Mlađi juniori: “Pirova pobjeda“ protiv Slovenije

8

Hrvatska mlađa muška juniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Sloveniju 33:29 u 3. kolu, Skupine A, EHF Europskog prvenstva u Podgorici i osvojila 2. mjesto. Nažalost, prema novom sustavu natjecanja nedavno uvedenom u tzv. Glavnu fazu, odnosno borbu za medalje, idu samo pobjednici skupina, i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije skupina A, B i C te D, E i F. Iz prve od tri skupine dalje ide Norveška koja ima ukupno bolju gol razliku od Hrvatske. Iz druge tri skupine pak, to je pravo izborila Mađarska. Tako će naši mladići bez obzira na pobjedu protiv Slovenije morati u borbu za poredak od 9. – 16. mjesta. 

Jako izjednačeno bilo je prvo poluvrijeme reprezentacija koje se odlično poznaju. Hrvatska je vodila cijelo vrijeme. Slovenija je imala šest izjednačenja i niti jednog trenutka nije bila u prednosti. Koliko je to bilo tijesno, najbolje pokazuje podatak da je naša rukometna mladost samo dva puta uspjela povezati dva pogotka zaredom. Slovenci su to uspjeli napraviti samo jednom. Tako je na kraju prvoga dijela Hrvatska vodila 14:12. Sjajan je u tom razdoblju bio Antun Šarić na vratima s devet obrana. Naša reprezentacija je imala 64, a Slovenija 35 posto realizacije.

Hrvatski rukometaši odigrali su sjajno drugo poluvrijeme. Nakon nepunih osam minuta igre bili su na golemih šest pogodaka razlike. Ili drugim riječima, uspjeli su napraviti seriju od 6:2, i konačno otvorili mogućnost da se do kraja opuste i odigraju s manje pritiska. Slovenija je uskoro uzvratila s tri pogotka u nizu i opet natjerala naše da podignu tempo. I oni su odgovorili s tri nova pogotka zaredom pa smo u 43. minuti ponovno bili na šest pogodaka viška. No, kraj je bio još daleko. Naša najveća prednost bila je plus sedam (28:21) u 49. minuti. Umor je čini se, učinio svoje pa je završnica susreta pripala Slovencima, ali pobjeda Hrvatske nije zapravo bila ugrožena ni jednog trenutka. Završilo je 33:29, što je Hrvatskoj donijelo 2. mjesto u skupini i nastavak natjecanja u borbi za poredak od 9. – 16. mjesta.

Naši vratari imali su 15 obrana u tom susretu: Antun Šarić 11, Leo Branko Sunajko četiri. Najbolji strijelac pak, bio je Ivor Vidović s osam pogodaka. Sedam je dao Josip Tomić. Kod Slovenije najbolji Miha Staleker sa sedam pogodaka.

Kao što smo spomenuli na početku teksta, po novom sustavu natjecanja koji su imali i juniori u Sloveniji prije mjesec dana, u borbu za poredak od 1. – 8. mjesta dalje prolaze samo pobjednici šest skupina i dvije najbolje reprezentacije iz skupina A, B i C te D, E i F. U prve tri skupine najbolja je Norveška jer ima + 18 gol razliku, a Hrvatska je na +13. Hrvatska će tako u borbu za poredak od 9. – 16. mjesta zajedno s Austrijom, Francuskom i Švicarskom.

M18 EHF EURO: SKUPINA A, 3. KOLO
HRVATSKA – SLOVENIJA 33:29
SRBIJA – GRČKA 32:31

 

 

Prethodni članakEHF: Mladi hrvatski sudački par spreman za europsku scenu