Hrvatska osigurala nastup na Europskom prvenstvu 2020

0
93

U četvrtom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020., Hrvatska je u Zadru pobijedila Srbiju 27:23 te time osigurala nastup u Austrij, Švedskoj i Norveškoj sljedeće godine.

Hrvatski izbornik Lino Červar napravio je dvije promjene u odnosu na Beograd. U sastav je uvrstio Ivana Sršena i Halila Jaganjaca, a bez nastupa su ostali Josip Vekić i Ante Gadža. Otvorili smo susret s obranom 6-0, a Srbija je odmah na početku povela 2:0. Tri i pol minute trebalo je našoj reprezentaciji za prvi pogodak. Serijom 4:0 Hrvatska je brzo odgovorila i prvi put povela u 6. minuti zbog čega je Nenad Peruničić morao zvati minutu predaha. Briljantno je utakmicu otvorio Manuel Štrlek. U manje od 10 minuta zabio je već pet pogodaka te time digao hrvatsku prednost na 7:3, a nakon 15. minuta igre naša prednost već je bila +5 (10:5). Na ulasku u posljednjih deset minuta prvoga dijela i dalje je bilo pet razlike za Hrvatsku. U završnici je Lino Červar odigrao i sedam na šest i nije dopustio Srbiji da se ozbiljnije približi prije kraja prvoga dijela pa se na predah otišlo s rezultatom 17:11.

Hrvatska nije dobro započela drugo poluvrijeme pa je Lino Červar nakon dva brzopleto potrošena napada poslije nepune dvije i pol minute tražio minutu predaha. No, opet nam je trebalo četiri minute da zabijemo prvi pogodak kojeg je realizirao Manuel Štrlek sa sedam metara. Prvi pogodak iz igre postignut je tek u 38. minuti. Imali smo sredinom drugoga dijela sjajnu priliku da se odvojimo na čak sedam pogodaka razlike no, nismo uspjeli realizirati dva sedmerca. Ipak držala je naša reprezentacija stalno vodstvo od pet-šest pogodaka prednosti. Susret je završio s rezultatom 27:23.

S osam pogodaka Manuel Štrlek bio je naš prvi strijelac, dok je Domagoj Duvnjak imao četiri, a Josip Božić Pavletić i Igor Karačić po tri. S druge strane, u redovima Srbije najistaknutiji su bili Nemanja Ilić, Živan Pešić, Miljan Pušica i Nemanja Zelenović.

Nakon četiri kola, Hrvatska je na vodećoj poziciji sa sedam bodova. Švicarska je druga sa šest bodova, treća je Srbija s dva, dok je Belgija posljednjem mjestu s jednim bodom.