EHF Master Course Poreč – live stream

264

Rekordan broj sudionika na EHF Master coach tečaju u Poreču

 650 trenera iz Hrvatske i cijele Europe iskoristit će priliku da uče od najboljih predavača

Od 1998., Peter Fröschl organizirao je tečajeve za trenere na EHF EURO događajima, ali nikada prije stručnjak iz ureda EHF-a nije vidio toliko sudionika koliko ih je sudjelovalo u Poreču u četvrtak. Obje tribine u maloj dvorani koja se nalazi nasuprot dvorane u kojoj će se igrati utakmice EHF EURO bile su popunjene. Mjesta je zauzelo 650 rukometnih trenera iz Hrvatske i cijele Europe. ‘Godine 2000., već u Hrvatskoj, imali smo 300 trenera na tečaju, ali danas smo definitivno oborili rekord’, izjavio je Fröschl.

Tri različite skupine trenera sudjelovale su na tečaju: otprilike 40 EHF i hrvatskih Master coach trenera obnovilo je svoje licence, 44 je novih kandidata, i više od 500 hrvatskih rukometnih trenera. Dok je sljedećoj generaciji EHF Master coach trenera na rasporedu osmodnevni modul, ostale čeka četverodnevni program u Poreču.

‘Uspješna je to tradicija iz 2014., kada smo implementirali modul sistem za Europsku pro licencu, kako bismo povezali teoretsko i praktično znanje s EHF EURO događajem. Kao dio našeg tečaja, možemo odmah analizirati pojedine aspekte utakmica’, izjavio je bivši mađarski igrač Peter Kovacs, sada jedan od Master coach predavača. Impresioniran je brojem sudionika: ‘Ovo dokazuje da vlada veliki interes za rukomet i da postoji velika želja trenera da prodube svoje znanje.’

Među sudionicima iz Hrvatske nalaze se dva bivša izbornika reprezentacije, Slavko Goluža i Željko Babić, kao i bivši izbornik ženske reprezentacije, Neven Hrupec. Neki od međunarodnih kandidata ili onih koji obnavljaju licencu su slovenski izbornik ženske reprezentacije Uroš Bregar, bivši slovenski izbornik muške reprezentacije Vladan Matić i nizozemski izbornik Robert Nijdam.

Za buduće vlasnike Master coach/Pro licence, ovo je prvi modul. Sljedeća dva modula slušat će u Mađarskoj preko ljeta, zatim prije EHF Europskog prvenstva za žene 2018 u Francuskoj, gdje će zaključiti tečaj ispitom i obranom pisanog rada.

Tečaj u Poreču uključuje razne aspekte modernog trenerstva – strategije obrane i napada, treniranje vratara, mentalni trening, analize i drugo. Predavači su dobro poznati u svijetu rukometa: osim Kovacsa, tu su Zoltan Marczinka (Mađarska), Marko Sibila (Slovenija), Wolfgang Polany (Austrija), Johann Ingi Gunnarsson (Island) za dio o psihologiji, te za teme vezane za vratare, bivši vratar Češke Michal Barda.

Tečaj je organizirala Lidija Bojić-Čačić u ime Hrvatskog rukometnog saveza, te Hrvatska udruga trenera. Predsjednik Udruge, Mato Matijević i EHF-ov izvršni član Henrik La Cour (Danska) otvorili su seminar koji će se uživo prenositi i ehfTV.com: ‘Sjajno je vidjeti vašu strast za rukometom. Veliki broj sudionika sjajan je znak za budućnost našeg sporta’, izjavio je La Cour.

Prvi Masters Coach/Pro Licence seminar započeo je pred početak EHF EURO 2014 za muškarce u Danskoj, drugi se održao za vrijeme EHF EURO 2014 za žene u Mađarskoj i Hrvatskoj, a treći za vrijeme EHF EURO 2016 za muškarce u Poljskoj.

Od 2020., sve momčadi koje će sudjelovati na EHF natjecanjima – u reprezentaciji i na klupskoj razini – moraju za trenera imati osobu koja posjeduje PR licencu. Trenutno, više od 350 trenera iz cijele Europe ima licencu. ‘Master Coach diploma nema rok trajanja, ali Pro licenca se mora obnoviti nakon barem četiri godine’, izjavio je Fröschl.

Cijeli Master Coach sistem uključuje nacionalne seminare, kao što su oni koji se odvijaju u Mađarskoj, Srbiji, Njemačkoj, Portugalu i Sloveniji, ali svi ti prijavitelji moraju prevesti svoje pisane radove na engleski jezik za EHF-ovu bazu. Svi dokumenti sa seminara u Poreču bit će objavljeni u bazi.

Izvor: ehf-euro.com

Prethodni članakIzbornik Červar objavio popis 16 imena za Europsko prvenstvo
Sljedeći članakPrometna regulacija i sigurnost gledatelja na EHF EURO 2018 u Splitu