Seniori: Po jubilarnu 50. pobjedu u europskim kvalifikacijama protiv Belgije

840

Nakon što je osigurala odlazak na svoje 16. europsko prvenstvo, hrvatska muška seniorska reprezentacija mirno dočekuje Belgiju. Pobjedom protiv te reprezentacije želi zaokružiti još jedan uspješan ciklus i osigurati najmanje 2. mjesto. Uspije li Grčka u gostima iznenaditi Nizozemsku, možda u sretnom raspletu budemo i prvi. S tim kalkulacijama nitko se u ekipi ozbiljno ne bavi. Uoči Belgije, želja je samo jedna  – odigrati pravu utakmicu, pokazati moderan, brz rukomet i razveseliti prepune tribine dvorane na Zametu koja je rasprodana već nekoliko dana.

Nažalost, manji problemi i ozljede ne zaobilaze reprezentaciju ni u ovom slučaju. Tako je Luka Stepančić ostao u Zagrebu već nakon povratka iz Atene zbog manjeg zahvata jedne izrasline na leđima. Manjih problema imali su Marin Šipić, Luka Cindrić, Karpo Sirotić. Izbornik je već ranije, vjerujući da ćemo dobiti Grčku, odlučio da protiv Belgije priliku na vratima dobije Filip Ivić pa će tako malu poštedu imati Marin Šego.    

Belgija je uz Luxemburg, Latviju i Kosovo, jedna od četiri reprezentacije koja do sada nije osvojila ni bod u ovim kvalifikacijama. Postigla je 122 pogotka iz čak 220 pokušaja, što je 55,4 posto realizacije. Usporedbe radi, Hrvatska je do sada dala 146 pogodaka (24 više), a uputila je 232 udarca, što je realizacija od 62,9 posto. S druge strane, naša reprezentacija je primila 135 pogodaka u pet susreta ili u prosjeku 27 po susretu. Belgijska mreža  također se tresla 135 puta. Poanta je dakle, da ih ni jedna reprezentacija iz naše skupine nije pobijedila s izrazito velikom razlikom. Grčka je bila bolja oba puta s po dva pogotka razlike. Nizozemska jedanput s plus jedan, a u srijedu s pet pogodaka prednosti. Podsjećamo, Hrvatska je nakon dosta muke u Hasseltu, prvi susret dobila s tri pogotka viška (27:30).

Najbolji strijelac Belgije u ovim kvalifikacijama, ali i igrač je lijevo krilo Yannick Glorieux (27. god., Villerbanne Handball), s 20 postignutih pogodaka. Na poziciji lijevog vanjskog Belgija ima vrlo dobrog igrača u Quintenu Collmanu (26. god., Dijon Metroplole Handball). I desni vanjski Raphael Kotters (22. god., Istres Handball) igra u Francuskoj. Od ostalih igrača, vrijedi spomenuti kružnog napadača Gilla Jorisa (27. god., Beco HC , Niz).

Inače, belgijsku reprezentaciju tijekom ovih kvalifikacija potresao je ozbiljan skandal. Naime, uoči susreta protiv Grčke u listopadu prošle godine, belgijski Savez je umjesto mladog jako talentiranog Sebastiena Danesia, greškom za utakmicu prijavio njegovog deset godina starijeg brata Benjamina Danesia koji igra u drugoj belgijskoj ligi. Prvi vratar reprezentacije Jef Lettens toliko se naljutio zbog toga da je najavio kako više neće igrati za reprezentaciju. Belgija je dakako, izgubila taj susret. On se ipak kasnije  predomislio i bio jedan od deset najboljih vratara na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj. Belgijski izbornik Yerime Syla nije ga doveo u Opatiju, odnosno Rijeku. Vrata te reprezentacije čuvat će dva 21-godišnjaka Nick Deekens (Sporting Nelo, Bel)  i Artur Vanhove (Hubo Intia Hasselt, Bel).

Hrvatska je protiv Belgije do sada igrala tri puta i dobila sva tri susreta. Sigurni smo da će se taj niz nastaviti i u Rijeci. Inače, susret protiv Belgije  62. je hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za europska prvenstva. Do sada imamo 49 pobjeda. U nedjelju možemo do jubilarne 50. Uz to tu je još osam poraza i četiri remija.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024: SKUPINA 5, 6. KOLO
30.04.2023.
18.00 HRVATSKA – BELGIJA

Prethodni članakOd brisača parketa do ključnih #crohandball igrača | Tin Lučin | Kvalifikacije za EHF EURO 2024
Sljedeći članakZavršnica 1. HRL U14 (Ž): Naslov prvakinja Hrvatske pripao Lokomotivi