SEHA – Gazprom liga: Deveta sezona, novi sustav natjecanja, četiri debitanta

701

SEHA – Gazprom liga stigla je do devete sezone. Jača više nego ikada i s gotovo nikada više novosti. Krenimo redom. Prvi put u povijesti liga je podijeljena na dvije skupine po šest momčadi. A one nam dolaze iz devet zemalja.

U skupini A su rekorder po broju naslova i europski prvak Vardar, naš Nexe kao starosjedilac, zatim Tatran Prešov, Vojvodina, te dva nova kluba koji prvi put sudjeluju u tom natjecanju Motor Zaporozhye i Bejing Sport University. Skupinu B čine PPD Zagreb, Telekom Veszprem, Meshkov Brest, Metaloplastika i još dva debitanta – Eurofarm Rabotnik, odnosno moskovski Spartak. Nakon deset kola, doma i u gostima, po dva najbolja kluba iz svake skupine idu direktno u četvrtfinale. Klubovi koji se smjeste u poretku od 3-6 mjesta igraju tzv. play-off, odnosno doigravanje sustavom A3-B6,A4-B5,A5-B4,A6-B3. Četiri pobjednika iz tih susreta doigravanja (doma i u gostima) pridružuju se najboljima iz prvoga dijela natjecanja i igraju četvrtfinale. Pobjednici iz tih susreta (doma i u gostima) osiguravaju SEHA Final 4.

Koliko je SEHA liga jaka ove sezone najbolje potvrđuje podatak da je tu sedam klubova koji igraju Ligu prvaka. Četiri su u EHF kupu, a bez euro nastupa je samo klub pekinškog Sveučilišta. I ne manje važan podatak svi dosadašnji pobjednici SEHA – Gazprom lige igraju i ove sezone. Vardar koji je bio najbolji čak pet puta, brani naslov pobjednika, Telekom Veszprem kao dvostruki slavljenik, te PPD Zagreb koji je jedanput osvojio naslov. Mađarski i makedonski prvak glavni su favoriti i ove sezone za ukupnu pobjedu. Ali nešto će se sasvim sigurno pitati i hrvatskog prvaka, pa i Meshkov ili Motor.

SEHA web s adresom www.seha-liga.com središnje je mjesto za sve važne informacije, od termina i rasporeda igranja, statistika, transfera igrača i svih drugim važnih informacija. Čak deset TV kuća od Rusije, preko Ukrajina, Bjelorusije, Mađarske do Srbije, Sj. Makedonije, Hrvatske, Slovačke, Češke i Slovenije imati će izravne prijenose devete sezone SEHA – Gazprom lige.

Prvo kolo SEHA – Gazprom lige počinje ovoga tjedna. Posljednje deseto kolo igrat će se sredinom prosinca. Nakon europskog prvenstva u Austriji, Švedskoj i Norveškoj nastavak je u početkom veljače .

Raspored utakmica 1. kola SEHA GAZPROM lige:

02.09. 2019. 19:00 VOJVODINA – NEXE (Arenasport 1)
03.09.2019. 17:15 MESHKOV BREST – TELEKOM VESZPREM (Arenasport 1)
03.09.2019. 19:00 METALOPLASTIKA – PPD ZAGREB (Arenasport 1)
03.09.2019. 20:45 VARDAR – BEIJING SPORT UNIVERSITY (Arenasport 1)
04.09.2019. 19:00 TATRAN PREŠOV – MOTOR ZAPOROZHYE (Arenasport 2)
04.09.2019 20:45 EUROFARM RABOTNIK – SPARTAK MOSKOW (Arenasport 2)

Prethodni članakEHF Kup: Poreč pobjedom otvorio europsku sezonu
Sljedeći članakSEHA – Gazprom liga: Poraz Nexea na otvaranju