IHF Kvalifikacije za OI: Protiv Alžira nastaviti uspješan niz

1218
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Pred hrvatskom muškom seniorskom reprezentacijom posljednji je dan olimpijskih kvalifikacija u Hannoveru. I posljednji susret. Nakon što su naši rukometaši pobijedili Austriju i Njemačku, a zatim je Austrija bila bolja od Alžira te tako srušila ludu teoriju po kojoj se sve moglo zakomplicirati posljednji dan, bilo je lijepo probuditi se i znati da je Pariz osiguran. Hrvatska ide na svoje šeste Olimpijske igre. I ne samo da ide, nego ide po medalju. Jer sve ono što smo vidjeli u Hannoveru, a reprezentacija je imala samo jedan zajednički trening svih igrača, nudi optimizam i vjeru da ova ekipa može mnogo. Nadajmo se da će to pokazati u „gradu svjestlosti“, i nastaviti veliki niz uspjeha na Olimpijskim igrama, od dva zlata, jedne bronce te po jednog 4. i 5. mjesta. 

Prije toga treba pobijediti Alžir i otići kući kao prvi, u veselom raspoloženju s tri pobjede. Ta je zemlja četiri puta do sada bil na Olimpijskim igrama. Posljednji put 1996. godine u Atlanti kada je Hrvatska osvojila svoje prvo zlato. Bilo je to dakle, dosta davno. Nakon toga tri puta su sudjelovali u kvalifikacijama, ali su svaki put završavali na 4. mjestu – u Zadru 2008., Alicanteu 2012., te u Berlinu 2020. godine. Tako će po svemu sudeći biti i ovdje u Hannoveru.

Nakon što su ostali bez nastupa na Svjetskim prvenstvima 2017. i 2019. godine, i bili jako loši u Egiptu 2021. (22. mjesto) te još slabiji na posljednjem prvenstvu u Švedskoj/Poljskoj 2023. godine (31. mjesto) odlučili su se na promjenu izbornika. I napravili sjajnu stvar. Na Afričkom prvenstvu ovog siječnja osvojili su srebro i tako stekli pravo nastupa na olimpijskim kvalifikacijama.

Protiv Njemačke su odigrali solidno prvo poluvrijeme (13:16 ), ali su onda sasvim pali u nastavku, posebno u posljednjih 15-tak minuta. Poraženi su 41:29. S Austrijom su nestali s terena još ranije. Izgubili su 41:26, s tim da su već na poluvremenu zaostajali sedam pogodaka (20:13).

Tko su udarne snage Alžira? To je prije svega vrlo dobar vratar Khalifa Ghedbane (27 god., Eurofarm Pelister). Na kraju sezone odlazi u bundesligaški Erlangen, a u Bitolju ga mijenja naš Filip Ivić koji je baš jučer potpisao ugovor s tim makedonskim klubom. Protiv Njemačke je imao 15, a Austrije osam obrana.

Na vanjskim pozicijama Alžir ima nekoliko vrlo zanimljivih igrača. Glavni organizator je Abderrafik Hani Bounab (23 god., Jeunesse Sportive Espreance de Skikda). Vrlo solidan je i Moustapha Hadj Sadok (26 god., Pfadi Winthertur, Švi).

Na lijevoj strani je iskusni Messaud Berkus (34. god, Dijon, Fra). Do sada je više od 160 puta oblačio majicu Alžira. Šest pogodaka zabio je Andreasu Wolfu, uglavnom s 8-9 metara u skok šutu i zato ga treba respektirati. Desni vanjski je pak, pravi topnik Ayyoub Abdi (27 god., Fenix Toulouse Metrople, Fra). Njemačkoj je zabio osam pogodaka iz 15 pokušaja, s Austrijom je također osam puta bio strijelac, a za to je potrošio 12 lopti.

Nije loš kružni napadač Jean Bastien Khermouche (30 god., 192 cm, 100 kg, Dijon, Fra). Jako dobro se gradi i vrlo je spretan u hvatanju lopte.

Inače, Hrvatska i Alžir već su jedanput bili u istoj skupini olimpijskih kvalifikacija. Bilo je to 2008. godine u Zadru. I također je to bio treći susret u skupini. Naši su slavili 37:26. Neka se ta priča ponovi i u Hannoveru.

Prethodni članak1. HRL Žene: Izjave nakon 19. kola  
Sljedeći članakIHF Kvalifikacije za OI: Hrvatska s lakoćom do nove pobjede