Juniori: Bolji i od Mađarske

1335

Hrvatska muška juniorska reprezentacija ostvarila je i treću pobjedu u nizu na Svjetskom prvenstvu Španjolskoj. Nakon Kosova i Brazila, naši mladi rukometaši su pobijedili i Mađarsku i za sada su jedini sastav skupine C bez poraza.

Mađari su bili ravnopravni samo u početku susreta, do rezultata 3:3, a onda Hrvatska ubacuje u brzinu više i serijom 3:0, bježi na prvu osjetniju prednost. S novom velikom serijom od pet pogodaka za redom naši rukometaši sredinom prvoga dijela već imaju dvostruku prednost 14:7, i bez poteškoća kontroliraju stvari na terenu. Prvo poluvrijeme igralo se praktički bez obrana. Trči i pucaj bila je jedina misao vodilja obje reprezentacije. Mađari su malo krupnija i teža, sporija ekipa od ostalih pa je ta taktika donijela pravi rezultat našim juniorima. Pemda joj je to bio treći susret u četiri dana, Hrvatska je pokazala da može igrati i tako, da je spremna za sve opcije i to nas silno veseli. U toj jurnjavi vratari su uglavnom bili na streljani, pa nisu imali previše prilka za isticanje.  Poluvrijeme je završilo 22:15.

Nastavak je bio vrlo sličan. Hrvatska je u 36-oj pobjegla na rekordnih devet razlike. Onda Mađari imaju mini seriju od tri pogotka za redom, ali naši se ne uzbuđuju previše. Malo više problema u tom razdoblju zadavao nam je robusni pivot Miklos Rosta. Kada su naši riješili njega, zapravo su riješili su i Mađarsku, jer s vanjskih pozicija koliko god bili dobri naši susjedi nisu mogli okrenuti rezultat. Doduše nekoliko puta stigli su na minus četiri, ali ne i ispod toga. U jednom razdoblju zbog udarca u butni mišić bili smo bez glavne pokretačke snage Filipa Vistoropa, i dobro se vidjelo da imamo problema u organizaciji igre. Kad se on vratio, na ozljedu ramena požalio se Josip Šarac, pa je i on pošteđen posljednjih desetak minuta. Ali nikakve panike nije bilo. U tim trenucima sjajno nas je vukao Ivan Martinović koji je na kraju izabran za MVP-a susreta. Zabili smo, ali i primili najviše pogodaka do sada na Svjetskom prvenstvu. Hrvatska je zadržala visoki postotak realizacije od 65 posto. Fantastična je bila naša vanjska linija: Ivan Martinović 12 pogodaka od 16 pokušaja, Filip Vistorop 9/13, Josip Šarac 7/7 i Halil Jaganjac 8 od 8. Drugim riječima 32 od 37 naših pogodaka. Kod Mađara najefikasniji Uros Borzas s devet pogodaka.

Za našu reprezetaciju slijedi dan predaha pa Bahrein i Portugal, dan za danom za kraj natjecanja u skupini. Osmina finala već sada je osigurana, ali Hrvatska želi prvo mjesto i uvjetno rečeno nešto lakšeg suparnika iz skupine D. Ako nastave ovako sjajno igrati sve je ostvarivo i moguće.