Seniorke: Rumunjska je veliki izazov

736
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Nakon punih 13 sati putovanja hrvatska ženska seniorska reprezentacija stigla je u Bistritu. Nema igračice, a ni člana Stručnog stožera na kojem se ne vide tragovi iscrpljenosti tog dugačkog putovanja. Utorak prije podne reprezentacija je iskoristila da se oporavi i napravi kratku analizu, a u 15.00 sati ima jedini trening uoči vrlo važnog susreta s Rumunjskom.

Kao što je poznato, obje reprezentacije su u dva uvodna kola pobijedile Grčku i Bosnu i Hercegovinu i trenutačno s četiri boda dijele 1. mjesto. Susreti s Rumunjskom, a prvi je u srijedu 28. veljače u 16.30 sati te drugi u Koprivnici 3. ožujka u 17.00 sati, trebali bi odlučivati o tome tko će na kraju biti prvi, odnosno dobiti mogućnost nešto lakšeg ždrijeba na Europskom prvenstvu koje potkraj godine zajednički organiziraju Mađarska, Austrija i Švicarska.

Nakon tužnog odlaska sa Svjetskog prvenstva u Švedskoj i propuštene prilike da se dođe do olimpijskih kvalifikacija, hrvatska reprezentacija treba jedan pravi rezultat da se vrati na pobjedničke staze. A „nova“ Rumunjska čini se kao idealna prilika za to. Zašto nova, pitat će se mnogi. Zato jer je u odnosu na Svjetsko prvenstvo gdje je osvojila 12. mjesto (Hrvatska je bila 14.), Rumunjska ostala bez sedam jako važnih igraččica. Dio njih se oprostio poput jedne od najboljih na svijetu Cristine Neagu, dio je ozlijeđen, dio bolestan. Uglavnom, Rumunjska dočekuje našu reprezentaciju bez Yulie Dumanske, Cristine Neagu, Crine Pintee, Elize Buceschi, Nicolete Dince,  Claudie Pascan, Nicolete Balog.

Rumunjski izbornik Floretnin Pera, inače trener Bistrite u kojoj igra naša Paula Posavec, dramatično je podmladio ekipu za ova dva susreta. Da ne bude zabune, te mlade igračice dolaze iz vjerojatno najbolje lige svijeta i ne treba se zanositi da su slabe. Na vratima Rumunjske su Diana Ciuca (CS Rapid Bukurešt), siugračica naše Ivane Kapitanović i Daciana Hosu (SCM RM Valcea).

Crta pripada Loreni Ostase (CS Rapid Bukurešt), Ani Cioclan (31. god, CSM Tg Jiu),  mladoj 21 – godišnjoj Bianci Eleni Voici (CSM Brasov). Na vanjskim pozicijama dominira nama dobro poznata Bianca Bazaliu (Cs Gloria Bistrita), nekadašnja članica Podravka Vegete. Ništa slabija nije ni Alexandra Dindigan (27. god, CSM Bukurest), a tu je jako mlada Diana Lixandroiu (18 god., CSM Slatina). Na desnoj strani su pak, Alicia – Maria Gogirla (SCM RM Valcea) i Daria Bucur (SCM Gloria Buzau).

Krila su godinama bila sjajna u toj reprezentaciji pa je njihov izbornik i tu kombinirao  iskustvo i mladost. Tako je pozvao Soniu Seraficeanu (26. god, CS Gloria Bistrita), Mihaelu Mihai (19. god, CSM Bukurešt) pa na lijevoj strani Corinu Lupei (21. god. ,Dunarea Braila), itd, itd…

Ono što bi mogla biti olakšavajuća okolnost za izbornika i reprezentaciju je činjenica da čak sedam naših igračica nastupa u Rumunjskoj. Ivana Kapitanović je u CS Rapidu Bukurešt, Tea Pijević (SCM Gloria Buzau), Katarina Ježić (HC Dunarea Braila), Paula Posavec (Cs Gloria Bistrita), Valentina Blažević (SCM Gloria Buzau), Dejana Milosavljević (SCM Craiova) i Katarina Pavlović (CS Minaur Baia Mare). One sjajno poznaju rumunjske igračice, njihove navike, kretanja, s nekima i igraju, tako da bi same sebi mogle olakšati posao. I druga vrlo važna činjenica jest saznanje da su sve naše igračice, osim Ćamile Mičijević (leđa) zdrave i igraju u svojim klubovima, za razliku od recimo, okupljanja prije Svjetskog prvenstva.

U svakom slučaju ulog je veliki. I toga su naše rukometašice svjesne. Nadajmo se da ćemo ih vidjeti u pravom izdanju.

Prethodni članakMlađe kadetkinje: Uvjerljiva pobjeda protiv Kosova na otvaranju Mediteranskog prvenstva
Sljedeći članak“Svjesne važnosti utakmice & spremne za Rumunjsku“ | Obrvan & Blažević | Kvalifikacije za EURO 2024