Seniori: Dobar ždrijeb kvalifikacija za EHF EURO 2026.

743

Premda je Europsko prvenstvo 2024. godine tek nedavno završilo, ždrijeb  kvalifikacija za novo koje će zajednički organizirati Danska, Norveška i Švedska 2026. godine održan je u Kopenhagenu. Hrvatska je bila u prvom potu ili šeširu i dobila je dobru skupinu. Na putu do europske smotre 2026. godine stajat će joj Češka, Belgija i Luxemburg. Krenimo redom. 

Uz tri zemlje domaćina, izravni plasman na to natjecanje osigurala je i Francuska kao europski prvak. Tako su se u ždrijebu našle ukupno 32 reprezentacije. Hrvatska je bila smještena u prvi pot ždrijeba zajedno s Njemačkom, Španjolskom, Mađarskom, Islandom, Slovenijom, Portugalom i Nizozemskom. Drugim riječima, to je značilo da se neće naći u skupini niti s jednom od tih reprezentacija.

Najprije su ždrijebane reprezentacije iz pota ili šešira broj 4 i one su dobile 4. mjesto u jednoj od osam skupina. Zatim su ždrijebane ekipe iz pota 3 pa  šešira 2 i na kraju iz pota ili šešira broj jedan. Sukladno dogovoru, Srbija i Kosovo nisu se mogli naći u istoj skupini. No, ruka predsjednika Natjecateljske komisije EHF-a Božidara Đurkovića baš ih je spojila. Ali sve je brzo riješeno tako da je kuglica s brojem 6 ostala izvan pota, i ždrijebana je nova pa je tako Srbija završila u skupini sa Španjolskom, Italijom i Latvijom.

Hrvatska je izvučena posljednja. I završila je u skupini Češkom, Belgijom i Luxemburgom. Dvije najbolje reprezentacije iz svake od osam skupina te još četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije stječu pravo nastupa na Europskom prvenstvu u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj koje će se održati od 15. siječnja do 1. veljače 2026. godine. Gradovi domaćini su Herning (Danska), Oslo (Norveška), Malmo i Krtistianstad ( Švedska). Finalni vikend igra se u Herningu.

Evo svih skupina kvalifikacija za EHF EURO 2026:

Photocredit: EHF
Prethodni članakKadetkinje: Novo okupljanje u prvom tjednu travnja
Sljedeći članakPaket24 Premijer liga – Liga za prvaka: Svaki dan vikenda po jedan susret