Kvalifikacije za EURO 2020: Pobjeda za kraj

384

Premda je Hrvatska bila znatno oslabljena i bez praktički cijele prve sedmorke, dijelom zbog ozljeda, a ponešto i umora igrača nakon naporne sezone, s Belgijom nije bilo poteškoća i ostvarila je novu pobjedu za kraj kvalifikacija i potvrdu prvog mjesta skupine 2, za EURO 2020. godine.

Izbornik Lino Červar započeo je susret s Filipom Ivićem na vratima. Krila su bila David Mandić i Josip Božić – Pavletić. Na crti se našao Marin Šipić, a vanjske pozicije pripale su Ivanu Sršenu, Anti Gadži i Marku Mamiću, koji je ujedno bio i kapetan ekipe.

Vrlo odgovorno, agresivno u obrani počela je Hrvatska. Nakon desetak minuta igre imala je plus tri 7:3. Belgija je pokušavala igrom sedam na šest. Ali su našima noge bile brze i uglavnom su sve stigli pokriti. Ako bi nešto i pobjeglo tu je bio odlično raspoloženi Filip Ivić, koji je vrlo rano skupio 5 obrana i pri tome jedanput bio i strijelac.

Ali nekoliko brzopletih poteza i promašaja vraćaju Belgiju u igru. U 18-oj samo je dva razlike 8:6, pa hrvatski izbornik traži nova rješenja s ulaskom Halila Jaganjaca i Luke Mrakovčića. Probudio se i belgijski vratar Jef Lettens i nizom od tri, od kojih je jedna bila sa sedam metara, doveo svoju reprezentaciju na samo pogodak zaostatka na ulasku u posljednjih deset minuta prvog poluvremena. Do izjednačanja ipak nisu stigli jer je Luka Mrakovčić uspio posložiti i povezati  igru naših i uskoro odvesti reprezentaciju u sigurnu zonu na 11:8. Na poluvremenu je ta prednost bila još uvjerljivija, jer su naši rukometaši imali niz od 4 pogotka za redom i u svlačionicu su otišli s 15:9.

Promijenio je gotovo pola momčadi Lino Červar na početku drugoga dijela. Belgija je to iskoristila i brzo zabila tri pogotka, dok se naši još nisu posložili. Hrvatska je do prvog pogotka u nastavku stigla nakon nepunih pet minuta igre. I uspijevala čuvati razliku od 4 do 5 pogodaka. Hrvatski je izbornik želio dati priliku svima, pa je pokušavao racionalno raspodijeliti vrijeme, da svako dobije barem 20-tak minuta. Jasno je da takvim rasporedom snaga nije mogao imati lepršavu i oku lijepu igru. Ali je imao učinkovitu upravo onoliko kolio je trebalo za laganu pobjedu. U 59-oj Hrvatska je ostvarila najveću razliku, od plus osam kada je imala  stigla na 27:19. Točku na i svojim prvim pogotkom u debiju za A reprezentaciju stavio je Ante Kuduz. Završilo je 28:19, čime je Hrvatska potvrdila prvo mjesto u skupini i još jedne kvalifikacije završila bez poraza.

S deset obrana Filip Ivić jedan od zapaženijih u našim redovima. Najbolji strijelaci pak bili su Luka Mrakovčić s pet pogodaka iz pet pokušaja, i David Mandić također pet, ali iz sedam udaraca. Kod Belgije najbolji vratar Jef Lettens s 12 obrana. Četiri pogotka zabio je Batrosz Kedziora.