Juniorke završile Svjetsko prvenstvo na devetom mjestu

212

Hrvatske juniorke završile su nastup na Svjetskom prvenstvu u Debrecenu na devetom mjestu. U posljednjem susretu turnira, ali i zadnjem natjecanju za ovu generaciju, Hrvatice su svladale  Island rezultatom 36:23 (17:11) te se tako u Hrvatsku vraćaju s osvojenim devetim mjestom i tri upisana poraza u sedam utakmica.

U posljednjoj utakmici Prvenstva poveo je Island, ali već u samom startu je Hrvatska postavila čvrstu obranu zahvaljujuć kojoj je prekidala napad protivnica i krala lopte. U trećoj minuti Hrvatska je preokrenula preko Antonije Čivljak i Dore Lukić za 4:1 na što je islandska klupa reagirala minutom odmora. Niti time-out nije pomogao Islandu koji je imao problema u napadu te je do drugog zgoditka stigao tek u petoj minuti utakmice. Sigurnost Islanda u realizaciji je bila poljuljana, a odgovor na polukontre i kontre Hrvatske mlade protivnice nisu imale.

Do desete minute susreta prednost izabranica Ivana Jerkovića iznosila je +7 (10:3) nakon što s linije sedam metara biva sigurna Katarina Mrazović. A onda je stalo na obje strane, greške su se redale pa se na novi pogodak čekalo tri minute. I u tome je bila uspješnija Hrvatska izabrana vrsta koja je održavala stečenu prednost. Prvu minutu predaha hrvatska je klupa pozvala u 23. minuti kada se uvukla crna rupa u hrvatske redove, ali ona nije naštetila rezultatskom plusu kojeg je na semaforu držala Hrvatska. Tako je bilo sve do isteka 30. minute kada je Hrvatska u svlačionicu otišla s +6.

I u nastavak susreta su bolje ušle hrvatske rukometašice koje su u pet minuta drugog dijela postigle četiri gola, dok je Island bio siguran tek jednom pa je +6 s poluvremena naraslo na prvu dvoznamenkastu prednost (22:12). Sve je dobro izgledalo i u 45. minuti kada je bilo i +11 pa je tako Hrvatska mogla mirno privesti utakmicu kraju. Ivona Mrđen zgoditkom je uvela Hrvatsku u posljednjih deset minuta na Svjetskom prvenstvu s +11 i zabila hrvatski 30. gol na utakmici. Deveto mjesto na svjetskoj smotri izabranice Ivana Jerkovića osigurale su slavljem nad Islandom 26:23.

Najefikasnija kod Hrvatske bila je Katarina Mrazović sa sedam pogodaka, dok je Antonija Čivljak zabila njih pet. S druge strane se istaknula Andrea Jacobsen koja je sigurna bila četiri puta. Magdalena Ećimović na vratima zaustavila je 11 protivničkih lopti.

Izbornik Ivan Jerković nakon utakmice je rekao: ”Ovo je bila lijepa pobjeda za oproštaj od Svjetskog prvenstva. Djevojke su pokazale kvalitetu i odigrali smo dobro. Zadovoljan sam što smo ovu akciju završili uvjerljivom pobjedom. Sveukupno gledajući turnir je odigran na visokom nivou bez obzira na utakmicu osmine finala. Djevojke su pokazale karakter i srce te su pokazatelj dobrog puta za ženski rukomet.”

”Ušle smo maksimalno i dobro smo otvorile utakmicu. Na dobru obranu su nam se nadovezali golmani i uspjele smo postići nekoliko lakih pogodaka. Svaka je dala sve od sebe i završile smo našu zadnju zajedničku utakmicu na najljepši mogući način”, bile su riječi Katarine Mrazović prije povratka u Hrvatsku.

Prethodni članakJuniorke ostale bez četvrtfinala nakon poraza od Rumunjske
Sljedeći članakVujović odabrao 16 juniora za M20 EHF EURO u Sloveniji