Smiljčić: “Prošlo je vrijeme kada se Bjelovar borio za ostanak”

155

Kristina Smiljčić  već je dugo na rukometnoj sceni u 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi za žene iako su joj samo 22 godine. Rođena je 21.12.1994., a rukomet je počela igrati u rodnoj Virovitici. Danas je članica Bjelovara s kojim trenutno zauzima šesto mjesto na tablici 1. HRL za žene. U svojoj karijeri promijenila je nekoliko pozicija na terenu, ali trenutno igra na lijevom vanjskom. Baš ta pozicija donijela joj je puno uspjeha jer je u sezoni 2015./2016. bila najbolji strijelac lige sa 188 pogodaka. S Kristinom smo porazgovarali o njenim rukometnim počecima, ciljevima za ovu sezonu, ali i planovima za budućnost.

Kada i kako si počela trenirati rukomet?

“Sa sedam godina roditelji su me upisali na rukomet jer je tada moja starija sestra  već trenirala. Doduše, istovremeno sam trenirala i plivanje. Pet godina sam trenirala rukometa i plivanje, ali došlo je vrijeme kada se više nije moglo uskladiti dva sporta. Tu je veća  ljubav prema rukometu presudila da napustim plivanje i posvetim se rukometu.” 

Do sada si promijenila nekoliko klubova i trenera, gdje si se najbolje osjećala i koji je trener najviše utjecao na tebe kao igračicu?

“Svaki klub,a tako i svaki trener, ima svoj način rada,a mi igrači moramo dati sve od sebe kako bismo napredovali. U svakom klubu i od svakog trenera sam nešto naučila i primijenila. Svima im hvala jer je svatko od njih na svoj način pridonio mom napretku i ovome do čega sam došla. ” 

Počela si u Tvinu, prešla u Osijek, a sada si u Bjelovaru. Ono što te krasi gdje god bila nekako iskočiš kao najbolji strijelac. Tvoja sigurno najbolja sezona bila je prošle godine kada si bila i najbolji strijelac lige sa 188 golova. Tko ili što je najzaslužniji za tvoju raspucanost? Osjećaš li  pritisak uoči utakmice jer pretpostavljaš da će fokus protivnika biti na tebe jer si najbolji strijelac svog kluba?

“Gdje god da sam bila pokušavala sam dati svoj maksimum. Smatram da iza svakog uspjeha stoji trud i  naporno treniranje svakog igrača i ekipe. Tako i iza mog uspjeha kao najboljeg strijelca stoje moje suigračice, trener i ja, ali i velika podrška moje obitelji i prijatelja. Pritisak je uvijek prisutan, ali  više bi to nazvala pozitivnom tremom uoči utakmice. Ne zato što sam najbolji strijelac već jednostavno zato što želim da moja ekipa pobjedi.”

Tvoj Bjelovar ove godine igra zaista dobro i trenutno držite šesto mjesto na tablici, a petoplasirani Zamet vam bježi samo tri boda. Koji su ciljevi kluba za ovu sezonu i što očekujete u drugoj polusezoni?

“Malo nas muče ozljede. Ostali smo bez par igračica koje su se ozlijedile. Vjerujem da bi bili još uspješniji da smo svi na okupu, ali ima toga i u ostalim klubovima. Prošlo je vrijeme kada se Bjelovar borio za ostanak. Zasada nam je cilj zadržati to mjesto na tablici ako ne i više.” 

Bila si i članica mlađedobnih reprezentacija Hrvatske. Koja su ti najljepša sjećanja iz tog razdoblja? Imaš li možda najdraže natjecanje na kojem si bila
s reprezentacijom?

“Sve je to jedno veliko iskustvo i lijepo je nastupati za reprezentaciju pa i u mlađoj dobi. Bilo je zanimljivo to da sam bila pozivana na okupljanja kao lijevo krilo, ali i kao pivotmen, a sada se nalazim na poziciji lijevog vanjskog. Mogla bih izdvojiti kvalifikacije za Europsko prvenstvo za juniorke 2013. gdje smo se kvalificirali pred domaćom publikom u Dugom Selu.” 

Koji su tvoji planovi za budućnost? Gdje se rukometno vidiš u budućnosti? Želiš li se možda okušati negdje u inozemstvu?

“Ako me zaobiđu ozljede vjerujem da ću još puno toga naučiti i pružiti. Htjela bi kako se kaže otići van pa da imam još poneko iskustvo. Za sada sam ovdje, a što će biti za koju sezonu ili na kraju  ove, ne znam.” 

Rukometni uzor: Nora Mork
Najdraži klub: Larvik
Utakmica za pamćenje: na žalost, dok sam se ozlijedila
Prije utakmice uvijek… pijem kavu
Pjesma koju slušam za “nabrijavanje”… volim tišinu prije utakmice
U slobodno vrijeme najviše volim… šetati psa
Kad ne igram i treniram rukomet bavim se… onime što volim

 

Ovo je prvi u nizu razgovora s rukometašima i rukometašicama najboljih hrvatskih liga. U nadolazećim tjednima očekuje vas još zanimljivih razgovora s igračima i igračicama iz Premijer lige i 1. HRL za žene.

Prethodni članakNexe lakoćom preko Spačve do plasmana u četvrtfinale Kupa Hrvatske
Sljedeći članakPriopćenje Hrvatskog rukometnog saveza