Seniorke: Grčka je idealna za povratak samopouzdanja

359

Tjedan što je pred nama donosi nam završetak kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine koje će zajednički organizirati Mađarska, Austrija i Švicarska. Pred hrvatskom ženskom reprezentacijom nakon dva uzastopna poraza  od Rumunjske,  još su dva susreta. Prvi protiv Grčke u srijedu, 3. travnja u 17.00 sati, a onda s  Bosnom i Hercegovinom u nedjelju, 7.travnja u 18.00 sati u Podsusedu. Idealni su to suparnici da se reprezentacija vrati na pobjedničke staze i s dva slavlja završi kvalifikacije.

Grčka je u dosadašnjem dijelu kvalifikacija kao i Hrvatska dvaput pobijedila BiH, a po jedanput je poražena od Hrvatske i Rumunjske. Tako trenutačno ima četiri boda. Našoj reprezentaciji dakle, treba pobjeda, bod, a može čak i s porazom, ali manjim do 10 razlike, jer u Karlovcu su naše rukometašice slavile 32:22, proći dalje. No, takvim raspletom nitko se na bavi. Plan je samo jedan pobijediti u oba preostala susreta i mirno bez stresa dočekati kraj kvalifikacija.

Premda će mnogi reći da je Grčka slaba da bi ozbiljnije ugrozila Hrvatsku , opreza nikada dosta. Ta reprezentacija trenutačno ima najbolju vratarku ovih kvalifikacija  Naime Magdaleni Kepesidou (26 god., O.F.N. Ionias) skupila je 47 obrana u četiri dosadašnja susreta, što daje prosjek od 11,75 obrana po utakmici. I još je postigla dva pogotka. Usporedbe radi, naša prva vratarka Tea Pijević s nešto manje minuta, ima 29 obrana.

Uz nju, glavne snage grčke reprezentacije su srednja vanjska Maria Chatziparasidou (28 god., A.C. PAOK), trenutačno prvi strijelac ekipe s 20 pogodaka iz 30 pokušaja, što daje vrlo dobrih 66,70 posto. Tu je također i odlična desna vanjska Eleni Ioana Kerlidi (23 god., 178 cm, A. C. PAOK) koja je do sada dala 18 pogodaka. I na lijevoj strani Grčka ima jako dobru rukometašicu. Riječ je o Agni Zygouri (28 god., Neckarsulmer Sport -Union, Njem) koja je ne tako davno bila u austrijskoj i španjolskoj, a sada je u njemačkoj ligi. S Roccasa Gran Canariom osvojila je europski kup prije dvije sezone. U ovim kvalifikacijama 14 puta je bila strijelac. I za kraj, spomenimo još jednu srednju vanjsku. Ona je Olympia Andritsou (26. god, Artas Anagennisi). Ukupno 12 puta pogađala je suparničku mrežu. Ako ste dobro zbrajali, te četiri rukometašice dale su 64 od 93 pogotka Grčke.

Grčku s klupe vodi 51-godišnji Danilos Menalaos. Godinama je bio jedan od najboljih rukometaša Ionikosa. I mnogi će reći da je Grčka s njim napravila veliki pomak u svojoj igri. Ta reprezentacija još nikada nije bila na europskom prvenstvu. Jedino veliko natjecanje na kojem su bile, jesu Olimpijske igre u Ateni kada su bili domaćini. I osvojile su 10. mjeto.

Inače, naše rukometašice su jučer nakon okupljanja imale jedan trening u Kutiji šibica. I sve su ga odradile bez poteškoća. Nakon večere, imale su i kraću analizu Grčke. Rano jutros krenule su preko Beča i Soluna, a zatim autobusom uz dva i pol sata vožnje do grada Ptolemaide. Kako se cijeli put otegao, praktički su odmah nakon ručka krenule na novu vožnju od 45 minuta do dvorane u grad Kozani, da bi odradile i posljednji trening.

Naše rukometašice samo koračić dijeli od potvrde o 13. nastupu na europskim smotrama. Do sada su propustile samo tri prvenstva, i to u nizu 1998., 2000. i 2002. godine. S Grčkom se stoga, traži taj odlučujući korak, ali i povratak pomalo izgubljenog samopouzdanja. Veliko finale trebalo bi uslijediti u nedjelju u utakmici protiv Bosne i Hercegovine. Ali, idemo koraka po korak. Najprije je na redu Grčka.

KVALIFIKACIJe ZA EHF EURO 2024: SKUPINA 1, 5. KOLO
3. 4. 2024.
17.00      GRČKA – HRVATSKA

 

 

 

 

 

Prethodni članak“Želimo pobjede protiv Grčke & BiH“ | Obrvan, Ježić & Brkić | Kvalifikacije za EURO 2024
Sljedeći članak“Obrana će biti naš forte za pobjedu protiv Grčke“ | Obrvan & Mičijević | Kvalifikacije za EURO 2024