1. HRL Žene: Važni bodovi Koke, Zameta, Rudara i Osijeka

986

Nedjelja je bila dan za 24. kolo rukometašica. U njemu su Koka, Zamet, Rudar i Osijek, četiri ekipe sa začelja ili iz zone najugroženijih, stigle do iznimno vrijednih bodova protiv Sesveta, Dugog Sela ’55, Dalmatinke i Splita 2010. Lokomotiva Zagreb je prema očekivanju lako izašla na kraj sa Zrinskim.

Koka je pobijedila Sesvete i riješila pitanje ostanka. Sesvete su pak, u vrlo teškoj situaciji i u posljednja dva kola tražit će svoju priliku. Domaćin je sigurnije ušao u susret. I kontrolirao je rezultat sve do 18. minute kada je imao tri pogotka viška (10:7). Gošće nakon toga uspijevaju povezati sjajnu seriju od četiri pogotka za redom i prednost seli na njihovu stranu. Ipak, nisu to uspjele sačuvati do predaha na koji se otišlo s pogotkom prednosti Koke (16:15). Takav rezultat jamčio je veliku borbu u nastavku. Treća je četvrtina protekla u igri pogodak za pogodak. Obje ekipe silno su se trudile da se suparnik ne odvoji, jer su znale da će teško stići veliki zaostatak. Koka uspijeva prva doći do niza od tri pogotka za redom i otići na plus četiri (28:24). Budući da su u sljedećih sedam minuta uspjele složiti još jednu seriju od 4:2, pobjednik je praktički bio odlučen u 53. minuti kada je na semaforu stajalo 32:26. Sesvećanke su do kraja uspjele samo malo smanjiti taj zaostatak, ali i priznati poraz. S devet pogodaka Lucija Jandrašić bila je prva domaća violina. Sedam od sedam imala je realizaciju Lara Perić. Kod gošći sjajna Lana Jurina s 10 pogodaka. Po šest su dale Lucija Krezo i Bernarda Čalušić.

Zamet je također napravio sjajan posao osvajanjem bodova protiv Dugog Sela 55. Tu su gošće imale odličan početak. I vodile su od jednog do čak četiri pogotka razlike, do isteka prve četvrtine. Onda Riječanke uspijevaju posložiti svoju igru pa prednost seli na njihovu stranu. Nije doduše bila velika, ali im je davala psihološku stabilnost. Na poluvremenu je rezultat bio 16:15. Sjajan početak drugog poluvremena vjerojatno je domaćim rukometašicama otvorio put do pobjede. U samo osam minuta igre, Zamećanke su napravile niz od 6:2, pobjegle na plus pet (22:17), i čini se prelomile susret. Silno su se trudile igračice Dugog Sela da to dostignu. U jednom trenutku su bile na minus dva (23:21), ali do izjednačenja ili potpunog preokreta ipak, nisu stigle. Zamet je sačuvao nešto aduta za završnicu i na kraju slavio 31:28. Nika Pleše sa sedam te Iva Tabar sa šest pogodaka bile su najbolje u pobjedničkim redovima. Kod gošći briljantna Josipa Bebek s devet pogodaka iz devet pokušaja.

Lokomotiva Zagreb je prema očekivanju slavila protiv Zrinskog i zadržala veliku prednost u odnosu na ostatak konkurencije na 2. mjestu. Petnaestak minuta potrajale je neizvjesnost. Onda su Lokosice ubacile u brzinu više i nizom od 8:2 (prije toga bilo je 7:7), odjurile do velikih 15:9 na poluvremenu. Slično je bilo i u drugom dijelu koji su zagrebačke rukometašice započele serijom 5:2. Tako su 39. minuti već bile na plus osam (20:12), a to znači da neizvjesnosti o konačnom pobjedniku više nije bilo. Tako je ostalo do kraja. Konačni rezultat bio je 30:22. Ukupno 13 brana imala je Antonija Mamić. Tena Japundža pak, sa sedam pogodaka bila je prvi strijelac Lokosica. Kod gošći najbolja Kala Kosovac sa šest pogodaka.

Vrlo važne, možda i ključne bodove spasa, osvojio je Rudar pobjedom protiv Dalmatinke. Tako je zaustavljen niz od devet susreta bez poraza sastava iz Ploča. Gošće su inače dominirale većim dijelom prvog poluvremena, ali je njihova prednost bila uglavnom od jednog ili dva pogotka. U završnici prvoga dijela su malo pale i domaćin je to iskoristio i sve okrenuo na svoju stranu. Na predah se tako otišlo s 14:11, jer su domaće imali sjajan finiš s tri pogotka u nizu. Premda je Dalmatinka u nastavku nekoliko puta došla na minus dva, domaćin nije posustao i uplašio se. Izdražao je sve nalete jednog od najugodnijih iznenađenja lige i na kraju slavio s golemih 27:19. Dalmatinka je u drugom dijelu postigla samo osam pogodaka. Čak 21 obranu imala je Ana Ugrin, što je jedan od rekorda ove sezone. Čudesna je bila i Natali Zahtila s 11 pogodaka. Kod gošći šest pogodaka Lucije Ivande.

Split 2010 i Osijek vodili su veliku borbu u posljednjem susretu dana. Premda je domaćin bio apsolutni favorit, to se u samoj utakmici nije osjetilo. Dapače, Osječanke su sjajno odigrale prvi dio. Vodile su od starta. I to kako, u 9. minuti imale su golemih i pomalo nestvarnih pet razlike, 1:6. Nekoliko puta bile su i na plus šest. No, Splićanke su se posložile sredinom prvog poluvremena i do predaha uspjele doći na minus tri (11:14). Grčevita borba viđena je u drugom dijelu. Osječanke su nadljudskim naporima pokušavale sačuvati svoje vodstvo. Deset minuta prije kraja, Split je stigao na samo pogodak zaostatka (20:21). Gošće nisu posustale. Naprotiv, izdržale su sve nalete domaćih i na kraju slavile 24:27. Po pet pogodaka za domaće dale su Lucija Ercegović i Ana Lovrić. Najbolje u redovima pobjednica Ana Pehar i Lea Hren s po sedam pogodaka.

1. HRL ŽENE: 24. KOLO
KOKA – SESVETE 35:31
ZAMET – DUGO SELO 55 31:28
LOKOMOTIVA ZAGREB – ZRINSKI 30:22
RUDAR – DALMATINKA 27:19
SPLIT 2010 – OSIJEK 24:27

 

 

 

 

Prethodni članakPaket24 Premijer liga – Liga za ostanak: Metkoviću bodovi spasa u Trogiru, Osijek blizu cilja
Sljedeći članakPaket24 Premijer liga – Liga za ostanak: Izjave nakon 9. kola