Lino Červar i Željko Tomac na 43. Seminaru trenera

577

Jedna od brojniih novosti ovogodišnjeg Festivala rukometa u Poreču, a ujedno i dio 43. Seminara trenera bio je i panel na temu „Hrvatski ili skandinavski model rukometa“.  Gosti gotovo da nisu mogli biti bolji; izbornik hrvatske muške reprezentacije Lino Červar uz čije ime se vežu najveći uspjesi hrvatskog rukometa, i čovjek koji već 33 godine živi i radi u Norveškoj, a trenutačno je pomoćnik Christiana Berga u muškoj reprezentaciji, naš Željko Tomac.

U svom bogatom i opširnom izlaganju, pred sjajno ispunjenim tribinama dvorane “Žatika“, Lino Červar je podsjetio koje su to specifičnosti hrvatskog i skandinavskog modela rukometa, kao i što bi rado ugradio u naš model. Pri tome je posebno naglasio važnost tranzicije, koja je kod Skandinavaca dovedena do savršenstva. Sve to, izbornik je potkrijepio i s vrlo zanimljivim video materijalima s dva  posljednja velika natjecanja.

Željko Tomac je pak, podsjetio da su Skandinavci godinama studirali i učili kako to igra Hrvatska i što su oni uzeli od nas. Pri tome je naglsio da je sustav osnova svega. Ništa se na radi napamet. Pohvalio je rad hrvatskih trenera, i naglasio da je rukomet u Norveškoj loptački sport broj jedan. Prema njegovim riječima, jako puno se ulaže u razvoj ovoga sporta. Iako nemaju klupske trofeje, Norvežani već godinama u mlađim kategorijama odgajajau igrače i igračice za nastup u reprezentativnom dresu.

Na kraju panela, proslavljeni hrvatski vratar Vlado Šola zajedno s Linom Červarom, uručio je plaketu zahvale za dolazak i priznanje za razvoj rukometa Željku Tomcu s nadom da će jednog dana dio svog bogatog iskustva, podijeliti i s hrvatskom rukometnom javnošću.

Prethodni članakPotez dana: obrana i gol MRK Čakovec
Sljedeći članakFestival rukometa 2019: Okrugli stol s Linom Červarom i Željkom Tomcem