Kada tome dodamo iskusnu kružnu napadačicu Nikoletu Trukovu (24. god., 186 cm/97 kg, Kisvardai KC), dobit ćemo jednu jako uravnoteženu i ozbiljnu ekipu.

Ali, iskustvo i kvaliteta su bez obzira na neke otkaze, na našoj strani. I uzvratni susret u Slavonskom Brodu. Ovo je dakle samo prvo poluvrijeme, treba ga iskoristiti maksimalno, i otvoriti vrata Svjetskog prvenstva.

Hrvatska i Slovačka do sada su igrale samo tri službena susreta, i sva tri su pripala našoj reprezentaciji. U kvalifikacijama za EURO 2012. godine u Michalovcima je bilo 23:34, a u uzvratu u Novigradu 20:26 za Hrvatsku. U oba ta susreta, u našoj postavi bila je današnja kapetanica Katarina Ježić. Na Svjetskom prvenstvu 1995. godine u Wiener Neustadtu Hrvatska je slavila s 30:28. Neka se taj lijepi niz nastavi u Šali i Slavonskom Brodu.

Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Hrvatski rukometni savez. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta/videozapisa, dopušteno je isključivo uz navođenje HRS – a kao izvora, uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj www.hrs.hr te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja.

 

Prethodni članak1. HRL U14 & U12 (Ž): Popis najkorisnijih igračica
Sljedeći članakŠoštarić & Šenvald složni: “Cilj je pobijediti Slovačku“ | Doigravanje za SP 2023