SP 2023. (Ž): Dobiti Kamerun za nastavak lijepe rukometne priče iz Goteborga

2569
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Od četiri afričke reprezentacije koje su stekle pravo nastupa na 26. Svjetskom prvenstvu u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, tri su prošle u drugi krug. To su Angola, Senegal i Kamerun. U prvom krugu zapeo je samo Kongo. Angola i Senegal prenijeli su po jedan bod, a Kamerun je došao s nulom. To je još jedan dokaz da rukomet polako, ali sigurno napreduje na Crnom kontinentu. Prije dvije godine u Španjolskoj, drugi krug vidjele su samo rukometašice Konga.  

Kamerun je u prvom dijelu natjecanja bio u vrlo teškoj skupini s Mađarskom, Crnom Gorom i Paragvajem. I očekivano, protiv europskih selekcija nisu mogle ništa. Crnogorke su ih ispratile s minus 14 (25:11), Mađarice pak, s 19 pogodaka razlike (39:20). Za utjehu i prolazak dalje trebala im je pobjeda protiv Paragvaja. I ostvarili su je s 26:23.

Teško je vjerovati da nekoga mogu dobiti u drugom krugu, ali kao i svakog suparnika, i njih će trebati dobro analizirati i doći do pobjede, jer bodovi protiv Kameruna vrijede jednako kao i oni protiv Crne Gore ili Mađarske.

Kamerun je na četiri posljednja afrička prvenstva dvaput bio srebrni, i još dvaput u polufinalu. Oba puta u finalu je poražen od Angole, a to dosta govori o njihovoj vrijednosti. Za razliku od tri preostala sudionika ovog Svjetskog prvenstva, odnosno Angole  Senegala pa i Konga, većina igračica Kameruna dolazi iz domaćih, a ne europskih klubova. Time su i veća nepoznanica za sve.

Prva vratarka i jedna od najvažnijih igračica uopće im je Isabelle Noelle Mben Bediang (35 god., Konyaalti Spor Kulubu). S 35 godina ujedno je i najiskusnija. Posljednje dvije sezone brani u Turskoj. U četiri susreta do sada imala je učinak 25/98 što je solidnih 26 posto. Druga vratarka je Marie-Paule Balana (28 god., Force armee et de police). Nije previše branila i zato ima skroman učinak od 13/60 ili 22 posto.

Tri ključne igračice, ali i najbolji strijelci Kameruna su tri vanjske igračice. Po učinku najbolja je Leaticia-Petronie Ateba Engadi (21 god., Direction Generale de la Securite Presidentalle). Od 70 pogodaka Kameruna do sada, ona je dala 20 iz 49 pokušaja, odnosno ima 41 posto realizacije. Riječ je o lijevoj vanjskoj igračici, zanimljivih mogućnosti i neki od europskih klubova već su se raspitivali za nju. Na sredini kao organizatorica Kameruna igra Sonya Marlaine Nnomo (25 god., Fondation Andre Nziko). Vrlo je racionalna i do sada je postigla devet pogodaka iz 13 pokušaja. Uz to je i jako brza i prvi je kamerunski realizator kontri. I na desnoj strani imamo Paolu Cyriell Ebangu Babogu (26 god., Handball club Celles -sur- Belle, Fra). Ona je u tri susreta, a igrala ih je od početka do kraja, postigla 11 pogodaka iz 33 pokušaja.

Sve do veljače kada je na žalost preminuo, Kamerun je do velikih uspjeha odnosno dva srebra na afričkim prvenstvima vodio Serge Chritian Guebogo. Sada je na izborničkoj funkciji Berlin Njantou Tabeh. Premda je prilično nepoznat, ovdje se već upisao u povijest kamerunskog rukometa jer je reperezntaciju svoje zemlje po prvi put, a Kamerunu je ovo četvrto svjetsko prvenstvo, doveo do drugog kruga.

Hrvatska i Kamerun do sada nikada nisu igrali na nekom velikom natjecanju. Inače, nakon 1. kola Glavne skupine 1, vodi Švedska sa šest bodova. Crna Gora i Mađarska imaju po četiri, Hrvatska je na 4. mjestu s tri boda, a zatim slijede Senegal s 1 bodom te Kamerun koji je na nuli.

SP 2023. (Ž) : GLAVNA SKUPINA 1, 2. KOLO
9. 12. 2023.
15.30    SENEGAL – CRNA GORA
18.00    HRVATSKA – KAMERUN
20.30    ŠVEDSKA – MAĐARSKA

Prethodni članakMachineseeker EHF Liga prvaka: Novo slavlje Zagreba, novi korak ka “knock-out“ fazi
Sljedeći članak“S pobjedom protiv Kameruna želimo nastaviti lijepu priču iz Goteborga“ | Obrvan & Ježić | SP 2023