Juniorke: kraj druge faze priprema

773

Posljednjih nekoliko tjedana Ivanić-Grad je njihov dugi dom. Tu su s manjim prekidima već 20-tak dana, ali će se ponovno vratiti, potkraj mjeseca. Riječ je, dakako, o hrvatskoj ženskoj juniorskoj reprezentaciji koja prva od svih naših mladih selekcija kreće u akciju kada su velika natjecanja ovoga ljeta u pitanju. Njih naime, već sredinom srpnja očekuje Europsko prvenstvo u Mađarskoj, točnije u najrukometnijem gradu te zemlje, kako mnogi nazivaju Gyor.

Ali do početka prvenstva 11. srpnja još je mnogo posla pred njima. Već u srijedu čeka ih put u Budimpeštu, gdje će nastupiti na turniru pod nazivom „Budapest 4 nation“. Uz Hrvatsku tu su još Mađarska, Nizozemska i Slovenija. To će biti pravi test.

Nakon toga slijedi povratak u Ivanić-Grad na novu rundu treninga i priprema. Uz tri dana predaha tek da vide obitelji, u Hotelu Sport naći će se ponovno 8. srpnja za završnu glazuru uoči starta europske smotre.

Izbornik reprezentacije Ivan Jerković, koji je reprezentaciju preuzeo u studenom prošle, ostao je bez kompletne vanjske linije koja je nosila reprezentaciju. Dio rukometašica je ozlijeđen, dio ima školskih obveza.

„Zato sam u Ivaniću inzistirao na treningu i upoznavanju karaktera djevojaka. Tražio sam neka nova rješenja, na vanjskim pozicijama, koja nam uostalom dramatično nedostaju i u A reprezentaciji. Nisam želio previše utakmica, igrali smo dvaput sa Slovenijom u Umagu proljetos i nedavno ovdje s BiH. Trebalo nam je vrijeme za stvaranje igre koju ja imam u svojoj viziji. Ovaj turnir u Mađarskoj bit će nam idealna provjera koliko smo u tome uspjeli.

Skupina u Gyoru na europskom prvenstvu izuzetno je zahtjevna. Mi ćemo dati svoj maksimum. To sam siguran. Koliko će to vrijediti, ostaje da vidimo. Nastojim djevojkama prenijeti razmišljanje da svakoga poštujemo, respektiramo, ali i da moramo igrati bez straha.

Kada se ponovno vratimo u Ivanić, 30. lipnja, napravit ćemo analizu turnira u Budimpešti i raditi na ispravljanju eventualnih slabosti. Nadam se samo da ćemo Europsko prvenstvo dočekati svi zdravi.“

Hrvatska je na europskom prvenstvu u Gyoru smještena u skupinu s tri izuzetno jake reprezentacije. Prvenstvo se otvara s Danskom, koja je najuspješnija u povijesti europskih prvenstava juniorki s četiri zlata. Dva dana kasnije slijedi Njemačka. Na kraju nas čeka Nizozemska.

Podsjetimo naša juniorska ženska reprezentacija je samo jedanput od samostalnosti osvojila medalju u ovoj kategoriji. Godine 2000-te na prvenstvu u Francuskoj, hrvatske rukometašice bile su brončane.

Prethodni članakMaksimilijan Molc dobio dres Marina Šipića
Sljedeći članakHrvatska na U17 pjeskaškom Euru u Poljskoj