Hrvatski rukometni savez i Sportske novosti već 26. godinu biraju najbolje od najboljih u rukometnom sportu. Žiri gotovo da ne može biti kvalitetniji i bolji, jer je sastavljen od sportskih novinara koji prate taj sport i rukometnih djelatnika. Ovogodišnji izbor održat će se 20. prosinca u restoranu LIDO, i sjajno se uklapa u prvu fazu priprema reprezentacija za Europsko prvenstvo sljedeće godine koje zajednički organiziraju Austrija, Norveška i Švedska. Naime, to je idealna prilika da gotovo cijela reprezentacija i stručni stožer prisustvuju toj svečanosti.  

Godina 2019-ta donijela je hrvatskom rukometu mnogo dobrih ostvarenja, pa će izbor biti jako težak. S velikih natjecanja stigle su tri medalje – zlato juniora pjeskaša s Europskog prvenstva, zlato mlađih kadeta s Europskog olimpijskog festivala, te srebro juniora sa Svjetskog prvenstva. Seniorska muška reprezentacija osvojila je 6. mjesto na Svjetsko prvenstvu, izborivši olimpijske kvalifikacije. Rukometašice su ostale bez Svjetskog prvenstva, ali zato sjajno stoje na početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Pojedinačno je bilo mnoštvo vrhunskih ostvarenja. Igor Karačić i Ivan Čupić postali su europski prvaci s Vardarom, s tim da je Igor Karačić bio i MVP Final Foura. Manuel Štrlek bio je u finalu Kolna. Luka Cindrić i Marko Mamić bili su četvrti na tom završnom turniru. Domagoj Duvnjak je s Kielom osvojio EHF kup, njemački kup, nedavno je upisao 1000 pogodak u Bundesligi, itd, itd… Tko će od njih ponijeti laskavu titulu najboljeg hrvatskog rukometaša u 2019. godini?

Među rukometašicama ponovno je svoju kandidaturu istakla neuništiva Andreja Penezić Kobetić.  Sa Siofokom je osvojila EHF kup, ali bila i najbolji strijelac toga natjecanja. Tu je i njezina klupska kolegica, sadašnja kapetanica reprezentacije Katarina Ježić. Ne smijemo zaboraviti izvrsnu Ivanu Kapitanović koja je bila četvrta na Final Fouru u Budmpešti sa svojim Metzom. Ove jesni brani čudesno u Ligi prvakinja. Tu je dakako i Dejana Milosavljević koja vuče Podravku u Europi, ali je sjajna i u reprezentaciji. U Koprivnicu je vratila oba domaća trofeja.

Među trenerima je također jaka konkurencija. Davor Dominiković je donio prvu juniorsku medalju uopće sa Svjetskih prvenstava. Nino Marković je pak predvodio mlađe kadete do zlata u Bakuu. Lino Červar je odveo rukometaše prvim mjestom u kvalifikacijama do  skorašnjeg Europskog prvenstva, a na Svjetskom je osigurao olimpijske kvalifikacije. U konkurenciju sigurno ulazi i Zlatko Saračević koji je s Podravkom bio jako dobar u Europi, a osvojio je i oba domaća trofeja.

Suci su nam i dalje sjajni. Matija Gubica i Boris Milošević sudili su i polufinale i finale Svjetskog prvenstva, što je svjetsko čudo. Istu čast imali su i na Super Globe turniru. Dalibor Jurinović i Marko Mrvica, sudili su finale EHF kupa, idu na Europsko prvenstvo 2020.godine.   Braća Davor i Zoran Lončar upravo su u Japanu gdje sude na Svjetskom prvenstvu rukometašica. Tomislav Cindrić i Robert Gonzurek  redovito sude europske kvalifikacije, Ligu prvaka …

Kandidata je dakle mnogo u svakoj od četiri kategorije. Tko će biti najbolji saznat ćemo 20. prosinca. HRS i SN tradicionalno pripremaju bogat i zabavan program za tu svečanost. Glasovanje počinje danas. Sretno svima i vidimo se u LIDU!

Prethodni članak1. HRL za žene: 10. kolo
Sljedeći članakMlađe kadetkinje: Dvije pobjede protiv Slovenije za kraj okupljanja