SP 2023. (Ž): Mađarska nam stoji na putu do olimpijskih kvalifikacija

1855
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Kada jedna reprezentacija propusti samo jedno svjetsko prvenstvo u povijesti, a ovo je podsjećamo 26., i pri tome osvoji čak devet medalja, zaslužuje naklon do poda i puno poštovanje. Bez obzira na to što je posljednja medalja sa svjetskih smotri stigla sada već pomalo davne 2005. godine, Mađarska je i dalje reprezentacija koju treba uzeti s puno respekta i poštovanja.  

Nakon što je u prvom krugu lako dobila Paragvaj (35:12) i Kamerun (39:20), u 3. kolu naletjela je na crnogorski „zid“ i u drugi krug prenijela dva boda. U Goteborgu je pak, mađarska vrsta najprije pregazila Senegal 30:20, a zatim je poražena od domaćina Švedske 26:22 i tako je ostala bez prilike da se bori za četvrtfinale. No, nije ostala bez motiva u posljednjem susretu jer joj pobjeda osim prestiža, može donijeti i jedno od najboljih ostvarenja u posljednjih desetak godina pa uz malo sreće jer ima dobru gol – razliku, možda i mogućnost olimpijskih kvalifikacija.

Da u svom sastavu nema dvije igračice od 30 i 31 godine, Mađarska bi bila jedna od najmlađih ekipa ovog Svjetskog prvenstva. Ovako je na prosjeku od 25 godina i 11 mjeseci. Razlog je vrlo jednostavan. Vodstvo našeg sjevernog susjeda odlučilo se da okosnicu reprezentacije čini generacija koja je bila trostruki europski i svjetski juniorski prvak u posljednjih pet godina. I da ih vodi isti trener Vlagyimir Alexandrovics Golovin.   

Naravno, jasno je svima da on nije izvorni Mađar. Rođen je u Odesi (Ukrajina), ali je s 22 godine preselio u Mađarsku i dobio državljanstvo. Tu je igrao za pet manjih klubova. Godine 2010. počinje njegova trenerska karijera u Százhalombattiju. Od tada do 2018. godine kada je preuzeo mađarsku juniorsku reprezentaciju, promijenio je pet klubova. Njegov pravi uspon i doktorski rad su mađarske juniorke. S njima je osvojio svjetsko zlato 2018. te europsko zlato 2019. godine. Od 2021. godine na klupi je mađarske seniorske reprezentacije.

Startna postava Mađarske izgleda ovako. Na vratima je Blanka Bode – Biro (29 god., Ferencvaroš). Dobra vratarka, ali ne i iz kategorije da ulijeva strah. Krila su ovako postavljena: lijevo je Nadine Szollosi-Schatzl (30 god., Gyori Audi ETO). Desnu stranu pak, drži Viktoria Gyori – Lukacs (28 god., Gyori Audi ETO). Čim su dio jednog od najboljih svjestkih sastava, jasno je da su top kategorija. Izuzetno su brze i uglavnom rješavaju sve mađarske kontre. Nešto manje lopti dobivaju kada se igra šest na šest, jer puno lopti troše vanjske igračice i crta. A tamo je stasita Reka Bordas (26 god., Ferencvaros). Sa 185 cm najviša je i najjača Mađarica, odlično se gradi i nosi ključnu ulogu u obrani. Tri vanjske pozicije drže: lijevo Csenge Kuczora (22 god., Vaci NKSE). Izvorno je srednja vanjska, ali je mađarski izbornik ovdje koristi kao lijevu. Voli prolaze i ne igra obranu. Mađarskom igrom dirigira Petra Vamos (23 god., Debreceni Kezilabda), malena “nabijena čigra“. Okomita je, stalno napada obranu, odlično podnosi duele. I baca se na glavu ako treba. Na nju treba obratiti posebnu pozornost. Na desnoj strani je Katrin Gitta Klujber (24 god., Ferencvaroš). Vrlo nezgodna kada ima svoj dan. Naše cure znaju igrati protiv nje. U Ljubljani prije godinu dana je imala učinak 0/6.

I to bi bilo to. Sve druge rukometašice koje ulaze poput Nicolete Papp, a posebno Ane Albeck na desnoj, ili Petre Simon na lijevoj strani, mogu biti vrlo neugodne (Albek protiv Švedske 5/9), jer su brze, imaju dobar skok šut, ali ako im se na vrijeme izađe i zaustave na prvom koraku problem će biti riješen.

Samo dvaput u povijesti Mađarska je propustila nastup na svjetskim prvenstvima. Bilo je to 1990. i 2011. godine. Ima čak devet osvojenih medalja – jedno zlato, četiri srebra i četiri bronce. Posljednja medalja bila je brončana 2005. godine u Rusiji. Ako tome dodamo i tri olimpijske te četiri europske medalje, jasno je o kako velikoj rukometnoj naciji govorimo. Na olimpijskim igrama bile su sedam puta.

Mađarska je porazom od Švedske ostala bez prilike za četvrtfinale. Bez obzira na to, ima snažan motiv da nas dobije, i uzvrati za dva poraza na dva posljednja europska prvenstva,  ali i zato što sa šest bodova može visoko u konačnom poretku.

Hrvatska i Mađarska do sada su na velikim natjecanjima igrale sedam puta. Hrvatska je slavila u četiri susreta i to sve na europskim prvenstvima (1996.: 24:19, 2012.: 28:27, 2020.: 24:22, 2022.: 21:18). Od tri poraza, dva su bila na svjetskim prvenstvima (1995.: 15.17, 2005.: 26:27, a jedan na europskoj smotri 2018.: 18:24).

SP 2023 (Ž): MAIN ROUND I
11. 12. 2023.
18:00 MAĐARSKA – HRVATSKA

 

 

 

Prethodni članakPaket24 Premijer liga – Liga B: Slavlje KTC-a u Vinkovcima
Sljedeći članak“Idemo po pobjedu protiv Mađarske i olimpijske kvalifikacije“ | Obrvan & Blažević | SP 2023