Rukomet na pijesku

Novija sportska povijest bilježi nastajanje i razvoj različitih sportskih aktivnosti prilagođenih, prije svega, ljudskim potrebama i interesima za komercijalizacijom sporta .

Na taj način je u skupini tzv. alternativnih sportova, sa željom da se popuni praznina između dvije natjecateljske sezone, nastao i rukomet na pijesku. Pravila igre su se, tijekom proteklih godina, dosta mijenjala ali temeljna orijentacija je ostala ista; željela se stvoriti zabavna i atraktivna igra u kojoj mogu aktivno sudjelovati sve starosne generacije s elementarnim poznavanjem rukometnih pravila igre. Ova filozofija se pokazala dosta uspješnom jer je zanimanje za rukomet na pijesku u porastu , čak i u zemljama bez rukometne tradicije ( Engleska, Belgija, Cipar, Pakistan, Togo, Gana, Japan…).

Veliku ekspanziju i potvrdu atraktivnosti, nakon 1. Europskog prvenstva u Italiji 2000.g. i 1. Svjetskog prvenstva u Japanu 2001.g., rukomet na pijesku doživljava na 2. Europskom prvenstvu održanom u Španjolskoj u Cadizu 2002. godine gdje je sudjelovalo 32 nacionalne selekcije (prvi put i Hrvatska) uz direktan TV prijenos završnih utakmica i nazočnost 4000 gledatelja i velikog broja sponzora.

Na temelju takovih dobrih iskustava European Handball Federation ( EHF ) je pokrenula natjecanje pod nazivom European Beach Handball Tour ( EBT ) u statusu neslužbenog klupskog prvenstva Europe. Tijekom 2003. godine EBT je vođen kao pilot projekt EHF-a i nakon iskazanog velikog interesa diljem cijele Europe ( više od 20 odigranih turnira ), EBT postaje službeno klubsko natjecanje sa završnim Masters turnirom .

EBT 2003 je završio sa Masters turnirom najbolje rangiranih ekipa u svibnju 2004. godine u Salernu ( Italija ). Na Masters Tour natjecalo se 8 najbolje plasiranih ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ekipa Sloge iz Svete Nedelje osvojila je drugo mjesto i naslov neslužbenih klupskih viceprvakinja Europe u rukometu na pijesku.

U okviru EBT 2004 pod pokroviteljstvom EHF, a prema propisanim kriterijima, održano je 36 European Beach Handball turnira u Europi ( Engleska, Belgija, Njemaeka, Francuska, Španjolska, Austrija, Italija, Grčka, Srbija i Crna Gora, Hrvatska,…….. ) , a neki od njih i u organizaciji pojedinih nacionalnih saveza . Osam najbolje rangiranih ekipa u obje konkurencije steklo je pravo nastupa na Masters turniru u svibnju 2005.godine koji se održao u Španjolskoj.Pravo nastupa na Masters turniru 2005. , prema plasmanu na EBT turnirima tijekom 2004.g. steklo je čak 6 muških i 4 ženske ekipe iz Hrvatske . Nažalost, zbog nepremostivih financijskih troškova, na turniru su nastupile samo 2 muške i jedna ženska ekipa iz Hrvatske ali su polučile odličan rezultat,

Uspješnom organizacijom tri EBT turnira ( Zagreb, Trogir i Pag ) Hrvatski rukometni savez se nametnuo kao ozbiljan konkurent za organizaciju budućih velikih natjecanja (EBT Masters, europsko prvenstvo, svjetsko prvenstvo).